„Žalgiris“ ketvirtadienį ant „Unipol Forum“ arenos parketo žengė pavargęs, inertiškas ir pasimetęs.

Kokios būsenos vakaro pabaigoje iš aikštės kiūtino „Olimpia“ krepšininkai, sunku net įsivaizduoti.

Rungtynėms įpusėjus pastarieji buvo pranašesni pagal visus statistikos parametrus, išskyrus puolime atkovotus kamuolius. Trečiame kėlinyje absoliutus šeimininkų dominavimas virto 27 taškų persvara švieslentėje.

Tiek dar skyrė komandas 27-ą mačo minutę. Tada jos tarsi susikeitė marškinėliais.

Atrodė, kad Italijos čempionai turi visas galimybes atsiskaityti ir už pažeminimą 2017-aisiais, kai tuomet Šarūno Jasikevičiaus treniruoti kauniečiai triumfavo Milane 32 taškų skirtumu. Tai yra visų laikų „Žalgirio“ rekordas žaidžiant išvykose.

Bet vietoje to laukė dar vienas svečių iš lietuviškas rekordas italų madų sostinėje – šįkart didžiausio sugrįžimo.

Ką „Olimpia“ buvo susikūrusi per du trečdalius dvikovos laiko, „Žalgiris“ atsvėrė per likusį. Ir dar daugiau.

„Kai atsilikome daugiau nei 20 taškų, iš tribūnų toliau aidėjo „žalia balta“ (ištarė lietuviškai – „Delfi“). Nuostabūs sirgaliai“, – tokia buvo pirma A. Trinchieri reakcija į vieną keisčiausių atomazgų, kokių tik matė Eurolyga.

Kauniečiai laimėjo 85:82. O jų treneris po finalinės sirenos buvo nusiteikęs dvigubam darbui – komentuoti ne vienas, o dvejas rungtynes. Kadangi tai, ką iš pradžių matė „Unipol Forum“ arenoje nuo šoninės linijos, pernelyg nesisiejo su vėlesniais įvykiais.

Nors retai kalba apie savo kalbas, šįkart A. Trinchieri atsakomybės dėl „pirmųjų rungtynių“ nesikratė.

„Trys kėliniai buvo visiška nesėkmė tiek gynyboje, tiek puolime. Neveikė mūsų žaidimo jungtys, trūko energijos, koncentracijos. Nesugebėjau įtikinti komandos, kad vienos pergalės išvykoje – maža. Dėl to prisiimu kaltę, neradau tinkamų žodžių.

Žaidėjų kūno kalba daug ką pasakė – badė pirštais vienas į kitą, vengė žiūrėti kolegai į akis. Žinau, kad tai blogas ženklas. Bandžiau mobilizuoti komandą per pertrauką, bet trečiame kėlinyje mums niekas nekrito, buvome nerangūs, o varžovai labai gerai, agresyviai gynėsi.

Padariau klaidą iš pradžių nusprendęs aikštėje laikyti vieną įžaidėją. Bet paskutiniame kėlinyje radau penkis krepšininkus, kurie susiderino tarpusavyje. Pradėjome lenkti varžovus, mesti iš po krepšio, dalintis kamuoliu ir pataikyti. 37:16 – toks paskutinio ketvirčio rezultatas išvykoje man tinka“, – komentavo italas.

Vis dėlto pernelyg netiko ankstesnis vaizdelis – net ir klausiamas apie mačo pabaigą, „Žalgirio“ treneris grįžo prie pradžios.

„Pirma noriu suprasti, kas įvyko per pirmus tris kėlinius. Noriu įtikinti vaikinus, kad taip sunkiai dirbdami jie tikrai gali pasirodyti geriau. Labai džiaugiuosi pergale, bet mano darbas – spręsti problemas. O jų buvo, ir reikia pasistengti, kad daugiau tai neįvyktų.

Rungtynių kontrolė buvo visiškai prarasta. Akivaizdu, kad smarkiai prisivirėme košės, net vengėme pasižiūrėti vienas kitam į akis. Suprantu, kad niekas nenori būti linksniuojamas iš blogosios pusės, kad ir žaidėjams, ir treneriui tai labai nemalonu. Bet aš nepasidaviau, ir niekas nepasidavė. Tai nebuvo stebuklas – tiesiog didis sugrįžimas“, – svarstė A. Trinchieri.

Jis prisiminė, jog kadaise dar dirbant su jaunimu jo treniruota komanda buvo pakilusi iš 25 taškų gylio duobės.

„Bet tai buvo, regis, prieš 5 tūkstančius metų“, – šyptelėjo A. Trinchieri.

O Milanui prireiks jei ne tūkstančių, tai bent kelerių metų, kad pamirštų ketvirtadienio šoką. Ir pats A. Trinchieri prisiklausė įvairių replikų, kurios jo gimtąja kalba skambėjo „Unipol Forum“ tribūnose bei koridoriuose.

„Kai kurie žmonės keikė mane, kai kurie sakė „bravo“. Šiaip ar taip, turiu čia daug draugų, pažįstamų. Juk čia mano gimtasis miestas, komanda, už kurią sergu“, – sakė 56-erių specialistas.

„Olimpia“ namuose Eurolygoje kapituliavo pirmąsyk po šešių paeiliui nuskintų pergalių. O „dizainerių“ pralaimėjimų „Žalgiriui“ serija išsitęsė jau iki penkių nesėkmių iš eilės.

Svečių gretose Tyrone’o Wallace’o vietą dvyliktuke užėmė nuo rugsėjo pabaigos čiurnos traumą gydęsis Brady Manekas, kuris ant parketo pasirodė tik epizodiškai ir niekuo nepasižymėjo.

Tuo metu T. Wallace’as praleido antrą mačą iš eilės. Jei prieš dvi dienas Bolonijoje A. Trinchieri aiškino pats nusprendęs palikti gynėją ant suolo, šįkart jis teigė, kad ekipos naujokas nerungtyniauja dėl asmeninių priežasčių.

Vėliau tą patį vakarą pasirodė nepatvirtinta informacija, jog amerikietis rengiasi palikti klubą.

Šeimininkams ketvirtadienį 13 taškų pelnė prieš buvusius komandos draugus stojęs Zachas LeDay, o kitas buvęs žalgirietis Joshas Nebo nežaidė dėl traumos.

Tai buvo 24-as ekipų tarpusavio susidūrimas istorijoje, Lietuvos atstovai į savo sąskaitą įsidėjo 14-ą pergalę.

Mačą „Unipol Forum“ arenoje stebėjo 7,6 tūkst. žiūrovų. Lietuvių sirgalių pajėgos, lyginant su desantu Bolonijoje, išaugo maždaug dvigubai – iki kelių šimtų.

Primename, kad antradienį žalgiriečiai Bolonijoje 71:68 išplėšė pergalę prieš „Virtus“, o „Olimpia“ svečiuose 68:89 neprilygo Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija).

Po savaites Kauno ekipa namuose priims Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis), kurio gretose traumą kol kas gydosi Rokas Jokubaitis.