„Jei rugsėjį norime žygiuoti toli, privalome būti geresni“, – tiesiai šviesiai po išvargtos pergalės Sombathėjuje prieš vengrus pareiškė nacionalinės komandos treneris Kazys Maksvytis.

Galutiniai skaičiai švieslentėje – 88:78 – netgi neatspindi tos atkaklios kovos, kuri virė iki pat ketvirtojo kėlinio pabaigos. Likus žaisti kiek daugiau nei dvi minutes lietuviai tepirmavo vienu tašku ir dar gynėsi nuo varžovų atakos, taigi mačas galėjo pasisukti bet kuria kryptimi.

„Buvo prastas nusiteikimas, manoma, kad vengrus galima užmėtyti kepurėmis, ypač po dviejų pergalių prieš Ispaniją. Tai yra pamoka ir pavojaus signalas: jei tu atsipalaiduoji, o varžovai pagauna gerą bangą ir užsiveda, viskas pakimba ant plauko. Paskui net ir maksimaliai susikoncentravus būna sudėtinga perlaužti rungtynes.

Tikrai kažkiek yra neramu. Pirmiausia, kas krinta į akis, tai gynyba – tiek komandinė, tiek ir vienas prieš vieną. Pas mus yra daug silpnokai besiginančių žaidėjų.

Kai žaidžia Jonas Valančiūnas, jis visada stovi labai giliai po krepšiu ir tą jau visa Europa žino: net vengrai nuolat jį atakavo du prieš du situacijose. Tai yra didelė problema. Ir Ignas Brazdeikis neretai pasimeta, ir kiti. Žodžiu, reikia styguoti komandinę gynybą, nes nemažai žaidėjų, gindamiesi vienas prieš vieną, nekaip atrodo“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ nerimavo komentatorius Vaidas Čeponis.

Lygi akistata su viena iš būsimojo Eurobasket 2022 autsaiderių laikoma Vengrija neramina ne tik dėl to, kad tai buvo nebe dar vienas kontrolinis testas, o oficialus FIBA Pasaulio taurės atrankos susitikimas, bet ir dėl to, kad vengrai Europos pirmenybes pradės toje pačioje grupėje kaip ir mūsiškiai.

Be to, sunku tikėtis, kad per antrąją tarpusavio akistatą Lietuvos krepšininkai vėl taip taikliai laidys tritaškius – iš toli jie pataikė net 11 iš 21 savo bandymų (52,4 proc.), kas ir tapo pergalės garantu.

Nereikia pamiršti ir tvarkaraščio subtilybių: lietuviai startuos mūšiais su slovėnais ir prancūzais – ir prieš abu juos nebus laikomi favoritais. Tada lauks pasimatymas su turnyro šeimininkais vokiečiais, kur laimėti gali tiek vieni, tiek kiti. Ir tik grupių etapo pabaigoje numatyti susidūrimai su vengrais ir bosniais (šie, beje, tarpusavyje susikaus jau pirmame ture).

Taigi visai tikėtina, kad prieš ketvirtąjį ar net lemiamą, penktąjį, turą K. Maksvyčio auklėtiniai bus pavojingoje zonoje arba bent netoli jos, o tai, be abejo, reikštų dar daugiau papildomos įtampos ir spaudimo.

„Iš viso dabar pažiūrėjus į tas šalis dalyves, kurias iš jų jau taip galėtume nurašyti? Jeigu su danais, be jų dviejų geriausių žaidėjų, apylygiai žaidžiame ar su suomiais, be jų lyderio... Natūralu, kad daug, labai daug rinktinių turi gerų žaidėjų iš NBA ir Eurolygos. Tas lygis yra tikrai pakilęs ir tokių dalykų kaip varžovų neįvertinimas praktiškai nebegali būti.

Ne vieną kartą jau tuo įsitikinome. Prisimename ir 2015-ųjų čempionatą, kai grupėje vargome su belgais, estais ir ukrainiečiais, o paskui užėmėme antrą vietą. Faktas, kad tos ne krepšinio šalys vejasi krepšinio šalis. Ir jeigu tik nebūsi susikaupęs, jos laisvai gali tave nubausti“, – pabrėžė treneris Tomas Purlys.

Vengrai jau parodė, ką gali patirtis – 33-ejų metų Madrido „Real“ veteranas Adamas Hanga ir 31-erių metų Davidas Vojvoda sumetė beveik pusę visų komandos taškų Sombathėjuje. Ką pasiūlyti turi ir bosniai, kuriuos metų pradžioje svečiuose pavyko palaužti tik 78:77: jų gretose – NBA klubo iš Portlando starto penketo centras Jusufas Nurkičius, Džananas Musa iš to paties „Real“ ir natūralizuotas amerikietis Johnas Robersonas.

„Pavojaus nematau. Tai buvo pamoka. Manau, bus padarytos išvados ir kitą kartą vyrai į aikštelę išeis maksimaliai nusiteikę nuo pirmųjų minučių. Jeigu bus problemų, tai tikrai ne su vengrais, o su slovėnais, prancūzais ar vokiečiais“, – drąsino V. Čeponis.

Visgi nors tauta labai nori medalių (gal net ir auksinių), parvežti juos Lietuvos rinktinei tikrai nebus paprasta. Lažybininkų manymu, jei vienas po kito vyktų keturi Europos čempionatai, lietuviai ant prizininkų pakylos liptų tik viename iš jų (25 proc.). O juk realybėje bus tik vienas turnyras ir tik vienas šūvis – sužibėti reikės iš pirmo karto.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)