A. Švedas buvo žiauriai sumuštas 2023-iųjų gegužę. Keturi užpuolikai įžymų Rusijos krepšininką sutalžė pačiame Maskvos centre, prie populiaraus restorano.

Remiantis bylos medžiaga, pirmiausia konfliktas kilo tarp grupelės jaunuolių ir A. Švedo žmonos, o pretekstu tapo lažinantis dėl krepšinio varžybų rezultatų pralaimėti pinigai.

Kuomet išėjęs iš restorano prisigretino pats A. Švedas, chuliganai paleido į darbą kumščius. Nuo praleistų smūgių 198 cm ūgio gynėjas prarado sąmonę ir krisdamas susitrenkė galvą į šaligatvį.

Rimtų sužalojimų patyręs ilgametis rinktinės lyderis buvo skubiai išvežtas į ligoninę ir tą sezoną daugiau rungtyniauti nebegalėjo.

Teisme nukentėjęs teigė ir restorano šefas, muštynėms įsiplieskus išbėgęs į lauką ir bandęs ginti A. Švedą.

Nors įtariamieji buvo sulaikyti greitai, bylos nagrinėjimas pasirodė ne toks paprastas.

Trims 17-20 metų jaunuoliams, įskaitant pirmą smūgį sudavusį privačios britų meno ir dizaino gimnazijos moksleivį Ramziną Amiraslanovą, pateikti kaltinimai chuliganizmu ir smurtavimu veikiant grupėje.

Už tai grėsė bauda nuo 500 tūkst. iki milijono rublių (5-10 tūkst. eurų) arba priverstiniai darbai iki penkerių metų arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Tačiau po mėnesio visa trijulė buvo paleista, jos statusas vėliau perkvalifikuotas į liudininkus, o vieninteliu išpuolio kaltininku paskelbtas R. Amiraslanovo asmeninis vairuotojas Jusufas Mirašurovas.

Pamatęs kilusį konfliktą, jis atskubėjo ir du kartus smogė A. Švedui į galvą.

Teisme pats J. Mirašurovas iš dalies pripažino savo kaltę, kitaip nei kiti įtariamieji.

Kaltintojai prašė jam skirti penkerių metų kalėjimo bausmę, teismas šį mėnesį apsiribojo trejais. Kadangi kiekviena laikino arešto diena prilyginama pusantros dienos įkalinimo, į laisvę vairuotojas galės išeiti ateinančią gegužę.

A. Švedo advokatas tokią bylos atomazgą pavadino stebinančia ir paprašė paaiškinimų, kodėl įtarimai buvo panaikinti kitiems užpuolikams ir kodėl tapę liudininkais jie net nebuvo apklausti teisme. Jis taip pat neatmetė galimybės skųsti nuosprendį aukštesnės instancijos teismui.

Išpuolio metu A. Švedas atstovavo Maskvos CSKA klubui, bet vėliau išvyko iš Rusijos. Praėjusį sezoną 35-erių veteranas rungtyniavo Tajuano „Shanxi Loongs“ ekipoje. Kinijos pirmenybėse jo statistika siekė 15,9 taško, 5,8 atkovoto kamuolio ir 9,1 rezultatyvaus perdavimo.

Eurolygos čempionu A. Švedas tapo 2008-aisiais CSKA sudėtyje, 2012-2015 metais mėgino jėgas NBA lygoje, vėliau šešerius metus vilkėjo Maskvos srities „Chimki“ aprangą, kur jam nurodymus dalino ir Lietuvos treneris Rimas Kurtinaitis.

Su Rusijos rinktine A. Švedas 2011 metais Lietuvoje vykusiame Europos čempionate pelnė bronzą, o po metų tokios pačios spalvos apdovanojimą užsikabino ir olimpiniame Londone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)