Skirtingai nuo ankstesnių metų, rezervinės rinktinės gretose – ir vyr. treneris Kazys Maksvytis, kuris pernai negalėjo jungtis prie pirmojo rinktinės etapo dėl darbo Kauno „Žalgiryje“.

Dabar strategas komanda rūpinasi nuo pirmos rezervinės rinktinės treniruočių dienos, o nuo birželio 16 d. į darbus kibs ir pagrindinės komandos pretendentai.

A. Marčiulionis jau pernai vilkėjo vyrų rinktinės marškinėlius pirmose Lietuvos akistatose besirengiant pasaulio čempionatui, tačiau į pagrindinę nacionalinės komandos sudėtį nepateko.

„Žinau, ko tikėtis, ko laukti, bet prisimenant praėjusius metus, labai gera patirtis. Pernai sužaidėme trejas rungtynes, iš rezervo 2 žaidėjai pateko į pagrindinę sudėtį.

Vadinasi, (stovykla) padėjo tiek mums, tiek treneriams. Laukiu šiemet treniruočių stovyklos pradžios, manau, bus gera patirtis ir turėsime gerą laiką“, – vylėsi A. Marčiulionis.

Pats gynėjas turi paprastus lūkesčius.

„Žaisti kaip įmanoma geriau. Įprastai žaidžiant jaunimui bėdų būna su gynyba. Pirmas dalykas, reikia įrodyti, kad aukštame lygyje galiu gerai gintis ir demonstruoti kuo geresnį krepšinį.

Manau, laiko turėsiu tą įrodyti ir matysime, kaip seksis“, – kalbėjo A. Marčiulionis.

Gynėjas šiame sezone tiesiog žydėjo NCAA pirmenybėse. Lietuvis su „Saint Mary’s Gaels“ komanda pateko NCAA „Kovo beprotybės“ kovas, o šią pergalę dar labiau pasaldino individualus apdovanojimas lietuviui.

Jam buvo įteiktas WCC atkrintamųjų varžybų naudingiausio žaidėjo prizas (MVP). Tokį jis buvo gavęs ir už pasirodymą reguliariame sezone, o anksčiau tą pavyko padaryti tik vienam „Saint Mary’s Gaels“ žaidėjui – australui Matthew Dellavedovai, vėliau tapusiam NBA čempionu. 193 cm ūgio gynėjas iš Lietuvos per NCAA rungtynes pelnė po 12,4 taško, atliko po 5,3 rezultatyvaus perdavimo ir atkovodavo po 3,3 kamuolio.

„Tikrai labai patenkintas šiuo sezonu, geriau ir negalėjo būti. Jaučiuosi patobulėjęs, laukiu, kada galėsiu savo lygį čia įrodyti. Manau, tas sezonas man padėjo“, – teigė A. Marčiulionis. Anot jo, tokį proveržį lėmė asmeninės pastangos treniruotėse.

„Tikrai daug dirbu (treniruotėse). Jaučiuosi pasitikintis savo jėgomis atakuodamas iš vidutinės ar tolimos distancijos.

Po sezono turėjau pusantros savaitės poilsio, bet per šį laiką turėjau paskaitas universitete. Vėliau treniravausi su komanda, jau nebe taktiniai dalykai dominavo, o individualūs įgūdžiai, metimo tobulinimas, fizinis pasirengimas. Jaučiuosi neblogos sportinės formos. Tikrai nemažai treniravausi po sezono“, – tvirtino A. Marčiulionis.

Augustas Marčiulionis rezervinės rinktinės stovykloje

Anot jo, dabar jis geriau jaučiasi skirtingose žaidimo situacijose bei valdydamas komandą.

„Negaliu išskirti vieno dalyko, kur ženkliai būčiau patobulėjęs. Sakyčiau, visur po truputį, reikėjo tokio sezono, kuriame daug žaisčiau ir turėčiau svarbų vaidmenį komandoje. Manau, tai padėjo man“, – įsitikinęs A. Marčiulionis.

Po sėkmingų metų NCAA kai kurie žaidėjai susigundo laimę išbandyti NBA naujokų biržoje, pats gynėjas šią mintį greitai vijo šalin.

„Jaučiu, kad dar galiu tobulėti (NCAA), pasisemti žinių iš komandos trenerių. Galbūt po sezono trumpai ir pagalvojau apie tai (NBA), bet labai greitai apsisprendžiau užbaigti ketvirtus metus universitete“, – teigė A. Marčiulionis.

Kitąmet jis suvienys jėgas su Pauliumi Murausku.

„Teko nemažai paskambinėti. Kai treneriai susidomėjo Pauliumi, teko man padirbėti. Paulių gerai pažįstu, daug kalbėjomės, daug jam pasakojau. Pauliui įdomu, treneriai jo labai laukia ir nori jį matyti komandoje. Manau, laukia geras sezonas kartu“, – vylėsi gynėjas.

Rezervinės rinktinės nariai:

  • Augustas Marčiulionis, Saint Mary’s „Gaels“ (JAV)

  • Marius Valinskas, Utenos „Uniclub Casino-Juventus“

  • Ignas Sargiūnas, Klaipėdos „Neptūnas“

  • Laurynas Beliauskas, Ostruvo „Slam Stal“ (Lenkija)

  • Martynas Arlauskas, Pasvalio „Pieno žvaigždės“

  • Lukas Kreišmontas, Jonavos „CBet“

  • Paulius Danusevičius, Šiaulių „Šiauliai“

  • Rytis Petraitis, Kalifornijos „Golden Bears“ (JAV)

  • Eimantas Bendžius, Sasario „Dinamo“ (Italija)

  • Ąžuolas Tubelis, Klaipėdos „Neptūnas“

  • Einaras Tubutis, Mažeikių „M Basket-Delamode“

  • Dovydas Romančenko, Šiaulių „Šiauliai“

  • Marek Blaževič, Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“ (Ispanija)

  • Liutauras Lelevičius *, Panevėžio „7bet-Lietkabelis“

  • Arnas Velička *, Vilniaus „Rytas“

* prisijungs pasibaigus Betsafe-LKL sezonui

Pagrindinio pasirengimo etapo rinktinės žaidėjų sąrašas:

Pagrindinės rinktinės kandidatai į stovyklą rinksis birželio 16 d.

K. Maksvyčio pajėgos dėl vienintelio kelialapio į olimpines žaidynes kovos Puerto Rike. Atranka vyks liepos 2-7 dienomis.

A grupėje Lietuvos rinktinė susigrums su Meksikos ir Dramblio Kaulo Kranto rinktinėmis. Jei mūsiškiai užims bent antrą vietą, tuomet pusfinalyje lauks Italijos, Puerto Riko arba Bahreino rinktinės iššūkis.

Prieš ją K. Maksvyčio auklėtiniai sužais penkerias draugiškas rungtynes:

Birželio 10 d. Lietuva – Libanas (Jonavos sporto centras)

Birželio 12 d. Lietuva – Libanas (Kėdainių arena)

Birželio 14 d. Lietuva – Libanas (Panevėžio „Kalnapilio“ arena)

Birželio 23 d. Lietuva – Slovėnija (Vilniaus „Twinsbet“ arena)

Birželio 25 d. Slovėnija – Lietuva (Liubliana).