Už tokį formatą pasisakė LKL valdyba, kurią sudaro dvylika narių, tarp jų – ir „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas.

Vis dėlto priartėjus lemiamų kovų metui žaliai-baltų stovykla su Šarūnu Jasikevičiumi priešakyje sukruto ir pažėrė priekaištų lygai būtent dėl sutrumpintų atkrintamųjų.

„Tai – katastrofa. Mes atkrintamųjų varžybų laukėme visus metus. Ir taip yra ne tik Lietuvoje, tai galioja visame pasaulyje, net NBA. Todėl aš nesuprantu, kodėl jas reikia trumpinti? Jeigu patirs traumelę kažkas, galima labai nelogiškai pralaimėti. Man nepatinka tokie dalykai, tai žiauriai nelogiška. Lyga turi suprasti, ko žmonės laukia“, – savaitgalį rėžė Šaras.

Skeptiškai apie pakeistą atkrintamųjų varžybų tvarką atsiliepė ir Klaipėdos „Neptūno“ strategas Kazys Maksvytis, pareiškęs, kad jo auklėtiniai visą sezoną kovojo dėl antros vietos, o dabar ją gali labai greitai prarasti.

Kaip tokią kritiką savo atžvilgiu vertina pati lyga? Ar tikrai reikėjo keisti ankstesnį čempionato formatą? Kas kaltas dėl kritusio arenų lankomumo? Ir kodėl kilo sąmyšis dėl mūsų šalies teisėjų? Pokalbis apie tai su LKL prezidentu Remigijumi Milašiumi.

– Remigijau, turbūt girdėjote Š. Jasikevičiaus pasisakymą apie naują LKL atkrintamųjų sistemą. Kaip manote, tie priekaištai yra pagrįsti? Ir ar nesigailite, kad sutrumpinote būsimas serijas?

– Tai ne lyga daro. Kiekvienas klubas turėjo po vieną balsą, kai sprendėme. Už šį projektą visi pasisakė vienbalsiai, kiek aš pamenu. Kodėl? Todėl, kad mes visi, suprasdami „Žalgirio“ dalyvavimą Eurolygoje ir didelį rungtynių kiekį, kuris jam tenka, t. y. apie 85 per metus, ieškojome varianto, kaip padėti, ir vieningai priėmėme tą nuostatą, jog mažiname atkrintamųjų rungtynių skaičių. Ne R. Milašius ar LKL administracija už tai nubalsavo.

– Norite pasakyti, kad kaltinimai, skriejantys iš „Žalgirio“ pusės, yra nelogiški, nes jūs kaip ir darote komandai paslaugą, o ji vis tiek skundžiasi?

– Žinote, gal klubo vadovas Paulius jų nėra gerai informavęs ar jie tuo klausimu nediskutavo. Čia yra išreikšta Š. Jasikevičiaus asmeninė nuomonė ir tiek, o mes turime vykdyti tai, kas numatyta mūsų dokumentuose.

Šarūno ištarti žodžiai yra geri, aš nieko nesakau. Jeigu „Žalgiris“ sutinka žaisti tiek rungtynių, tai valio, mes sutinkame: iš naujo nubalsuosime ir pakeisime, jei tik jis nori – jokių problemų, turbūt nė vienas klubas nebūtų prieš. Mes ėjome „Žalgiriui“ į pagalbą, todėl man labai keista tai girdėti.

Iki mano kadencijos pabaigos dar liko pusantrų metų. Kol aš dirbsiu, stengsiuosi, kad LKL būtų įdomus ir lyga eitų į priekį. Minčių kitam sezonui yra daug.

– Susidomėjimas LKL kovomis didelis, bet suskaičiuota, kad šiemet maždaug 15-18 procentų smuko arenų lankomumas ir tik dviejų komandų – to paties „Žalgirio“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ – žiūrovų tribūnos pagausėjo. Kodėl kitos aštuonios ekipos nebesutraukė tiek gerbėjų kiek pernai?

– Visi klubai pabrangino bilietus ir tai labai atsiliepia. Reikia laiko, kad viskas vėl susibalansuotų. Kartais jie gal per greitai pakelia tas kainas ar neteisingai jas nustato, kas turi tam tikrą poveikį. Dar noriu pasakyti, kad ir orai Lietuvoje pasikeitė: anksčiau kokie būdavo sniego kalnai ir kada baigdavosi žiema – balandį arba gegužę, o dabar pavasaris prasideda jau anksti ir žmonės nebemėgsta sėdėti namuose.

