Penktadienį Dainiaus Adomaičio auklėtiniai pradės atranką į 2019 metų pasaulio čempionatą arenoje, kurios tribūnose telpa 2800 žiūrovų.

Mažesnėje salėje šiame dešimtmetyje Lietuvos rinktinė oficialias ar draugiškas rungtynes yra žaidusi tik Kėdainiuose. Čia lietuviai tris kartus repetavo savo žaidimą su Europos krepšinio elitui nepriskiriamais varžovais: Belgija (2013 metais), Austrija (2015 metai) ir Baltarusija (2016 metai).

2300 vietų turinti Kėdainių arena – nedidukė, užtat nauja. Beveik 6 mln. eurų atsiėjęs statinys atidarytas prieš ketverius metus.

Jaunimo ir sporto rūmai dabartinėje Kosovo sostinėje iškilo dar komunistinės Tito eros pabaigoje – 1977-aisiais.

Už Vilniaus sporto rūmus ne ką jaunesnis pastatas – apverktinos būklės. Taip ją įvertino Prištinos mero rinkimų šią savaitę per plauką nelaimėjęs Arbanas Abrashi.

„Rūmai degradavo iki nepriimtino lygio. Vienas sostinės simbolių negali būti toks nugyventas“, – piktinosi politikas, pavertęs Jaunimo ir sporto rūmų renovaciją vienu savo rinkimų kampanijos akcentų.

O vietos gyventojai suvargusius rūmus pravardžiuoja Romos Koliziejumi – lygiai taip pat, kaip lietuviai pašiepdami vadina Nacionalinio stadiono griaučius Vilniuje.

Prištinos Jaunimo ir sporto rūmai (Foto: Diego Delso)

Mat po tuo pačiu stogu yra ir žymiai didesnė – 8 tūkst. vietų – sporto arena. Tiksliau, buvo.

2013-2014 metais Prištinos „Sigal“ klubui atstovavęs Aurimas Kieža nustebo iš Krepšinis.lt išgirdęs, kad tai, ką jis laikė automobilių stovėjimo aikštele, yra kadaise didžiausia šalyje buvusios arenos griuvėsiai.

„Viskas ten išgriuvę, o gal išvogta ar subombarduota. Kai aš ten žaidžiau, žmonės toje vietoje statydavo automobilius“, – prisiminė reprezentaciniam Kosovo klubui vieną sezoną atstovavęs 35-erių puolėjas.

Jaunimo ir sporto rūmus 2000 metais nusiaubė gaisras, po kurio jie niekaip neatsigauna. Iš pagrindų rekonstruoti reikia ne tik didžiąją sporto areną, bet ir vis dar uždarytą konferencijų centrą, komercines patalpas. Remiantis vietos žiniasklaida, viso statinio būklė nuolat prastėja, stogas – vietomis prakiuręs, konstrukcijos kenčia nuo erozijos.

Bet statybininkų 30 tūkst. kvadratinių metrų ploto rūmai nesulaukia, nes neišspręstas jų nuosavybės klausimas, dėl kurio ilgus metus ginčijasi Prištinos savivaldybė ir Kosovo privatizacijos agentūra.

Tiesa, iniciatyvą parodė „Sigal“ klubas, ėmęs pats tvarkyti savo namų salę, kuomet išplaukė į tarptautinius vandenis: Balkanų lygą ir FIBA Europos taurės varžybas.

„Kai komanda pirmą kartą pateko į tarptautinį turnyrą, pastatė naujus krepšius, kėdes žiūrovams. Bandė ir parketą taisyti, nes aikštėje būdavo „mirusių“ vietų, pro kurias kamuolio geriau nesivaryti – neatšoks. Salė buvo aptvarkyta, bet, žinoma, prabangia jos vis tiek nepavadinsi. Dabar net nesugalvoju, koks būtų jos atitikmuo Lietuvoje“, – kalbėjo A. Kieža.

Aurimas Kieža Prištinos „Sigal“ klubo gretose

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) analogų Prištinos Jaunimo ir sporto rūmams išties nebėra – vyriausia iš LKL klubų naudojamų salių yra sostinės „Siemens“ arena, atidaryta 2004 metais.

Užtat Kosovo rinktinės namų tvirtovė, nors ir turi keliskart didesnes tribūnas, savaip primena „Ekinstos“ salę, kurioje anksčiau skraidydavo nebeegzistuojantys Vilniaus „Sakalai“. Mat ir vieną, ir kitą žiemą labiausiai sušildo žiūrovai.

„Sirgaliai ten sėdi labai arti aikštės – per rungtynes būna karšta visomis prasmėmis. Nors šiaip žiemą salę šildydavo prastokai, visokius pečiukus kūrendavo. Ir dar kartais nebūdavo vandens.

Su juo visame Kosove problematiška. Palyginus su Priština, Vilniaus Perkūnkiemis dar visai nieko – pristatyta pastatų be jokios tvarkos, kaip papuola. Todėl mieste dažnai išjungia vandenį. Kartais salėje po treniruotės negalėdavome nusiprausti. Na, bet mūsų rinktinei tas negresia, jeigu ką, galės praustis viešbutyje – jų Prištinoje yra tikrai labai gerų“, – šypsojosi A. Kieža.

Vis dėlto jei Jaunimo ir sporto rūmuose čiaupai „užaktų“ po penktadienio rungtynių, lįsti po dušu lietuviai galėtų jau tik grįžę į Palangą – iš karto po dvikovos rinktinė užsakomuoju skrydžiu iškeliaus namo ir toliau ruošis sekmadienio akistatai su lenkais.

Pasaulio čempionato atrankos C grupės dvikova Kosove vyks penktadienį, nuo 20 val. Lietuvos laiku.

Lietuvos krepšinio rinktinės tvarkaraštis pasaulio čempionato atrankoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)