Balso teisę rinkimuose turi ir Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) besivaržantys klubai, tad apklausėme NKL klubų vadovus apie artėjančius rinkimus. Iš viso buvo apklausti 10 klubų vadovai, nepavyko susisiekti su Joniškio „Delikateso“, Ukmergės „Steko“ bei praeitais metais RKL triumfavusio Plungės „Olimpo“ vadovais.

Į apklausą įtraukėme ir naujame sezone NKL jau neberungtyniausiančią Kauno r. „Atleto“ ekipą, kuri eilę metų sėkmingai varžėsi antroje pagal pajėgumą krepšinio lygoje.

Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ vadovas Vytautas Skučas į klausimus atsakinėti nepanoro. „Nenoriu kalbėti, nenoriu pyktis su kažkuriuo kandidatu“, – paaiškino V. Skučas.

Visų klubo vadovų buvo paprašyta įvertinti dabartinės LKF valdžios nuveiktus darbus, teirautasi, ar su abiem kandidatais buvo susitikę, kurio iš kandidatų idėjos atrodo priimtinesnės bei ar jau nusprendė, už kurį kandidatą atiduos balsą.

Taip pat teirautasi, kokių naujovių ar pokyčių NKL bendruomenė tikėtųsi iš naujos valdžios.

Kaip įvertintumėte dabartinės LKF valdžios nuveiktus darbus?

Šilutės „Šilutė“, Dainius Gricevičius: „Vertinu teigiamai, dirba, stengiasi. Žinote, yra tie rezultatai sporte, tos rinktinės kovoja, užima tas vietas, ateina tų žvaigždžių, talentų, jų yra.

Sportas yra sportas, vieną dieną laimi, kitą pralaimi. Stengiasi, dirba, tikrai bendrauja (M. Balčiūnas), buvo ir pas mus apsilankęs, ir rajone.

Turime bendrą klubo plėtros viziją, idėją statyti naują areną su pusantro tūkstančio sėdimų vietų. Esame apšnekėję, ką toliau galima gerinti ir tobulinti.

Dabar – negražumai krepšinio pasaulyje, aš norėčiau, kad nedergtų vienas kito, o tegul save parodo darbais.“

Jurbarko „Jurbarkas-Karys-Manvesta“, Povilas Valaitis: „Nėra LKF ta struktūra, kuri labai kištųsi į tą klubų gyvavimą, jei tiesiogiai paprašai, visą laiką tas pats Mindaugas (Balčiūnas), jei reikėdavo, padėdavo.

Kartais gal tos pagalbos ir daugiau norėtųsi iš tikrųjų, bendraujant su politikais, savivaldybės atstovais, norėtųsi iš lygos svaresnio žodžio, galinčio turėti įtakos priimant sprendimus.

Visgi, konkrečiai mes to neprašėme, jeigu būtų reikėję tokios pagalbos, gal būtų ir padėję.“

Šakių „Vytis-VDU“, Vytautas Strokas: „Keista visos kadencijos pabaiga. Mūsų lygą išvadino visaip, buvo tokių nepasvarstytų dalykų.“

Telšių „Telšiai“, Vidas Kolesinskis: „Sunku pasakyti, žinote, aš toli nuo jų. Iš šono, aišku, rezultatai prasti, bet ar čia LKF kaltas, ar čia kažkas kitas kaltas, nežinau.“

Kretingos „Kretinga“, Arimantas Mikaločius: „Daug dalykų gerų, nenoriu vardinti pačių žmonių, bet iš federacijos gavome dėmesio.

Klubas dabar ir moterų komandą buria, tai prisidėjo prie moterų komandos kūrimo, padėjo ir su savivaldybe kalbėtis tuomet, kai reikėjo mūsų areną užbaiginėti. Nuolat sulaukdavome pagalbos, kai reikia, kreipiamės ir padeda.“

Kauno r. „Atletas“, Raimundas Miladauskas: „Didžiausias LKF valdžios nuveiktas darbas – tai plačiai apdainuota lygų „decentralizacija“ ir veiksmai su NKF.

Tiesiog krepšinio vadovybė vieną kalba, o kitą daro, nes tai buvo antidecentralizacijos pavyzdys.“

Vilkaviškio „Perlas“, Rokas Šlivinskas: „Mes, regionų atstovai, tą dėmesį tai tikrai pajautėme šios kadencijos metu lyginant su praeita. Kiek buvo kviesta, atvažiavo ir prezidentas, ir sekretorius, su rėmėjais, su valdžia padėjo mums regione ieškoti sprendimų. Apie patį krepšinį, tai manau, visi suprantame, kokia situacija yra, kiekvienas turi savo nuomonę“.

