Netrukus nusibrauks paskutinėje olimpiadoje, kurioje lietuviai dalyvavo, Rio de Žaneire sukaupti taškai, nes jai paprasčiausiai sueis senaties terminas – FIBA, sudarydama šalių reitingą, remiasi tik pastarųjų aštuonerių metų rezultatais, o 2016-ųjų žaidynės baigėsi rugpjūčio gale.

Jose dar Jono Kazlausko treniruoti mūsiškiai, tuo metu galėję vadintis ir Europos vicečempionais, užėmė 7-ą vietą, tačiau finišavo itin slogiai – grupės varžybų pabaigoje net 59:109 nepasipriešino Ispanijai ir 81:90 nusilenkė Kroatijai (po trijų kėlinių buvo atsiliekama 55:75), o ketvirtfinalyje 64:90 neturėjo jokių argumentų prieš Australiją.

Minus 85 taškai per trejas rungtynes – tai paskutinis Lietuvos krepšininkų olimpinis prisiminimas, nes nuo to laiko į žaidynes jiems grįžti paprasčiausiai nebepavyksta: praleistas tiek 2021-ųjų turnyras Tokijuje, tiek ir 2024-ųjų Paryžiuje. Į šį neprasibrauta atrankos finale dviženkliu skirtumu pralaimėjus Puerto Rikui, kuris ką tik uždarytoje olimpiadoje vienintelis krito iš tikrai pajėgių komandų konteksto ir liko pats pakutinis (0-3, -73 taškai).

Pergalėmis šią vasarą nedžiugino ir anksčiau dažnai medalius namo vežusios Lietuvos jaunimo rinktinės, o vieninteliu šviesuliu tapo tik trijulių krepšinio rinktinė, debiutavusi Paryžiuje taip pat, kaip 1992-aisiais Barselonoje visam pasauliui išdidžiai prisistačiusi ir Arvydo Sabonio bei Šarūno Marčiulionio vesta nacionalinė mūsų šalies komanda – bronzos medaliais.