Alytaus „Alytus“ komandos įkūrėjas – 32-ejų Darius Sadeckas. „Mylintis krepšinį, ir norintis, kad Alytuje tas krepšinis suklestėtų“, – taip save trumpai pristatė komandos vadovas.

Iš Kapčiamiesčio kilęs D. Sadeckas visą gyvenimą sukasi aplink sportą: „Iš pradžių pats buvau profesionalus sportininkas, buvau imtynininkas, daug metų atstovavau Lietuvos rinktinei. Vėliau stojau į Lietuvos sporto universitetą, pabaigiau treniravimo sistemas.“

Naujojo Alytaus klubo vyriausiuoju treneriu paskirtas Alytaus sporto ir rekreacijos centre (ASRC) jaunimą treniravęs Mindaugas Jaruševičius.

„Žmogus su dideliu noru ateina padėti krepšiniui. Mes daug kalbėjome, akys degė, kai atėjo šansas kilti į aukštesnį lygį“, – klubo prezidentą apibūdino komandos strategas.

„Kai baigiau profesionaliai sportuoti, pradėjau žaisti krepšinį, o vėliau ir įkūriau savo komandą. Žaisdavome mažų miestelių krepšinio lygoje, Marijampolės „Mantingos“ lygoje.

Krepšinis užėmė vis didesnę gyvenimo dalį, ne tik žaidžiau, bet domėjausi šia sporto šaka, kaupiau žinias, pradėjau treniruoti kitus. Turiu kelis draugus, visą laiką kalbėdavome, ieškodavome, kur galėtume padaryti profesionalų komandą. Taip atsitiko, kad pavyko Alytuje“, – toliau apie save pasakojo D. Sadeckas.

Paklaustas, kodėl krepšinio klubas būtent Alytuje, klubo prezidentas neslėpė, jog tai yra artimiausias didmiestis, turintis dideles perspektyvas.

„Druskininkuose eilę metų yra RKL komanda, nuolat surenka pilnas sales. Lyginant Druskininkus ir Alytų, tai skiriasi žmonių populiacija. Alytuje apie 50 tūkstančių gyventojų ir ten tiesiog nebuvo krepšinio, todėl privalėjo, reikėjo kažkam ten įkurti komandą“, – kalbėjo D. Sadeckas.

Tikslas – ketvertukas, ateityje – LKL

NKL debiutuojantis Alytaus klubas jau pirmam sezonui iškėlė aukštus tikslus, o po kelerių metų viliasi praverti ir LKL duris. „Šiais metais bandysime pakliūti į TOP4, surinkome tikrai gerų žaidėjų komandą, bandysime patekti į ketvertą. O šiaip, per dvejus, trejus metus mes norime išeiti į LKL“, – ambicijų neslėpė D. Sadeckas.

Pasak komandos vadovo, ekipa turėjo pasiūlymą iškart žengti į LKL, tačiau to atsisakė, kadangi komandai reikia pasibandyti antroje pagal pajėgumą lygoje bei išsiaiškinti silpnąsias puses.

„Alytaus“ vyriausiasis treneris M. Jaruševičius nebuvo toks užtikrintas komandos galimybėmis greitai žengti į LKL.

„Šiandien, va šią minutę, aš dar nematau (Alytaus klubo LKL – aut. past.), nes mes esame jauna organizacija, turime visi dirbti, reikia pamatyti, kaip mums viskas seksis. Jeigu būsime stiprūs, bus pergalės, bus fanai, bus užpildytos salės, manau, kad ateis ir tas rėmėjas, kuriam mes galėsime kažką pasiūlyti.“

Tiesa, dar tuometiniame „Alytaus“ klube rungtyniavęs buvęs krepšininkas tiki, jog Dzūkijos sostinė vėliau sugrįš į aukščiausią lygį. „Užaugus organizacijai, aš matau Alytų Lietuvos krepšinio lygoje tikrai. Ypač turint tokią areną, be abejo paminint, kurioje dabar ir danga pakeista, nauji krepšiai“, – kalbėjo M. Jaruševičius.

Vyr. treneris viliasi, jog Alytuje pavyks atgaivinti krepšinį. „Džiugu, labai norime pritraukti sirgalių, atgaivinti krepšinį, tapti miesto komanda, turėti savo sirgalius, suburti fanų ratą. „Vilkai“ iš tikrųjų tą kartelę labai pakėlė, tai man labai patiko, moka dirbti, turime į ką lygiuotis.“

Suformavo komandos branduolį

Komanda jau oficialiai pristatė 8 naujokus, 3 iš jų legionieriai. Komandoje rungtyniaus Lukas Kazlauskas, Juozas Balčiūnas, Ronaldas Rutkauskas, alytiškiai Martynas Pocevičius bei Adas Šiumbrys. Taip pat iš užsienio atvyksta Armėnijos rinktinės kapitonas Albertas Tatevosyanas, amerikiečiai Malekas Davisas ir Issacas Stanbackas. Pasak trenerio, komanda jau iš esmės sukomplektuota bei pradėjo pasiruošimą sezonui.

„Rugsėjo 10 dieną pradėjome jau (pasiruošimą sezonui – aut. past.). Rugsėjo 9 d. atskrido amerikiečiai, yra 7-8 pagrindiniai žaidėjai, toliau jungsime sporto ir rekreacijos centro jaunimą, grūdinsime jį, kad pamatytų to profesionalaus koledžo krepšinio, nes atvažiuoja amerikiečiai, pabaigę koledžus, kad mūsų jaunimas matytų, koks lygis yra ten. Kaip sakau, pasigrumtų, pasivaržytų tarpusavyje, bus labai įdomu stebėti tą procesą“, – pasakojo M. Jaruševičius.

Alytaus ekipos strategas tikino, jog vienas klubo tikslų – turėti jaunimo piramidę prijungiant Alytaus sporto ir rekreacijos centro jaunimą.

Pasak vyr. trenerio, komandos komplektacijos darbais užsiėmė jis pats su komandos prezidentu. „D. Sadeckas irgi aktyviai tame krepšinyje, tą rinką stebi, žiūri. Plius agentai yra, be jų tai čia, be abejo, nebūtų nieko, jie turi savo žaidėjų ratą, tiesiog ateina pasiūlymas ir renkiesi, žiūri į kainą, į žmogiškąsias savybes, charakterius, rekomendacijas.

Skambini prieš tai buvusiems klubams, klausiame, koks požiūris į darbą, kokia užklasinė veikla, tikrai nemažai darbo padaryta iki to taško, kur dabar esame.“

Savivaldos palaikymas