84 balsai prieš 63, nukeliavusius į priešingą krūvelę.

Nors M. Balčiūnas galiausiai laimėjo dviženkliu skirtumu, LKF rinkimai buvo kaip reta atkaklūs.

Ir po jų naujasis prezidentas neišvengė klausimų apie Tarptautinį krepšinio universitetą (IBU), iš kurio vadovų žada netrukus pasitraukti, atskilusius komandos narius, bendrą susiskaldymą šalies krepšinyje ir įžymybių kritiką.

Bet naujos kadencijos nebesiekusį Vydą Gedvilą keičiantis jo įpėdinis tikina, kad panikuoti dėl šalies krepšinio būklės nėra reikalo.

„Bendruomenė mato giluminius pokyčius, kuriuos inicijavome prieš trejus metus, kurie jau duoda aiškių rezultatų. Gal dar ne sportinių, bet sisteminių. Finansinis augimas – akivaizdus, kaip ir sistemos stiprėjimas. Jeigu didžiojo krepšinio rinktinė būtų dalyvavusi olimpinėse žaidynėse, išvis sakyčiau, kad įvykdytas maksimumas. Džiaugiuosi bendruomenės kritiniu mąstymu ir suvokimu, tai – brandžios bendruomenės požymis“, – sakė šeštuoju LKF prezidentu po nepriklausomybės atkūrimo tapęs M. Balčiūnas.

– Kokie pirmieji darbai laukia?

– Pats pirmas – naujo rinktinės trenerio paskyrimas. Pokalbiai pradėti, žinau priežastis, kurios dar neleidžia jų užbaigti. Vykdomajam komitetui turiu pateikti ir daugiau kandidatūrų, bet prioritetas – Rimas Kurtinaitis. Manau, per dvi savaites mes sužinosime jo atsakymą. O taip pat bus paruoštos kitos alternatyvos.

– Kiek balsų tikėjotės prieš rinkimus?

– Apie 90. Jaučiau tvirtą palaikymą. Bet laimėti rinkimus nebuvo mano tikslas. Mano tikslas – tęsti sisteminius pokyčius, kad jie duotų sportinių rezultatų. Reikalavimai – aukšti, turime rasti sprendimų, kurie padėtų iškovoti medalius dažniau. Artimiausiu metu bus paskelbti rinktinių programų vadovai, kaip ir buvo žadėta. Tikrai tikiu, kad tai duos efektą, nes pats noriu koncentruotis į sistemos stiprinimą, organizacijos plėtrą, biudžeto auginimą, kitus dalykus.

– Rinkimų kova parodė, kokia susiskaldžiusi krepšinio bendruomenė. Kokių veiksmų imsitės ją vienydamas?

– Visų pirma, tesėsiu pažadus. Tikrai pasiūlysiu Robertui ar jo komandos žmogui ateiti į pagrindinius valdymo organus. Vertinu tam tikras jo pristatytas idėjas ir apskritai pasiryžimą, energiją. Jeigu tik nori prisidėti, jis turės galimybę. Federacija – ne mano įmonė, kiekvienas norintis prisidėti – laukiamas. Siūlysiu tapti viceprezidentu, priklausančiu strateginei tarybai – šis organas priima visus esminius sprendimus.

O kalbant apie susiskaldymą... Panašios proporcijos išlieka jau keleri metai. Sveikintina, kad yra įvairių požiūrių, atsirinksime viską, kas yra geriausio. Jokių nuoskaudų čia nėra. Buvo tikrai gera rinkimų kova, džiaugiuosi, kad Robertas aktyviai dalyvavo, važinėjo po regionus, pamatė realybę. Mieste ji – kardinaliai skirtinga nei periferijoje.

Jei Robertas jau nuo kitos savaitės pradės ruoštis kitiems LKF prezidento rinkimams, manau, kad jis laimės juos. Tik savo vertę reikia įrodyti, ir vieno mėnesio tam nepakanka.

– Jūsų šiandien pristatytoje komandoje jau nebebuvo Tomo Purlio. Jis atsisakė?

– Matote, viešoji erdvė veikia žmones. Dėl to ir nesimėčiau pavardėmis, kad žmonės nebūtų negatyviai veikiami. Tomas buvo vienas iš jų. Dabar visiems reikia ataušti ir pakalbėti iš naujo. Pasikartosiu, kad laukiamas kiekvienas, kuris norėtų prisidėti.

V. Gedvilas? Vykdančiojoje komandoje jo nebus, bet jis yra vertingas krepšinio bendruomenės narys. Patirtis dirbant su juo buvo puiki, didžiulė pagarba. Tikiuosi, ir toliau bus aktyvus, padės vystyti krepšinį.

– Pristatėte platformą, kurioje bus kaupiami jaunųjų krepšininkų duomenys. Kas yra tos programėlės kūrėjai?

– Vienas akcininkų – LKF inovacijų centras, o proporcijas dar apsibrėšime. Tai yra investicija, kuri LKF nekainavo nieko.

– Ši programėlė reklamuojama IBU tinklalapyje, ar tai susiję?

– Taip, tai bus tarptautinė platforma, ją naudos apie 40 šalių. Palyginimas su geriausiomis pasaulio valstybėmis, jų jaunimu, rinktinėmis bus labai naudingas mūsų treneriams. Manau, tik sukurkite ką nors panašaus – naudosime ir jūsų programėlę.

Manau, užtenka sapnuoti košmarus apie IBU, tai – puiki iniciatyva, kuri labai sveikintina daugelyje valstybių. Trenerių mokymas – vienas kertinių krepšinio vystymo sričių. Tiesa, dabar turėsiu palikti IBU vadovo pareigas, tą galiu patvirtinti.

– Ar smarkiai jautėte rinkimų įtampą ir kaip jaučiatės dabar?

– Visi esame žmonės, nemalonu, kai bandoma parodyti vien negatyvą. Tikrai nėra viskas taip, kaip buvo bandome nupiešti. Nebenoriu gilintis, bet įtampos buvo. Tik mano gyvenime jos ir didesnės yra buvę. Jei bijai įtampos, į tokį postą nereikia eiti. Smagu, kad galutinis rezultatas toks, kokio tikėjausi.

Kaip minėjau, viešoji erdvė gali suklaidinti žmones. Jei net tokioje situacijoje, kai sportiniai rezultatai nėra geriausi, bendruomenė pasitiki gana tvirtai, tai reiškia daug. Nebus lengva tuos lūkesčius pateisinti, bet manau, kad tai padarysiu.

Jonas Valančiūnas po rinkimų neslėpė nusivylimo. Kaip būtų galima pakeisti pagrindinių rinktinės krepšininkų nuomonę?

– Žinote, gerai, kad ją turi. Manau, jog tai – daugiau emocijos. Jonas priklausė oponuojančiai komandai, kuri nepasiekė pergalės – tokiu atveju sportininkams ne taip lengva suvaldyti emocinį foną. Luktelkime, manau, kad santykiai susireguliuos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)