Paklaustas apie komandos motyvaciją strategas netikėtai įsiplieskė ir ėmė reikšti priekaištus klausimą uždavusiam TV3 sporto komentatoriui ir krepšinio žurnalistui Tautvydui Kubiliui.

Po užsitęsusio pokalbio apie motyvaciją strategui buvo priminta, kad „Žalgiris“ įprastai 9 iš 10 kartų laimi LKL finalus.

„Šiandien finalas? Kodėl suplakate du dalykus į vieną? Nes jūs norite padaryti kažką ypatingo. Esate vargšas ir turite vargingą gyvenimą. Aš pralaimėjau rungtynes, prisiimu atsakomybę. Patikėkite, mes atsitiesime“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Trinchieri (įraše nuo 12 min.).

Pirmadienį kubo atstovas spaudai A. Kiveris paaiškino žurnalistams, ką omeny turėjo A. Trinchieri ir atskleidė, kokių veiksmų ėmėsi „Žalgiris“.

„Klubas, atsižvelgdamas į sekmadienio spaudos konferencijoje vykusią diskusiją, kalbėjosi su treneriu ir išsamiai aptarė šią situaciją.

Treneris neturėjo minty nieko įžeidžiančio, o kalbėjo apie konkrečiai šių rungtynių vertinimą, žvelgiant į rungtynes, situaciją iš vienos pusės, turint omeny, kad tai pirmos sezono tarpusavio rungtynės, kas buvo ir išreikšta kitais sakiniais.

Jis pridėjo, kad Tautvydo (Kubiliaus) asmeniškai nepažįsta ir neturi teisės šnekėti apie kitų žmonių socialinį ar materialinį statusą. Kalbant apie „vargšą“ (ang.k. – poor), turėta galvoje prastą situacijos įvertinimą (ang. k. poor evaluation of situation), o ne kitokias šio žodžio prasmes“, – paaiškino „Žalgirio“ atstovas spaudai.

LSŽF vadovas: LKL turi reaguoti

Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) prezidentas Tautvydas Vencevičius mano, kad po žurnalisto įžeidimo turi reaguoti ne tik klubas, bet ir lyga.

„Iš pradžių perskaičiau, vėliau dukart paklausiau. Vienareikšmiškai manau, kad tai yra įžeidimas ne tik konkrečiam sporto žurnalistui, bet ir visai sporto žurnalistų bendruomenei.

Mes dirbame savo darbą, klausiame, kas gali būti įdomu žiūrovui, skaitytojui, juk sporto žurnalistas yra tarpininkas tarp trenerių, žaidėjų ir skaitytojų bei žiūrovų.

Mes perduodame tai, kaip treneris pakomentuoja apie vieną ar kitą situaciją, kaip jis vertina vieną ar kitą epizodą, pralaimėjimą ar pergalę.

Tai buvo neprofesionalu iš paties trenerio pusės. Žinau, kad klubas jau reagavo į šią spaudos konferenciją ir trenerio žodžius, tačiau tą turi daryti ir lyga“, – įsitikinęs T. Vencevičius. Anot jo, toks stratego išsišokimas byloja apie jo neprofesionalumą bendraujant su žiniasklaida.

„Tokios situacijos nepuošia trenerių ir parodo jų neprofesionalumą. Reikia pasakyti, kad rungtynės nesibaigia ties švilpuku, nes yra dar interviu, spaudos konferencijos, leidžiančios skaitytojui suprasti trenerių, žaidėjų sprendimus, lėmusius galutinį rezultatą.

Man labiau ši situacija priminė tarpusavio santykių aiškinimąsi su žurnalistu. Tai, mano nuomone, visiškai neprofesionalu ir netoleruotina. Treneriai ir žaidėjai reikalauja profesionalumo iš sporto žurnalistų, bet kartu ir jie turi atsakyti profesionaliu savo darbu spaudos konferencijose, bet nereplikuoti apie tai, kad kažkas turi būti sodininku ar kažkas vargingai gyvena.

Lyga turi reaguoti, nes tai LKL organizuojamos rungtynės. Jei už teisėjų kritiką skiriamos baudos, tai po tokio viešo įžeidimo, kuris labai kenkia lygai, taip pat turi būti skiriamos atitinkamos nuobaudos, LKL vadovai turi reaguoti į tai“, – teigė LSŽF vadovas.

Tautvydas Vencevičius