FIBA Čempionų lygos „įkrintamųjų“ antroji dvikova Graikijoje dabar gali pasirodyti tarsi keistas nesusipratimas žvelgiant į rezultatus Vilniuje.

Kaip ir pirmose rungtynėse, kurias „Rytas“ laimėjo 85:62, taip ir antradienį sostinės komanda varžovus iš Salonikų pranoko įtikinamu rezultatu 82:63 ir pateko į Top-16 etapo J grupę. Čia laukia Manresos BAXI (Ispanija), Bonos „Telekom Baskets“ (Vokietija) bei „įkrintamąsias“ laimėjusi Stambulo „Bahčešehir“ (Turkija) ekipa.

„Ryto“ lyderis Marcusas Fosteris pusantro kėlinio dažniau rinko klaidas, o ne taškus, o ir kiti sostinės komandos krepšininkai, rodos, neįsiklausė į prieš dvikovą išsakytus stratego G. Žibėno žodžius apie kantrybę ir brandą.

Per pirmą rungtynių pusę „Rytas“ suklydo 9 kartus, o svečiai iki pertraukos dominavo po „Ryto“ krepšiu atkovodami net 13 kamuolių (gynyboje – 6). Tai PAOK komandai leido po dviejų kėlinių išlaikyti intrigą (41:37).

Po pertraukos M. Fosteris paleido tris tolimus šūvius, iš arti taškus rinko Martynas Echodas ir „Rytas“ susikrovė dviženklę persvarą (54:42). Pranašumas jautėsi ne tik ant parketo, bet tribūnose: čia „Ryto“ sirgaliai decibelais lenkė šimtinę svečių iš Salonikų.

Sėkminga „Ryto“ atkarpa lemiamo kėlinio pradžioje leido šeimininkams krautis rekordinę persvarą (67:50). Svečius gynyboje kaustęs „Rytas“ tik tolo nuo PAOK ir iškovojo įtikinamą pergalę 82:63.

Šeimininkai po pertraukos ženkliai pagerino kovą dėl atšokusių kamuolių (41-34), atliko daugiau rezultatyvių perdavimų (13-11) bei tiksliau metė iš distancijos (28/60, 46,7 proc. – 24/63, 38,1 proc.).

Po rungtynių spaudos konferencijoje 19 taškų pelnęs M. Fosteris prisipažino gerai besijaučiantis sostinėje, čia nori likti ir liks. Jo žodžius patvirtino ir strategas Giedrius Žibėnas, palikęs labai mažus šansus, kad gerą sportinę formą demonstruojantis gynėjas galėtų palikti Vilnių šioje sezono stadijoje.

„Laimėjome išties sunkią seriją, prieš tikrai gerą komandą, kuri sužaidė puikų antrą mačą. Bet šiandien sveikinu mūsų trenerių štabą, kuris parengė puikų planą“, – po dvikovos kolegoms dėkojo sostinės ekipos vairininkas, neužmiršęs paminėti medicinos personalo, kuris pasistengė, jog prieš šią akistatą strategas galėtų disponuoti visa sudėtimi.

– Dvikovos metu netrūko emocijų, jūs ir pats emocingai reagavote į kai kuriuos teisėjų sprendimus. Kiek buvo svarbu neperdegti ir kontroliuoti emocijas?, – spaudos konferencijoje buvo paklaustas G. Žibėnas.

– Mūsų pasirodymas visada priklauso nuo emocijų. Ne kartą minėjome, kad mes tą brandą surasime tada, kai kontroliuosime emocijas. Nebuvo lengva, bet tai komandinė pergalė. Nustebinome keliais sprendimais, kai kuriais keitimais, po kurių į aikštę žengę žaidėjai kūrė pranašumą. To, manau, PAOK nesitikėjo. Mes, sakyčiau, pasiekėme mažą tikslą, bet dabar žygiuosime didesnio link.

Išėjome iš sunkios grupės, pranokome grėsmingą varžovą. Jei kažkam atrodo, kad Graikijos trečia, ketvirta pagal pajėgumą komanda yra silpna, tai kas mes esame tokie?

Mes dabar esame antra komanda Lietuvoje. Manau, išvykoje laimėti prieš PAOK prie jų sirgalių nėra lengva. Dėl to ta serija gavosi sudėtinga.

– Ekipos lyderis Marcusas Fosteris teigė norintis likti ir liks Vilniuje. Jūs tai anksčiau girdėjote?

– Nežinau, nė ką atsakyti. Faktas, kad Marcusą turime ir turėsime. Nebent kažkas labai, labai netikėto atsitiks.

– Ką galite pasakyti apie M. Fosterį kaip lyderį, kuris strigo pirmoje rungtynių pusėje?

– Buvome labai nekantrūs rungtynių pradžioje. Norėjome viską pavieniais veiksmais išspręsti, dėl to ir „tampėmės“ su jais pirmoje dvikovos pusėje. Varžovai taškus rinko iš perimtų kamuolių ir iš „antrųjų šansų“.

Marcusas buvo vienas tų, kuris prarado daug kamuolių, bet tai tokio lygio žaidėjas, kuris nepalūš po tokių epizodų. Po pertraukos į aikštę žengėme išsivalę galvas ir žaidėme kartu.

Stovėjome vienas už kitą, norime, kad tai taptų „Ryto“ veidu.

Kartais prasideda toks vaikų darželis, tai vienas kažkam neatliko perdavimo, tai kitas vėl kažkam taip pat neatlieka perdavimo. Tokiu būdu prarandame rungtynių kontrolę.

Giedrius Žibėnas

– Kaip paaugo komanda per šią seriją?

– Svarbi pergalė, bet nėra kada švęsti. Mums kiekvienas mačas tarsi finalas. Daug rungtynių turime taškas į tašką, daug sunkių situacijų, tai lemia „amerikietiškus kalnelius“.

Laukia kitas finalas šeštadienį (taurės rungtynės prieš „Nevėžį“), kitą antradienį – dvikova prieš Manresos ekipą. Rungtynių apie nieką nebeliko.

Bet labiausiai paaugome gynyboje. Tikrai išsprendėme šį vakarą daug dalykų komandiniais veiksmais. Manau, turime tokią sudėtį, kuri gali stabdyti varžovus ilgą laiką. Tai mus atvedė į pergalę.

Tikiu, kad ta branda ir solidumas tik stiprėja.

– Ką manote apie Top-16 etapo varžovus ir tikslus naujoje grupėje?

– Praėjusiais metais nepavyko patekti į ketvirtfinalį, šiemet tikslas – patekti į jį. Tikrai nebūsime patenkinti, jei liksime už atkrintamųjų borto. Grupė tokia, kad galime likti be pergalių, bet galime ir viską laimėti.

Komandos labai lygios, galbūt visi išskiria Bonos komandą, kuri solidžiai žaidžia Vokietijoje.

Reikia iš žaidėjų lyderystės. Būtina pripažinti, mūsų komanda yra jauna. Turime tą pripažinti. Kažkiek augame. Nieko neslėpsiu, didelė pergalė, bet nėra kada švęsti.

Pirmas „įkrintamųjų“ rungtynes „Rytas“ laimėjo 85:62, antrose svečiuose pralaimėjo 78:81.

Top-16 grupių etapo kovos startuos nuo sausio 24 dienos. „Rytas“ jau kitą savaitę išvykoje susitiks su Manresos BAXI ekipa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją