Apie rugsėjį laukiančius LKF rinkimus R. Kaukėnas prakalbo ketvirtadienį vykusioje Vilniaus „Wolves“ spaudos konferencijoje.

Klubo prezidentas ir buvęs ilgametis Lietuvos krepšinio rinktinės gynėjas viešai parėmė R. Javtoką, kuris konkuruos su dabartiniu LKF generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu.

„Praeitą kartą pasitraukiau iš rinkimų, nes įsivaizduoju, kad šis postas turi jungti krepšinio bendruomenę, jokiais būdais jos neskaldyti.

Nenorėjau prarasti draugų, su kažkuo susipykti. Robertas, nors ne viską iki galo žino, nori su visais kalbėtis ir surasti bendrą sprendimą – man tai imponuoja“, – sakė R. Kaukėnas.

47-erių vilnietis mano, kad LKF turėtų inicijuoti gilumines krepšinio sistemos permainas, nes dabar ši atsiliekanti nuo konkurentų.

„Mums trūksta pokyčių. Visas pasaulis juda link greitesnio krepšinio, universalesnių žaidėjų. Daug grindžiama žaidimu vienas prieš vieną, gebėjimu susikurti sau ir kitiems progas metimams. Tuo klausimu truputį atsiliekame. Lietuva yra be galo gera krepšinio šalis, bet negalima sakyti, kad esame elitas.

Mes esame vieni geriausių komandiniame krepšinyje, bet jis ne visada duoda geriausių rezultatų. Galbūt reikia keisti jaunimo rengimo sistemą, labiau kelti trenerių kvalifikaciją. Turime padėkoti už tai, kad padaryta iki šios dienos, padėkoti aukojusiems savo laiką ir sunkiai dirbusiems. Nesumenkinant iki šiol dirbusių indėlio, manau, kad atėjo laikas kažką daryti drastiškai kitaip, keisti visą sistemą labiau orientuojantis į individualybių, lyderių ugdymą“, – samprotavo vienas „Wolves“ vadovų.

Rimantas Kaukėnas

Jo žodžiais, ir pats klubas kol kas delsia investuoti į jaunimo ugdymą, nes nėra tikras, kokios naudos tai gali duoti.

„Dabar Lietuvoje jau 12-mečių komandos žaidžia pagal „Barcelona“ derinius, staggerius, įvairiausias gynybos sistemas. Nesuvokiame, kad vaikas turi turėti kamuolį savo rankose ir susikurti progą – ir padaryti tai greitai.

Labai sunku, kai paskui rinktinėje reikia versti lyderiais tuos, kurie įprastai yra konkretaus vaidmens žaidėjai. Galima kalbėti visą dieną, ko iš tiesų trūksta Lietuvai, panašu, kiekvienas turime savo nuomonę. Bet mums tikrai trūksta žaidėjų, galinčių individualiai pakeisti rungtynių eigą. Ir tai – visos sistemos trūkumas.

Turi keistis treniravimo sistema, vaikų ir jaunimo krepšinio principai, trenerių skyrimo ypatumai. Bet tai turi būti daroma vieningai, krepšinio bendruomenė negali būti susiskaldžiusi. Nieko nepasieksime baksnodami vienas kitą pirštais. Reikia įtraukti visus svarbiausius krepšinio žmones ir federacijoje leisti dirbti tiems, kurie tikrai nori kažką pakeisti“, – dėstė R. Kaukėnas.

Beje, jį patį dabartinė LKF valdžia 2021-ųjų pabaigoje buvo pakvietusi tapti Moksleivių krepšinio lygos (MKL) prezidentu.

Šias visuomenines pareigas R. Kaukėnas ėjo iki praėjusių metų, kuomet pasitraukė nesibaigus kadencijai – netrukus po to, kai buvo sulaikytas vairuojantis automobilį neblaivus ir viešai atsiprašė.

Tuomet skelbta, kad postą jis palieka dėl didelio užimtumo, o dabar R. Kaukėnas teigia, jog nematė tikslo likti MKL prezidentu.

„Buvo beveik neįmanoma padaryti pokyčių, kokių norėtųsi. Ten yra didelė taryba, daug balsuojančių, ir kiekviena mokykla žiūri tik savo interesų. Konfliktuoti nenorėjau, todėl ramiai pasitraukiau. Manau, MKL lygiu spręsti klausimus, apie kuriuos kalbėjau – pakankamai sudėtinga. Todėl tuo turėtų užsiimti federacija“, – atsiliepė buvęs krepšininkas.

Spaudos konferencijoje jis taip pat pakomentavo „Wolves“ klubą kontroliuojančios ir verslininko Gedimino Žiemelio valdomos bendrovės „Basketball Holding Company“ (BHC) ėjimus užsienio rinkose.

R. Kaukėnas patikslino, jog šį mėnesį BHC įsigijo pusę Suomijos krepšinio vicečempionės Helsinkio „Seagulls“ ekipos akcijų.

„Suomijos krepšinis – pakilime, progresuoja. Matome ten didelį potencialą, kadangi nė vienoje sporto šakoje suomiai neturi komandų europiniuose turnyruose (iš tiesų ne vienas Suomijos klubas žaidžia ledo ritulio Čempionų lygoje ir keliskart yra ją laimėję – „Delfi“).

Mūsų tikslas būtų padėti komandai, turinčiai daug sekėjų ir sirgalių. Ji – vienintelė Helsinkyje, o dauguma Suomijoskrepšinio mėgėjų būtent ir koncentruojasi sostinėje.

Ta komanda egzistuoja berods jau daugiau nei dešimt metų, kiek leidžia galimybės, puikiai atlieka savo darbą. Norime padėti jiems augti toliau ir pasiekti europinį turnyrą. Jei reikės kokios pagalbos, mes, „vilkai“, padėsime. Bet tai yra dvi skirtingos organizacijos, ir jie patys tvarkosi pakankamai gerai“, – aiškino R. Kaukėnas.

Be to, BHC per antrinę įmonę dar praėjusį rudenį gavo komercinės veiklos licenciją Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) ir žadėjo steigti klubą, kuris varžytųsi nacionaliniame šios šalies čempionate.

Tačiau ateinančiame sezone „Sandstorm Shooters“ pavadinta komanda Dubajuje dar nepasirodys.

„Ten ilgai užtrunka visokie registracijos procesai, būtina įkurti klubą prižiūrinčią tarybą. Tai greitai nevyksta, ypač turint omenyje, kad iki šiol privačių komandų ten išvis nebuvo. Kyla įvairiausių klausimų, į kuriuos jie net patys negali atsakyti. Neskubiname įvykių, nesistengiame verstis per galvą, kad būtinai suspėtume startuoti ateinančiame sezone. Manau, tai padarysime dar po metų“, – sakė R. Kaukėnas.

Primename, kad ketvirtadienį „Wolves“ vadovai pristatė klubo ateinančio sezono biudžeto planus, sportinius tikslus ir naująjį trenerį Alessandro Magro, kuriam patikėta juos įgyvendinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją