Sezono pristatymo renginyje lygos naujoves pristatė prezidentas Remigijus Milašius, direktorė Rasa Liuimienė bei lygos vykdomasis direktorius Justinas Liaudinskas.

„Lietuvos krepšinio bendruomenė išrinko naują krepšinio federacijos (LKF) prezidentą, juo tapo Mindaugas Balčiūnas. Sveikiname LKL bendruomenės vardu. Kalbant apie LKL, keičiasi formatas, lygoje varžysis 10 klubų.

Mano tikslas ir noras buvo 12 klubų pirmenybės, bet realybė tokia, kad turime 4 ratų ir 10 komandų čempionatą. Turime savo gretose Darių Maskoliūną. Tai mano nestandartinis ėjimas, bandau ieškoti geriausių variantų.

Norime ieškoti kompromiso tarp teisėjų korpuso ir krepšinio bendruomenės, Darius padės šiuo klausimu“, – naują LKL organizacinės komandos narį pristatė R. Milašius.

Anot R. Liuimienės, atkrintamosios startuos gegužę, sezono finišas maksimalių serijų atveju – birželio 25 d.

„Tačiau yra galimybių sezono pabaigą paankstinti dėl sutrumpėjusių atkrintamųjų. Stengsimės tą padaryti. KMT formatas dar nepatvirtintas, priklauso nuo LKL klubų, kovosiančių Europoje. FIBA Čempionų lygos atkrintamosiose – Utenos „Juventus“, „Neptūnas“ kovos FIBA Europos taurės atkrintamosiose“, – teigė R. Liuimienė.

KMT finalo ketvertas grįžta į sostinę

Lygos prezidentas atskleidė, kur paaiškės jubiliejinio, 10-ojo, Citadele Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) nugalėtojas.

KMT finalo ketvertas grįžta į sostinę, jis – „Twinsbet“ arenoje vasario 15-16 dienomis. Tikimės, kad arena bus pilna. Nežinome, kas žais finalo ketverte, bet tikiuosi, bus geras krepšinio turinys Vilniuje“, – vylėsi R. Milašius.

Įdomu tai, kad KMT lemiamos kovos į sostinę sugrįžta kas trejus metus – čia vyko ir 2016, 2019 bei 2022 metų finaliniai ketvertai.

Pasikeitęs transliacijų laikas ir nauji komentatoriai

Nuo šio sezono keičiasi savaitgalio transliacijų laikas, šeštadienį ir sekmadienį LKL kovos startuos nuo 16.30 val. Taip pat kiek anksčiau pristatyti ir nauji komentatoriai – krepšininkas Martynas Gecevičius bei analitikas Augustas Šuliauskas.

Lygos vykdomasis direktorius Justinas Liaudinskas papasakojo apie naujai diegiamą kamerų sekimo sistemą „Dragon“, kurią sukūrė amerikiečių kompanija „Genius Sport“. Ši technologija skirta analizuoti krepšinio aikštelėje vykstančius veiksmus.

Tai geriausia skautingo ir analitikos programa, šiuo metu esanti rinkoje. Ji fiksuoja įvairius statistinius rodiklius aukštu tikslumu. „Betsafe-LKL“ lyga bus pirmoji lyga Europoje, naudojanti šį produktą. Taip pat tai padės automatizuoti transliacijas bei pagerinti sirgalių patirtį įvairia pateikiama statistika, pavyzdžiui, tikimybe pataikyti konkretų metimą.

Jau netrukus pasirodys ir registracija į „LKL akademija powered by Citadele“ projektą, kuris kasmet lygos klubams ir visam Lietuvos sporto pasauliui paruošia būrį specialistų, besidarbuojančių vadybos, žurnalistikos, komunikacijos, marketingo ir kitose srityse. Šiemet papildomas vietų skaičius bus skiriamas jaunuoliams, kurie svajoja tapti sporto komentatoriais, kadangi šios profesijos atstovų rengimo itin trūksta.

Po praėjusio „Betsafe-LKL“ sezono nevyko uždarymo ceremonija. Ją pakeis šių metų lapkričio 23 dieną Kongresų rūmuose vyksiantis šventinis vakaras.

„Betsafe-LKL“ sezonas prasidės jau šį šeštadienį, rugsėjo 21 d. Pirmąją čempionato dieną bus sužaisti du susitikimai: Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ namų arenoje priims Mažeikių „M Basket Delamode“, o LKL čempionų titulą ginsiantis Vilniaus „Rytas“ pasitiks Klaipėdos „Neptūno“ komandą.

Po padidinamuoju stiklu – vienas pirmenybių dalyvis

Ar lyga ėmėsi prevencinių priemonių, kad tokia situacija nepasikartotų?

„Licencijavimo tvarka numato, kad visos procedūros yra atliekamos pavasarį. Bet keletas klubų strigo su dokumentų pateikimu. Šiam momentui viskas yra tvarkoje. Vienas klubas turi būti stebimas, jo pajamų dinamika, jų planai, tai, ką jis yra numatęs ir pasižadėjęs.

Turime stebėti kas ketvirtį. Tą ir darome“, – kalbėjo R. Liuimienė.

R. Milašių džiugina LKL dalyvių finansinė sveikata.

„Tai, ką matome, turbūt viskas yra vieša, klubų biudžetai yra ženkliai išaugę. Nepalyginami dalykai tai, ką turime šiandien ir ką turėjome prieš 12 metų, kai atėjau dirbti į LKL.

Įtakos klubų biudžetams galėjo turėti nebent nenumatyti trikdžiai, pavyzdžiui, žaidėjų traumos, galbūt tai lėmė kažkokį minusą (praėjusio sezono gale), bet tas minusas bendrame kontekste nebuvo didelis.

Kiek turiu informacijos, tikrai viskas yra gerai“, – tvirtino R. Milašius, aptaręs klubų finansinę sveikatą.

Paaiškino, kaip susidarė nuostoliai

Remiantis lygos 2023 m. finansinėmis ataskaitomis, LKL pernai turėjo 3,538 mln. pajamų, sąnaudos siekė 3,55 mln. eurų, LKL metų gale fiksavo 12 155 eurų nuostolį.

Bet krepšinio metai nesibaigia gruodžio 31-ąją: taškai ant „i“ dedami sezono finiše birželio antroje pusėje. Ar lyga naujus krepšinio metus pasitinka be minuso finansų eilutėse?

„Kalbant apie mūsų pajamų struktūrą, jas sudaro rėmėjų, partnerių ir komercinės, reklamos pajamos. Jas reikia vertinti bendrai. Dėl planuojamo biudžeto, mes kasmet užsibrėžiame tikslą rasti naujus partnerius, juos įtraukti į lygos veiklas, tad mūsų tikslai nemažėja. Negaliu pasakyti, kad šiemet mūsų pajamos ryškiai augs, turėjome vienus planus, deja, jie nežymiai kiek keitėsi.

Bet kas yra lygos biudžetas? Tai – klubai, o ne administracija, visos lygos tikslas – uždirbti ir gauti daugiau pajamų. Jos nėra skirtos lygos administracijos poreikiams tenkinti. Dar šiemet piniginio prizų fondo nepatvirtinome. Kas buvo pernai, tikiuosi, nebus mažiau, ateičiai turime įvairių minčių, kaip klubus finansiškai motyvuoti.

Kalbant apie tą minusą, kasoje ar sąskaitoje to minuso mes neturėjome, tai susiję su tam tikros mūsų įrangos nusidėvėjimu. Prieš eilę metų pirkome SPS aparatūrą, kuri nemažai kainavo, atėjo metas ją nurašyti į sąnaudas.

Tad tas minusas susijęs su buhalteriniais dalykais, bet ne su lygos veikla“, – paaiškino R. Liuimienė.