Kauno r. „Omega-Tauras-LSU“, Donatas Šliogeris: „Lyginant su ankstesne LKF valdžia, viskas man atrodo kažkiek geriau. Ar pasitarti, ar pasiklausti, bent yra kam paskambinti ir su kuo pasikalbėti.

Nesitikime, kad mums kažką duos, to ir nereikia, bet bent vyksta bendravimas.“

Palangos „Olimpas“, Valentinas Rumiancevas: „Vertinčiau teigiamai. Pavyzdžiui, pats teisėjauju Moksleivių krepšinio lygoje, tai tikrai jaučiasi dėmesys arbitrams, jiems atlyginimas pakilo.

Sunku vertinti NKL pokyčius, nežinia, kaip bus.

Kalbant apie RKL, matyti, jog rastas stiprus rėmėjas, stiprus prezidentas, smarkiai biudžetas padidintas.

Man asmeniškai nebuvo jokių problemų, keblumų bendraujant (su LKF). Man nieko nežadėjo, dėl to ir neapgavo, tai tik teigiamai galėčiau įvertinti. Faktas, sportinių rezultatų nėra, bet nepamirškime, kad jie dirba tik trejus metus, visi tie rezultatai – iš anksčiau, tai praeities pasekmė.“

Kurio kandidato idėjos atrodo priimtinesnės?

Šilutės „Šilutė“, Dainius Gricevičius: „Buvo atvykęs ir M. Balčiūnas, ir R. Javtokas. Šnekėjome, sakiau, ką norėtumėme matyti iš jų. Tegul tik ateina dirbti, bendrausime ir su vienu, ir su kitu.

Nematau problemos tęsti darbus su M. Balčiūnu, jis turi viziją, tvirtą žodį, kurio reikia federacijai, savo poziciją, liniją. Matau, kad R. Javtoko palaikymo komandoje yra daug garsių pavardžių, bet nuo to niekas nesikeičia, reikės dirbti.

(...) Dėl R. Javtoko – jokių problemų, šalia stiprios asmenybės – Jonas Kazlauskas, Remigijus Milašius. Čia viskas gerai, bet mano požiūriu, silpnokas kandidatas (Justas Kalinauskas) užimti generalinio sekretoriaus poziciją. Čia yra rimtos pareigos, ar jis tikrai susitvarkys?“

Jurbarko „Jurbarkas-Karys-Manvesta“, Povilas Valaitis: „Neteko gyvai susitikti su kandidatais. Mindaugo (Balčiūno) tos idėjos jau ir iš seniau yra žinomos, o Robertas visiškai naujas žmogus, kuris ateina su savo vizija ir aiškiu planu“.

Šakių „Vytis-VDU“, Vytautas Strokas: „Idėjos idėjomis, bet kaip viskas bus įvykdyta. Tų idėjų mes visokių galime priskaityti, prirašyti. Viskas priklauso nuo to, kas dirbs ir kaip tai bus padaryta, kiek bus norinčių ir gebančių dirbti“.

Kretingos „Kretinga“, Arimantas Mikaločius: „Vieša erdvė – toks blogas dalykas, ten matau žiniasklaida kariauja (...), negražiai labai daro, nes apie kiekvieną kandidatą visą laiką gali ištraukti blogų dalykų.

Matau, kad nebėra to tikslo – rašyti apie krepšinį, o ne apie kažkokius kitus dalykus. Mes žiūrime planą, ką gali padaryti kiekvienas kandidatas.“

Kauno r. „Atletas“, Raimundas Miladauskas: „Man tenka susitikti abiem kandidatais, bet su dabartiniu generaliniu sekretoriumi man paskutinį kartą teko pas jį lankytis federacijoje su advokatu. Apie rinkimus – jokios kalbos.

Su R. Javtoku buvome trumpai susitikę, gal ne agitacinis pokalbis, o labiau pakalbėjome apie krepšinio nūdieną.“

Vilkaviškio „Perlas“, Rokas Šlivinskas: „Buvau susitikęs su R. Javtoku, jis pristatė savo programą, o aš jam pasakiau paprastai, ūkiškai, ką galvoju.