Trejus metus su pertrauka Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) rungtyniavęs Derrickas Low užsitarnavo patikimo snaiperio reputaciją, kurią patvirtino du kartus (2010 ir 2016 metais) laimėdamas tritaškių konkursą.

Praėjusiame sezone gynėjas buvo naudingiausias ir rezultatyviausias (vid. 12,7 taško per rungtynes) Pasvalio klubo krepšininkas.

Bet 32-ejų legionieriaus iš JAV karjeroje Lietuvoje buvo ir juoda dėmė, apie kurią iki šiol nieko nežinota.

Pasirodo, po antro savo sezono „Pieno žvaigždžių“ gretose D. Low iš krepšinio radarų dingo neatsitiktinai.

Amerikietis, praeityje taip pat atstovavęs „Šiauliams“, praėjusį pavasarį turėjo problemų su Lietuvos antidopingo agentūra.

Kontrolieriai mėginį paėmė po balandžio 23 d. vykusių LKL rungtynių su Panevėžio „Lietkabeliu“. Nepraėjus nė dviem savaitėms po to, kai patikrintas buvo V. Dilys, vėliau diskvalifikuotas ketveriems metams dėl jo organizme rastų kokaino ir anabolinio steroido stranozololo.

D. Low mėginyje aptikta stimuliatoriams priskiriamo dimetilbutilamino, kuris suteikia papildomos energijos ir turi termogeninį poveikį (skatina riebalų sudeginimą), bei higenamino – medžiagos, taip pat padedančios deginti riebalus ir veikiančios kvėpavimo takus panašiai kaip astmai skirti vaistai.

Nors žaidėjas sutiko su tyrimo rezultatais ir neprašė papildomai patikrinti B mėginį, procesas užtruko, ir D. Low užbaigė sezoną kartu su visa komanda LKL ketvirtfinalyje.

Tik po to Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) skyrė amerikiečiui 20 mėnesių trukmės diskvalifikaciją.

Derrickas Low

„Pagal galiojančią tvarką, D. Low byla buvo perduota JAV antidopingo agentūrai. Kadangi draudžiamų medžiagų buvo rasta jam atstovaujant Lietuvos klubui, bendru sutarimu bausmę paskyrė FIBA“, – Krepšinis.lt bylos eigą komentavo Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Kristina Jagminienė.

Ji nesiejo D. Low ir V. Dilio atvejų tarpusavyje, nes bendraklubių mėginiuose buvo aptiktos skirtingos medžiagos.

Tuo metu „Pieno žvaigždžių“ direktorius Arūnas Burkevičius Krepšinis.lt teigė apie legionieriaus rūpesčius sužinojęs tik po to, kai šis paliko Pasvalį.

„Kažką girdėjau, bet nieko konkretaus negaliu pasakyti – viskas vyko jau po sezono“, – nedaugžodžiavo vienas klubo vadovų.

D. Low diskvalifikacija pradėta skaičiuoti nuo mėginio paėmimo dienos ir baigsis ateinantį gruodį.

Įdomu, jog apie savo nuodėmes D. Low nutylėjo ir grįžęs atgal į gimtuosius Havajus. Snaiperis dabar dirba treneriu savo paties įkurtoje mokykloje Honolulu.

Praėjusį vasarį duodamas interviu vietos žiniasklaidai, D. Low nupasakojo savo įspūdžius iš Lietuvos.

„Žaidimas užjūryje labai skiriasi. Kalbant apie krepšinį – ten jis atletiškesnis, o teisėjai nelinkę švilpti pražangų prieš amerikiečius. Todėl dažnai gali gauti smūgį per rankas. Svarbiausia tai, kad ten žaidimas daug labiau orientuotas į komandos rezultatą, o ne individualų pasirodymą. Jauni žaidėjai, nusprendę keltis į Europą, turi būti tam pasirengę – kiekvienas ten nepritaps“, – perspėjo buvęs gynėjas, gimtinėje laikomas geriausiu visų laikų Havajų krepšininku.

Per profesionalo karjerą D. Low taip pat rungtyniavo Australijoje, Prancūzijoje, Izraelyje, Ukrainoje, Turkijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)