Tokiu būdu paskutinis bilietas (sekmadienį tris juos sučiupo ir brazilai, graikai bei ispanai) atiteko net 20-ies metų sausrą nutraukusiems puertorikiečiams, į žaidynes grįžtantiems pirmą kartą nuo 2004-ųjų.

Likimo ironija, Lietuvos vyrai olimpinės atrankos turnyro finalą ir vėl pralaimėjo 11 taškų skirtumu – lygiai tokiu pačiu kaip ir prieš trejus metus Kaune slovėnams (85:96).

Finalas lietuviams prasidėjo sunkiai: Domantas Sabonis suklydo net tris kartus, o Jose Alvarado pataikė praktišką viską – 3:11. Vis dėlto su startiniu jauduliu susitvarkę Rokas Jokubaitis ir Marius Grigonis pažadino mūsiškius – 19:19. Antrame ketvirtyje pasižymėjo Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas ir Lukas Lekavičius (27:20), tačiau įsimėtė iki tol tik pro šalį šaudęs Tremontas Watersas – 35:39.

Po pertraukos puertorikiečiai dar labiau padidino savo apsukas ir atitrūko dviženkliu atstumu – 39:52, vėliau – 48:62, o lemiamo ketvirčio pradžioje – ir 52:67. Nepaisant visų pastangų, per likusį laiką intrigos atkurti taip ir nebepavyko – 68:79.

„Pralaimėjome prieš geresnę ir geriau pasiruošusią komandą. Iš tikrųjų nėra daug ką sakyti. Kiek esu rinktinėje, pralaimime daug. Nežinau, keičiame trenerius, gal ir žaidėjus reikia keisti. Prastai.

Gynyboje mus atjungė. Trapino mane, trapino Sabą. Daug visokių niuansų. Sakau, visais aspektais pralaimėjome. Tikrai pagarba jiems, šaunuoliai. Geresnė komanda, sėkmės jiems“, – sakė Marius Grigonis.

Jis pats finale taip pat neblizgėjo, nors prieš tai turnyro eigoje net du kartus gerino asmeninį karjeros rinktinėje rezultatyvumo rekordą su 21 ir 23 taškais. Šį sykį buvęs žalgirietis tenkinosi 8 taškais (3/11 metimai iš žaidimo, 7 atk. kam., 6 rez. perd.).

„Jeigu pralaimi, esi prastesnis. Reikia pripažinti tai. Bet dabar čia neprigalvosi, nereikia ieškoti kaltų. Aš galiu prisiimti visą atsakomybę, vis tiek daugiau iš manęs tikėjosi, tai reikia prisiimti ją ir judėti toliau.

Nieko, buvos ilgas sezonas ir rungtynės dvi dienas iš eilės. Turbūt tai atsiliepė. Trūko kojų ir kvapo, blogai. Šiek tiek jau nusibodo tie pralaimėjimai su rinktine. Nebepatempiu nei iš talento pusės, nei kūnas beleidžia. Blogai“, – tikino M. Grigonis.

„Nieko nekaltinu, visi laimi, visi pralaimi. Dabar galima ant emocijų sakyti, kad reikia viską keisti, bet manau yra daug jaunų žaidėjų, kurie ateis, pakeis ir bus geresni tikrai. Ir Matas Buzelis yra, ir daug universitetuose žaidžiančių. Manau, jie pakeis ir bus geresni negu mes“, – dėstė Marius.

Prieš finalą kalbėjęs apie tai, kad varžovų krepšinis yra modernus, o lietuvių – senamadiškas, Eurolygos čempionas paaiškino, kodėl taip yra.

„Mes nesame tie, kurie turėtume tuos mažiukus staigius, metančius tokius metimus ir galinčius vienas prieš vieną viską nuspręsti. Taip yra, tokia realybė, bet yra kam pakeisti mus“, – tvirtino jis.

Perklaustas, ar nesvarsto apie karjeros rinktinėje pabaigą, M. Grigonis nuo skambių pareiškimų visgi susilaikė.

„Nežinau, dabar vienos mintys. Sunku man tiek morališkai, tiek ir kūno atžvilgiu“, – pakartojo 30-metis kaunietis.

Lietuviams visiškai nekrito tolimi metimai 6 iš 28-ių (21 proc.) ir nepavyko pristabdyti varžovų lyderių – Jose Alvarado sušveitė 23, o Tremontas Watersas 18 taškų.

Mūsiškių gretose dviženklę taškų ribą pasiekė tik Rokas Jokubaitis su 16 ir D. Sabonis su 10.

M. Grigonis, beje, pateko į turnyro simbolinį penketą kartu su J. Alvarado (MVP), T. Watersu, Danilo Gallinari ir Joshua Ibarra. Meksikietis nukonkuravo net patį D. Sabonį.

Šeimininkus finale palaikė sausakimšos „El Choliseo“ arenos, kuri, skelbiama, kad talpina net 18,5 tūkst. žiūrovų, tribūnos – visi bilietai į milžinišką ažiotažą keliantį mūšį buvo iššluoti dar išvakarėse.

Finalą abi komandos pasiekė be kluptelėjimų: mūsiškiai 96:84 nugalėjo Meksiką, 97:93 palaužė Dramblio Kaulo Kranto atstovus ir 88:64 pranoko italus.

Puertorikiečiai savo ruožtu net 99:56 nepasigailėjo Bahreino, 80:69 parklupdė italus ir 88:64 sutriuškino meksikiečius.

Lietuvos atstovai iki praėjusių Tokijo žaidynių nebuvo praleidę nė vienos olimpiados nuo nepriklausomybės atkūrimo: 1992-aisiais Barselonoje užėmė 3 vietą, 1996-aisiais Atlantoje – 3, 2000-aisiais Sidnėjuje – 3, 2004-aisiais Atėnuose – 4, 2008-aisiais Pekine – 4, 2012-aisiais Londone – 8, o 2016-aisiais Rio de Žaneire – 7.

Lietuviai Prancūzijoje būtų startavę C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu. Dabar tai padarys puertorikiečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)