Kazio Maksvyčio auklėtiniai likus žaisti kiek daugiau nei dvi minutes atsiliko 85:90, tačiau sugebėjo laiku mobilizuotis ir išlipti sausi iš balos. Mūsiškiai į pergalę išplaukė ant trijų banginių – Luko Lekavičiaus, Mariaus Grigonio ir Domanto Sabonio, kurie leido komandai finišuoti 12:3, nugarų.

Tokiu būdu lietuviai užsitikrino ne tik vietą pusfinalyje, bet ir A grupės nugalėtojų vardą. Diena anksčiau 96:84 nugalėtos Meksikos ir DKK atstovai tarpusavyje grumsis dėl antros vietos.

Rezultatyviausiai ir naudingiausiai fiziškai sunkiose kautynėse su afrikiečiais pasirodė D. Sabonis, kuris buvo labai arti antrojo iš eilės dvigubo dublio Puerto Rike. NBA žvaigždės kairyje per 28 min. – 22 taškai (9/11 dvitaškiai, 0/1 tritaškių, 4/6 baudos), 9 atkovoti kamuoliai ir 24 naudingumo balai.

Tiesa, Domas ne tik turėjo nemažai vargo gynyboje, kur leido net 18 taškų sumesti buvusiam žalgiriečiui, bet dabar Pietų Korėjoje žaidžiančiam Deonui Thompsonui, bet ir vėl pats dažnai klydo (4) bei prasižengė 4 kartus. Iš jų sykį – ketvirtame kėlinyje – buvo nubaustas ir nesportine pražanga už neleistiną greito oponentų išpuolio sustabdymą.

Be jo, nesportinius veiksmus teisėjai lemiamame ketvirtyje užfiksavo ir dar dviem lietuviams – L. Lekavičiui ir M. Grigoniui.

„Visi čia žaidžia žiauriai fiziškai ir teisėjai leidžia visiems muštis, tai fainas toks krepšinis. Mums gerai, tik reikia šiek tiek priprasti ir viskas bus gerai“, – šypsojosi Sakramento „Kings“ klubo bokštas.

„Nežaidėme geriausio savo krepšinio, bet pergalė yra pergalė. Jų labai gera komanda, žaidė fiziškai ir išmušė mus iš mūsų vietų, bet ketvirtame kėlinyje parodėme charakterį. Žinojome, kad turime laimėti, nepanikavome ir visi susikaupėme. Atidirbome gynyboje, o puolime sumetėme taškus“, – paklaustas, kaip sugebėjo atsitiesti ketvirtame kėlinyje, sakė D. Sabonis.

Jis kartu su M. Grigoniu per lemiamas dešimt minučių sušveitė net 23 tašką ir tapo kertiniu faktoriumi.

„Abudu pasakėme, kad reikia žaisti du prieš du ir sukursime progų. Marius tiek metų rinktinėje jau taip žaidžia ir yra vienas iš lyderių“, – gyrė komandos draugą Domantas. 8 taškus pridėjo L. Lekavičius.

D. Sabonis pripažino, kad rinktinė kol kas dar nedemonstruoja viso savo potencialo, kurio turi tikrai daug.

„Bus naudos. 9 taškais atsilikome ketvirtame kėlinyje, bet susikaupėme gynyboje ir iškovojome pergalę. Tai bus į naudą. Dar kol kas nėra susižeidimo, visi norime vienas kitam padėti. Turime žaisti savo žaidimą ir tiek, būti atletiškesni ir išnaudoti savo stiprybes. Tokios rungtynės yra kaip žadintuvas“, – tikino jis.

Pats Domas tada, kai buvo pakeičiamas, ne atsisėsdavo, o šalia atsarginių žaidėjų kėdžių stovėdamas sukiodavo ir masažuodavo savo koją.

„Aš nežinau, kaip čia išėjo iš rūbinės tokie dalykai. Nieko, tai yra krepšinis ir turi žaisti per skausmą. Nieko negaliu sakyti“, – kokius skausmus ir nepatogumus jaučia, nekomentavo aukštaūgis.

Pirma vieta A grupėje didelių privilegijų veikiausiai nesuteiks – Lietuvos vyrams norint prasibrauti į Paryžių, ko gero, vis tiek reikės įveikti tiek Italiją, tiek ir Puerto Riką (neaišku tik, kuriame etape – pusfinalyje ar finale).

Sunkiai tikėtina, kad pusfinalyje italus arba puertorikiečius už borto išmestų ir meksikiečiai, kuriuos lietuviai, net ir startavę slogiai, vėliau vis tiek triuškino. Išankstinių turnyro favoritų trijulei popierius sumaišyti gali gal tik nebent tas pats Dramblio Kaulo Krantas.

„Aš tik noriu stengtis kiekvienose rungtynėse ir padėti komandai laimėti. Bus sunkios rungtynės. Žinome, kad jie visi keisis savo ginamaisiais. Turėsime tam pasiruošti“, – tvirtino D. Sabonis.

Primename, kad į Paryžiaus olimpines žaidynes pateks tik viso turnyro nugalėtojai.

Sėkmės atrankoje atveju, lietuviai Prancūzijos sostinėje grumtųsi C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu.

Vienintelį kartą istorijoje Lietuvos rinktinė Afrikos žemyno komandai nusilenkė 2012-aisiais Karakase, kai galėjo sau leisti tokią prabangą ir 80:86 nusileido Nigerijai.

Olimpinio atrankos turnyro San Chuane tvarkaraštis:

trečiadienis, liepos 3 d.

B grupė

00:30 val. Italija – Bahreinas 114:53

A grupė

03:30 val. Meksika – Lietuva 84:96

ketvirtadienis, liepos 4 d.

A grupė

00:30 val. Lietuva – Dramblio Kaulo Krantas 97:93

B grupė

03:30 val. Bahreinas – Puerto Rikas 56:99

penktadienis, liepos 5 d.

B grupė

00:30 val. Dramblio Kaulo Krantas – Meksika

A grupė

03:30 val. Puerto Rikas – Italija

šeštadienis, liepos 6 d.

23:00 val. pirmasis pusfinalis

sekmadienis, liepos 7 d.

02:00 val. antrasis pusfinalis

pirmadienis, liepos 8 d.

01:00 val. finalas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją