„Net pačios to nesitikėjome“, – nuostabos neslėpė G. Petronytė.

33-ejų vidurio puolėja ketvirtadienį riebiu dvigubu dubliu prisidėjo prie šeimininkių pergalės 81:62.

Neskaitant 0:13 pralaimėtos atkarpos pirmo ir antro kėlinių sandūroje, Lietuvos rinktinė atrodė gerokai pranašesnė už komandą, kuri praėjusiame atrankos varžybų „lange“ nuvainikavo tituluotąją Prancūziją.

„Nemeluosiu, treniruotės tikrai nežadėjo nieko gero. Užtat dabar toks geras jausmas... Buvome maksimaliai susikoncentravusios, kovėmės viena už kitą ir pasiekėme labai reikalingą pergalę“, – sakė 24 taškais ir 12 atkovotų kamuolių (iš jų 7 – puolime) pasižymėjusi aukštaūgė.

Anot G. Petronytės, rungtynėse komanda atrodė žymiai solidžiau nei per tas kelias pratybų dienas, kurias turėjo pasiruošti dvikovai.

„Labai keistas jausmas: viduryje sezono suvažiuoja 14 žmonių, dirba su nauju treneriu, bando naują sistemą. Nori nenori, būna balaganas. Kol prisimename savo derinius, o žiūrėk jau reikia ir varžoves analizuoti.

Kokybės per treniruotes – labai mažai, tikrai nėra lengva. Šiokia tokia loterija, bet labai susikaupėme ir, pasirodo, galime laimėti net tokiomis aplinkybėmis. Aišku, varžovėms – tos pačios bėdos“, – kalbėjo komandos kapitonė.


Pasak rinktinės vairininko Rimanto Grigo, ekipai pravertė praėjusią vasarą surengta treniruočių stovykla bei draugiškos rungtynės su Izraeliu.

„Į naudą išėjo tai, kad šiek tiek padirbėjome vasarą, palaikėme šiokį tokį ryšį tarp žaidėjų. Dėl to antroje rungtynių pusėje rėmiausi tomis krepšininkėmis, su kuriomis dirbome vasarą, prie jų pridėjęs vieną kitą stipresnę žaidėją. Tai pasiteino – nors rotaciją sumažinome, mergaitės atlaikė krūvį“, – komentavo 60-metis specialistas.

Rimantas Grigas

O galbūt dividendų atnešė ir kita investicija – ta pačia G. Petronyte bei Laura Juškaite pasistiprinusi bei į Europos taurės turnyrą grįžusi Vilniaus „Kibirkštis“, kurioje rungtyniauja ir Gabrielė Šulskė bei dar kelios jaunosios kartos rinktinės kandidatės.

G. Petronytė tvirtina vos po kelių mėnesių jau pastebinti, kaip ne tik žaidžiančios, bet ir laiminčios Europoje Lietuvos čempionės iš naujo žadina tautiečių susidomėjimą moterų krepšiniu.

„Ne tas žodis, kad nesigailiu grįžusi. Man labai gera žaisti namie, tarp savų žmonių, savoje aplinkoje. Jau buvau pamiršusi šį jausmą. Ir labai gera matyti pilnėjančias tribūnas. Kad ir šiandien – nuostabu, kiek žmonių atėjo mūsų palaikyti, buvo tikras kaifas žaisti.

O kiek metų čia buvo tuštuma, juoda pelkė. Trūko žmonių, trūko susidomėjimo. Dabar tie žmonės grįžta į arenas. Gera matyti seniai regėtus veidus, o taip pat ir naujus. Pašnekame su panelėmis, kad jausmas – nuostabus. Norisi kažką duoti Lietuvos moterų krepšiniui, prisidėti prie jo atgaivinimo, parodyti, kad galima ir čia kažko siekti, iš to gyventi. Ir visa tai iš tiesų vyksta, progresas matosi, lygis kyla“, – optimizmą atgavo G. Petronytė.

Gintarė Petronytė

Ketvirtadienio mačą „Jeep“ arenoje stebėjo apie 1,5 tūkst. žiūrovų.

Pasižiūrėti publika turėjo į ką.

Vienoje aikštės pusėje – neseniai traumą išsigydžiusi dukart naudingiausia Eurolygos krepšininkė Alina Jagupova. 30-metė Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija) klubo puolėja ir Ukrainos rinktinės kapitonė pelnė 18 taškų, atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir perėmė 4 kamuolius.