Dar labai svarbūs ir rinkodariniai dalykai. Pas mus pagrindinis dėmesys kreipiamas tik į tai, kaip supirkti komandą, o pinigų jos valdymui dažnai nebelieka. Bet be žiūrovų, krepšinio nebus. Jeigu salė tuščia, tai kam žaidžiama – sienoms? Tiesa, kartos keičiasi ir itin auga rungtynių žiūrimumas internetu. Tai yra nenuginčijamas faktas.

– Kaip šiemet vertinate LKL teisėjų darbą? Prisimename, kad sezono pabaigoje lyga po kontroversiškai pasibaigusių rungtynių Šiauliuose suspendavo vieną geriausių šalies arbitrų Tomą Jasevičių ir du jo kolegas, tai pat už per ilgą liežuvį nubaudė Utenos „Juventus“ trenerį Žydrūną Urboną.

– Aš manyčiau, kad mūsų teisėjai nėra tokie prasti. Jie tikrai neblogi, pasaulio mastu – vidutinio lygio. Taip, mes nebeturime romualdų brazauskų, bet auga Gytis Vilius, Artūras Šukys. Duok Dieve, kad jie užaugtų.

Kalbėjome, kiek pasitelkti teisėjų LKL atkrintamosiose – lygos sutartys su jais galioja tik reguliariajam sezonui. Tam, kad būtų mažiau problemų, pasiūlymas yra 12 teisėjų. Aš meldžiu Dievą, kad tik tų klaidų nebūtų, nes man svarbu, kad klubai nenukentėtų.

Manau, kad teisėjai tikrai neklysta specialiai. Su tuo pačiu T. Jasevičiumi kalbėjomės, klausiau, kaip jis neperžiūrėjo tų paskutinių sekundžių Šiauliuose. Kažkokie nepaaiškinami dalykai. O paskui sako: mūsų į pasaulio čempionatą nekviečia. Tai, vyrai, jūs pasižiūrėkite į visą tą sezoną. Reikia užsitarnauti tą kvietimą. Iš Europos ten važiuoja tam tikras kiekis teisėjų (20) ir galbūt mes nekviečiami, nes nesugebame atlikti savo pareigų?

– Tai jūs manote, kad pasaulio čempiontas be lietuvių švilpukų vyks dėl mūsų arbitrų kvalifikacijos stokos, o ne dėl to, kad Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverte teisėjavo FIBA licencijos neturintis Luigi Lamonica?

– Vieną kartą užbaikime tą spekuliaciją. Žiūrėkite, aš labai paprastai pasakysiu. Į federaciją atėjo raštas su paklausimu dėl L. Lamonicos teisėjavimo, į jį buvo atsakyta ir tą formuluotė išsiųsta atgal. Klausimas uždarytas ir tema nediskutuotina.

Dabar, kol nėra jokio oficialaus dokumento, aš nepripažįstu jokios kaltės. Kalbos ir gandai manęs nedomina, nes tai juokingai skamba. Nėra jokio rašto, kuris sakytų, kad dėl to, jog teisėjavo šitas žmogus, mūsų teisėjai negali dirbti pasaulio čempionate. Kai jį kas nors parodys, tada galėsime ir kalbėti.

Dėl konkrečių teisėjų pavardžių sprendžia pati FIBA, kuri pasikviečia, jos manymu, pačius geriausius ir ištikimiausius kareivius, kuriais tiki. Aš nemanyčiau, kad T. Jasevičiaus tame dvidešimtuke neturėtų būti, bet Europos teisėjų lygis kasmet gerėja. Tomukas neina į priekį, jeigu jis iškrito iš Eurolygos, ir turi pasitempti. Tai nereiškia, kad jis neturėtų važiuoti, nes man aiškina, kad tame sąraše yra ir prastesnių, tačiau čia jau retorinis klausimas, kas geresnis, o kas blogesnis. Tai nustato pati FIBA.

Visas pokalbis su R. Milašiumi – DELFI TV laidos vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)