„International Basketball University“ (IBU) įkurtas dar prieš dešimtmetį, bet tuo, kuo yra dabar, virto visai neseniai – 2019 m. Iki tol finansinėse ataskaitose figūravo kitas juridinio asmens pavadinimas – VšĮ „Sveikatinimo programos“.

M. Balčiūnas yra ne kartą minėjęs, kad IBU gimė tada, kai pasaulį sukaustė pandemija, norint suteikti krepšinio specialistams galimybę tobulėti.

2019 ir 2020 m. IBU nurodė gavusi kiek daugiau nei 21 tūkst. eurų pajamų. Šis skaičius daugiau nei dvigubai šoktelėjo 2021 m. – tada pajamos pasiekė 45 tūkst. eurų.

Vis tik didysis šuolis dar tik laukė – remiantis rekvizitai.lt duomenimis, po metų pajamos ūgtelėjo iki 67 tūkst. eurų, o 2023 m. augo net triskart ir pasiekė beveik 233 tūkst. eurų. Kartu tai ir pirmieji metai, kuriais įstaiga nurodo gavusi pelną – tiesa, šis siekė vos 3751 eurą.

Įdomu tai, kad IBU pajamos milžiniškais tempais augti ėmė tada, kai M. Balčiūnas sugrįžo į LKF vadovo postą. 2021 m. LKF prezidentu išrinktas Vydas Gedvilas, o generaliniu sekretoriumi tapo M. Balčiūnas.

Viešoje veiklos ataskaitoje nurodoma, kad vien 2023 m. IBU sulaukė finansinės injekcijos iš Taivano, lenkiančios bet kurių ankstesnių veiklos metų pajamas.

„2023 m. buvo pradėti vykdyti keletas didelės apimties projektų susijusių su jaunų krepšininkų įgūdžių krepšinio srityje tobulinimu, mokymu bei treniravimu. Pagrindiniai šių projektų partneriai iš Taivano siuntė savo jaunių krepšinio komandas į Lietuvą tobulinti savo būsimų krepšininkų įgūdžius.

Tam tikslui iš partnerių buvo gautas 59 tūkst. 950 eur. tikslinis finansavimas“, – rašoma viešoje veiklos ataskaitoje.

IBU finansiniai rodikliai

Šioje vietoje verta pastebėti, kad tais pačiais metais LKF užmezgė bendradarbiavimą su Taivanu ir teigė sudariusi sutartį, kuri verta kelių šimtų tūkstančių eurų.

„Tikslius skaičius galbūt galėsime įvardinti vėliau, po visko, bet faktas, jog didžiausias šių metų LKF finansinis partneris yra taivaniečiai. Jų indėlis – didesnis nei mūsų vietinių rėmėjų, tikrai ženklus – keli šimtai tūkstančių eurų. Tai – geras pirmasis mūsų krepšinio globalizacijos projektas, duodantis labai aiškią naudą“, – apie sutartį sakė M. Balčiūnas.

Tada buvo sutarta, kad pasaulio čempionatui besirengusi Lietuvos krepšinio rinktinė sužais draugiškas rungtynes Taivane, o antroji mūsų rinktinė – tuo metu kėlusi antakius dėl į šią įtrauktų pavardžių – išmėgins jėgas ir su pačio Taivano rinktine. Tiesa, pastarieji mačai taip ir neįvyko.

Į sutartį buvo įtrauktas ir punktas apie Lietuvos krepšinio trenerių seminarus – Taivane su vietiniais specialistais žiniomis dalinosi Kazys Maksvytis, Giedrius Žibėnas, Benas Matkevičius ir Tomas Rinkevičius.

Tad panašu, kad iš šio projekto su Taivanu naudą gavo ne tik LKF, bet ir M. Balčiūno vadovaujama IBU.

„Federacija parsiduoda, bet tai realiai yra Balčiūno verslas. Nuo to Lietuvai nėra geriau. Pati idėja yra gera, bet yra šioks toks interesų konfliktas. Mano požiūriu“, – prieš kurį laiką Basketnews tinklalaidėje sakė Robertas Javtokas

Buvęs krepšininkas – vienintelis M. Balčiūno konkurentas LKF prezidento rinkimuose.

Vis tik prieš keletą dienų vykusioje spaudos konferencijoje M. Balčiūnas neigė LKF ir IBU sąsajas – šios organizacijos nėra pasirašiusios jokios sutarties.

„Joks“, – paklaustas apie šių organizacijų sąsajas nukirto M. Balčiūnas.

Tai kelia nuostabą, nes IBU pardavinėdama produktus ir komunikuodama naudoja LKF simboliką ir šalies rinktinės krepšininkų atvaizdus. Net ir užėjus į IBU svetainę visų pirma pasitinka Lietuvos krepšinio rinktinės, laimėjusios bronzos medalius 2010 m. pasaulio čempionate, nuotrauka.

Pradinis IBU puslapis

Tokį savo įstaigos elgesį M. Balčiūnas bandė aiškinti verslo požiūriu nelogiškai – neva taip elgtis leidžia tai, kad IBU metodine medžiaga Lietuvos treneriai gali naudotis nemokamai.

„Dėl to, kad mes visiems Lietuvos treneriams nemokamai duodame informaciją. Latvių, estų, daugelio kitų šalių federacijų moka už kursus. Visi Lietuvos krepšinio treneriai duombaze gali naudotis nemokamai. Visiškai. Tas turinys yra sukuriamas IBU lėšomis. Ar jūs galvojate, kad aš to nesuprantu? Čia būtų didžiulis pažeidimas. Absoliučiai“, – aiškino kandidatas.

Pasak M. Balčiūno būtent IBU kontaktai daugiausiai ir nulėmė tai, kad LKF gavo pelningą sutartį su Taivanu. Vis tik pats IBU iš esmės ir yra M. Balčiūnas – įstaigos steigėjas ir direktorius.

Įdomu ir tai, kad IBU registracijos adresas yra gyvenamųjų namų kvartale, bet oficialiame puslapyje nurodomas adresas – Kauno Santakos gatvėje esanti LKF būstinė. Į šią veda ir nuoroda, nurodanti, kur yra įsikūręs IBU ofisas.

„Tai nėra verslas, o ne pelno siekianti organizacija. Kai tik buvau paskirtas į generalinio sekretoriaus pareigas, jau pirmame Vykdomojo komiteto posėdyje buvo informacija, kad toliau vykdysiu IBU veiklą. Niekas tam neprieštaravo. Nėra absoliučiai jokio interesų konflikto“, – prieš kelias dienas aiškino M. Balčiūnas.

Artėjantys LKF prezidento rinkimai vyks rugsėjo 17 d. LKF ataskaitinės-rinkiminės konferencijos metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)