Bet taip pat suklydo 5 kartus, o iš 12 mestų tritaškių tikslą pasiekė vienintelis, paleistas sulig antro kėlinio sirena.

Dėl to pasistengė Kamilė Nacickaitė – įprastai puolime svarbesnį vaidmenį atliekanti 32-ejų krepšininkė šįkart daugiau arė gynyboje. Neatsitiktinai būtent jos „+/-“ rodiklis buvo geriausias komandoje (+25).

Ukrainietės apskritai buvo verčiamos kliautis tolimais metimais, kurių atliko net 44, o pataikė viso labo 9 (21 proc.).

„K. Nacickaitė puikiai padarė savo darbą, bet ir kitos labai gerai padėjo stabdant žaidimą dvi prieš dvi: keitėsi dengiamaisiais, agresyviai išeidavo prieš A. Jagupovą. Ne vien perimetro grandies krepšininkės, bet ir ta pati G. Petronytė sustabdydavo ją – nors ir buvo abejonių, ar tai pavyks, ar ne.

Pavyko puikiausiai, Alina metė ne savo metimus ir nepataikė, nors yra viena stipriausių Europos žaidėjų. Apskritai, Ukraina – ne tokia jau silpna komanda, labai gerai kontratakuoja. Ypač antroje pusėje mergaitės apsigynė tikrai vykusiai. Ir reikėjo labai branginti kamuolį. Dėl to stengėmės regzti ilgas atakas, lėtinome tempą. Poziciniame krepšinyje su ukrainietėmis tvarkėmės žymiai geriau“, – vertino R. Grigas.

Figūra, be kurios Lietuvos rinktinės pozicinis krepšinis tampa nebeįsivaizduojamas, yra Justė Jocytė.

Praėjusį savaitgalį 17-ą gimtadienį atšventusi gynėja surinko 15 taškų, išdalino 3 rezultatyvius perdavimus ir perėmė tiek pat kamuolių.


„Ką čia pasakysi, puiki žaidėja. Tokio amžiaus, o jau šitaip valdo emocijas, taip gerai žaidžia dvi prieš dvi. Kitos neranda, nemato aukštaūgės, o ji puikiai perduoda kamuolį. Nėra ką kalbėti, labai aukšto lygio žaidėja. Duok Dieve jai sveikatos, ir turėsime rinktinės lyderę“, – neabejojo R. Grigas.

„Labai džiugu matyti Justę, Gerdą Raulušaitytę rinktinėje. Ant slenksčio yra dar daugiau talentų. Vien jau Justė kiek reiškia. Toks krepšinio intelektas, toks šaltas protas... Vienas malonumas su ja žaisti, džiugu, kad dar spėjau tai patirti.

Norisi, kad ši karta būtų arčiau suaugusių krepšinio, ir šioje vietoje mums labai svarbu patekti į Europos čempionatą. Pažadų nenoriu dalinti, bet kovosime, noras yra begalinis. Manau, jei žaisime kaip šiandien, mums turėtų pavykti. Viskas mūsų rankose, reikia dar kartą nugalėti Ukrainą, Suomiją, o su Prancūzija – žiūrėsime kaip bus. Bet šansai dabar tikrai yra nemaži“, – užbaigė G. Petronytė.

Antrajame ketvirtadienio B grupės susitikime prancūzės (2/1) namuose 103:77 susitvarkė su suomėmis (0/3).

Kitas atrankos rungtynes lietuvės sekmadienį išvykoje žais su Suomija, kurią prieš metus namuose įveikė 69:59.

Kelialapiai į Izraelyje bei Slovėnijoje vyksiančias pirmenybes bus išdalinti ateinantį vasarį. Jie atiteks 10 atrankos grupių nugalėtojoms, taip pat 4 geriausioms antrąsias vietas užimsiančioms ekipoms.

Primename, jog Lietuva paskutinį kartą Europos čempionato finaliniame etape pasirodė 2015 metais.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) siekia surengti dalį 2027 metų Senojo žemyno moterų pirmenybių. Be to, jau patvirtinta, jog Vilniuje vyks 2024-ųjų Europos merginų (iki 20 metų) čempionatas.

Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją