Praėjusį penktadienį „Chimki“ galiausiai ryžosi nutraukti R. Kurtinaičio kančias komandos vyriausiojo trenerio poste, atsisveikindama su 60-mečiu lietuviu.

12 nesėkmių serija Eurolygoje ir absoliučių autsaiderių dalia, silpnas pasirodymas VTB Vieningoje lygoje – „Chimki“ vadovybės kantrybė ir taip tvėrė ilgiau nei būtų galima tikėtis panašioje situacijoje.

Rusijos žiniasklaidos kalbintas S. Jelevičius mano, kad, nepaisant visų objektyvių priežasčių, R. Kurtinaitis nesugebėjo pasinaudoti klubo surinktos sudėties potencialu.

„R. Kurtinaitis nesuvaldė psichologinės padėties rūbinėje, nesusitvarkė su lyderiais. Aišku, paveikė ir traumų virtinė bei koronavirusas.

Vis dėlto „Chimki“ šiame sezone turėjo stipriausią visų laikų sudėtį. Treneris privalėjo iš jos išspausti maksimumą, būti tikru lyderiu. Deja, niekas nepavyko. Todėl išsiskyrimas buvo logiškas“, – kalbėjo specialistas, Maskvos srities klube dirbęs 1997-2007 metais.

Praėjusį gruodį rimtesnei chirurginei operacijai nesiryžę ekipos vadovai pasitenkino atleisdami iš pareigų kelis R. Kurtinaičio talkininkus – asistentais dirbusius Robertą Kuncaitį ir stratego sūnų Giedrių Kurtinaitį, taip pat fizinio rengimo specialistą Evaldą Kandratavičių.

S. Jelevičiaus nuomone, šis žingsnis nebuvo toks beprasmiškas kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Kai komanda pateko į turbulencijos zoną, situacijos nebebuvo galima pataisyti. Bet Rimas pats nesuteikė sau tokios galimybės, nes specialistai jo štabe buvo labai silpni.

Šiame darbe greta reikia turėti ne draugus, o gerus darbininkus, kurie profesionaliai atlieka savo pareigas. Mano manymu, kvaila visą atsakomybę užsiversti sau vienam ant pečių“, – dėstė S. Jelevičius.

Atleidus R. Kurtinaitį, jo pareigas perėmė gruodį į štabą pakviestas Andrejus Malcevas. Jam toliau talkina paskutinis „Chimki“ lietuvis Aurimas Jasilionis, Denisas Karaulnovas bei taip pat praėjusį mėnesį prisijungęs patyręs serbas Aleksandras Trifunovičius.

Permainos nedavė staigių rezultatų – sekmadienį „Chimki“ pralaimėjo ir VTB Vieningoje lygoje, namuose 87:93 kritę prieš Kazanės UNIKS.

Šiame mače geriausią sezono solo pasirodymą surengė šeimininkų lyderis Aleksejus Švedas. Gynėjas žaidė dar daugiau nei įprastai – 36 min. – ir pelnė 33 taškus (7/11 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 10/14 baudų) bei atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

Tačiau jokios naudos komandai turnyro lentelėje A. Švedo blyksniai puolime vėl neatnešė, negana to, prasidėjus lemiamai rungtynių minutei ir „Chimki“ atsiliekant 85:87, 32-ejų Rusijos krepšinio žvaigždė lengvabūdiškai švystelėjo tritaškį iš 8 metrų per 5 cm aukštesnio puolėjo Johno Browno rankas.

A. Švedas nepataikė, sudegindamas geriausią galimybę išgelbėti rungtynes, bet dėl to priekaištauti A. Malcevas neišdrįso.

„Neketinu diskutuoti apie Aleksejaus priimtą sprendimą. Galbūt pasirodysiu nemandagus ar nesąžiningas treneris, bet apie tai pakalbėsiu tik su pačiu A. Švedu ir komanda“, – sakė naujasis „Chimki“ vairininkas.

Įdomu, jog A. Malcevas yra vos antrasis rusas, vadovaujantis VTB Vieningosios lygos komandai šiame sezone.

Nors šiame turnyre žaidžia 9 Rusijos klubai, iki šiol tik Krasnodaro „Lokomotiv“ nurodymus dalino vietinis specialistas – Jevgenijus Pašutinas.

A. Malcevas taip pat taps pirmuoju Rusijos strategu Eurolygos klube nuo 2015-ųjų, kuomet to paties J. Pašutino diriguojama UNIKS žaidė prestižiniame žemyno turnyre.

Iki šiol jis komandavo tik jaunimo ekipoms – pastaruosius 15 metų A. Malcevas dirbo pagrindinio „Chimki“ konkurento Maskvos CSKA sistemoje ir treniravo klubo dublerius. Tarp pastarųjų kadaise buvo ir A. Švedas.

Tiesa, pats 54-erių specialistas tapatinasi pirmiausia su Sankt Peterburgu, kuriame žaidė didžiąją profesionalo karjeros dalį, ir vadina save legendinio trenerio Vladimiro Kondrašino mokiniu.

Debiutas Eurolygoje jo laukia ketvirtadienį, kuomet „Chimki“ viešės pas Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)