J. Valančiūno situacija neramina Lietuvos krepšinio federaciją bei šalies krepšinio aistruolius. Jei šiam nepavyks susirasti klubo iki tam tikros datos, tuomet vidurio puolėjas praleistų olimpinę atranką Puerto Rike.

Pasak LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, ar J. Valančiūnas galės padėti rinktinei paaiškės birželio 17 dieną.

Šį sezoną iš Utenos kilęs krepšininkas NBA lygoje fiksavo 12,3 taško, 8,9 atkovoto kamuolio ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

„Pelicans“ pateko į atkrintamąsias, kur Vakarų konferencijos pirmajame etape 0:4 neprilygo Oklahomos „Thunder“.

Toks sezono finišas verčia „Pelicans“ vadovybę koreguoti komandą greta jos žvaigždžių Ziono Williamsono ir CJ McCollumo.

Netrūksta kalbų, kad Luizianos valstijos klubas vasarą ketina iškeisti vieną iš savo žvaigždžių – Brandoną Ingramą.

Taip pat netrūksta nuomonių, jog J. Valančiūnas nebegrįš į Naująjį Orleaną. Anot „HoopsHype“ žurnalisto Mike’o Scotto, „Pelicans“ vasarą nebesiūlys naujos sutarties 32-ejų lietuviui, tad vidurio puolėjas taps neapribotu laisvuoju agentu.

Praėjusiame sezone smuktelėjo jo rezultatyvumas (12,2 taško) ir buvo mažiausias nuo 2016/17 m. sezono, kuomet lietuvis dar žaidė Toronto „Raptors“ komandoje.

Smuktelėjo ir atkovotų kamuolių vidurkis, jis mažiausias nuo 2018/19 m. sezono, kuomet „Raptors“ lietuvį išsiuntė į Memfio „Grizzlies“ gretas.

Tačiau 32-ejų veteranas demonstravo klasę gynyboje, fiksavo geriausią asmeninį gynybos reitingą (109,9) nuo tada, kai 2020-21 m. dar žaidė Memfyje.

Nuo 2021 m., kai atvyko į Naująjį Orleaną, J. Valančiūnas taip pat patobulino savo metimą iš tolimos distancijos, o to dabar komandos pageidauja iš savo startinio penketo vidurio puolėjų.

Lietuvis šį tarpsezonį bus daugelio komandų radare, kurias domintų NBA veterano patirtis ir jo stiprybės aikštėje.

Žurnalistas Nathaniel Holloway („Givemesport“) pateikia penkias potencialias J. Valančiūno karjeros stotetes.

Los Andželo „Lakers“

Pirmame atkrintamųjų etape prieš Denverio „Nuggets“ kritusi „Lakers“ tarpsezonio darbus pradėjo atleisdama vyriausiąjį trenerį Darviną Hamą.

Klubas dabar ieško naujo vyriausiojo trenerio ir kartu bando pratęsti sutartį su LeBronu Jamesu. Jei LeBronas lieka Los Andžele, tikimasi, kad Los Andželo klubas šiame tarpsezonyje aplink jį ir Anthony Davisą suburs daugiau rolinių žaidėjų. Vienas tokių, kuriuo gali „Lakers“ susidomėti, yra J. Valančiūnas.

Praėjusį sezoną „Lakers“ turėjo problemų dėl ūgio. Be A. Daviso, vieninteliai kiti aukštaūgiai buvo Christianas Woodas (203 cm) ir Jaxsonas Hayesas (213 cm).

Klubui, norinčiam iškovoti 18-ą NBA titulą, reikia greta A. Daviso turėti kitą patikimą priekinės linijos žaidėją, o toks galėtų būti J. Valančiūnas. Norėdamas pasirašyti sutartį su „Lakers“, lietuvis turėtų susimažinti atlyginimą, kuris paskutiniame sezone siekė 14,4 mln. dolerių. Pirmojo čempionų titulo siekiančiam lietuviui tai neturėtų būti didelė problema.

Oklahomos „Thunder“

Praėjusiame sezone „Thunder“ tapo tikra staigmena lygoje. Su viena jauniausių sudėčių komanda reguliariajame sezone tapo pajėgiausia Vakarų konferencijoje ir atkrintamųjų antrame rate nusileido į lygos finalą prasibrovusiai Dalaso „Mavericks“ ekipai. Bet kokiu atveju, jauna komanda įgijo svarbios atkrintamųjų patirties.

Shai Gilgeouso-Alexanderio ir Cheto Homgreno vedamos „Thunder“ ekipos ateitis atrodo bene šviesiausia iš visų NBA klubų.