LK su 41 pelnytu tašku per rungtynes iki šios dienos yra rekordininkas tarp visų NBA lietuvių, o pagal tai, kad pasiektų bent 40 taškų, jam prireikė viso labo 21 metimo iš žaidimo, mūsiškis NBA visų laikų metraščiuose dalinasi aukštą 202 vietą su Michaelu Jordanu, Magicu Johnsonu, Charlesu Barkley, Clyde'u Drexleriu, Kobe Bryantu ir kitais pirmo ryškumo JAV krepšinio asais.

Nors nuo to laiko, kai L. Kleiza grįžo iš už Atlanto, praėjo jau penkeri metai, puolėjas ir toliau seka įvykius stipriausioje pasaulio lygoje.

Linas buvo Toronte, kai „Raptors“ 2011 metais NBA naujokų biržoje penktu numeriu pašaukė Joną Valančiūną. Po metų L. Kleiza apmokė 20-mečio tautietį lygos paslapčių – abu lietuviai kelis mačus kartu net pradėjo starto penkete.

Visgi torontiečiams nepatekus į atkrintamąsias (34/48, 10 vieta Rytuose), jie nusprendė išsiskirti su L. Kleiza. Jau kitąmet „Raptors“ šoko į trečią vietą (48/34), o praėjusį sezoną net tapo ir Rytų konferencijos nugalėtojais.
Linas Kleiza
Net ir „Warriors“ krepšinis – kartais sunkiai paaiškinamas logika. Paimk ir perdėk į kitą komandą taip, kaip jie žaidžia, ir pažiūrėk, kas išeis. Turbūt gerai nebus.

Tačiau atkrintamosiose vėl sausai 0:4 kritę prieš Klivlando „Cavaliers“ su LeBronu Jamesu, kanadiečiai parodė duris tiek vyriausiajam treneriui Dwane'ui Casey, tiek ryškiausiai klubo žvaigždei DeMarui DeRozanui, kuris buvo išmainytas į San Antonijaus „Spurs“ duetą Kawhį Leonardą ir Danny Greeną.

Ar šie žingsniai padės Toronto ekipai su J. Valančiūnu pakilti dar aukščiau – iki pat NBA superfinalo? Tuo labiau, kad Lebronas persikraustė į Vakarus – Los Andželo „Lakers“ kolektyvą.
Linas Kleiza

„Viskas priklausys nuo to, kokia yra Kawhi sveikatos būklė, ar jo koja jau visiškai sveika ir jis galės žaisti. D. DeRozanas buvo geras žaidėjas, bet tikrai vienas iš blogesnių gynyboje, o „Raptors“ viskas buvo grindžiama gynyba.

K. Leonardas – ir puolime, ir gynyboje geras. Žvelgiant iš „Raptors“ pusės, jie turėjo kažką keisti, rizikuoti, jie ir pabandė. Čia – labai rizikingas ėjimas. Jeigu jis po sezono nepasiliks Toronte, man atrodo, „Raptors“ turės viską iš naujo pradėti. Ir ateina laikas, kai jie turės perstatyti komandą“, – tikino L. Kleiza.

Paklaustas, ar galima tikėtis, kad išvykus vienam savanaudiškiausių NBA žaidėjų dabar daugiau kamuolių puolime sulauks J. Valančiūnas, LK nebuvo tiks tikras.

„Gali būti, bet DeMaras juk toks Toronte ne vienas buvo. NBA lygoje daug labai kas yra paremta individualiu žaidimu. Negalima sakyti, kad tai – blogai. Gal trūksta Jonui to kamuolio. Bet jie pasiekė savo tikslą, puolimas jų geras.

Visi NBA deriniai yra daromi taip, kad išvestum metimui ar vienas prieš vieną tą žaidėją, kuri tu nori. Tuo ten krepšinis ir paremtas. Net ir „Golden State Warriors“ taip žaidžia, tik, kad jie turi daugiau gerų žaidėjų, nors tas jų krepšinis irgi kartais sunkiai paaiškinamas logika. Paimk ir perdėk į kitą komandą taip, kaip jie žaidžia, ir pažiūrėk, kas išeis. Turbūt gerai nebus“, – svarstė L. Kleiza.

Linas įvertino ir kito savo bendraklubio 34-erių metų Carmelo Anthony, su kuriuo ne vieną sezoną praleido Denverio „Nuggets“ gretose, perėjimą į Hjustono „Rockets“ klubą ir dabartinę jo vertę.

„Aš nemanau, kad jis nieko vertas. Jis buvo geras žaidėjas ir yra geras žaidėjas. Aišku, jis nebegali būti pagrindinis franšizės veidas, kaip kad buvo Denveryje ar Niujorke, kur visas žaidimas per jį buvo sukamas. Carmelo niekada nebuvo geras gynyboje. Matėme, kad Oklahomoje jam buvo daug problemų, nes jis buvo trečia opcija, geriausiu atveju. Jis vis tiek įmesdavo taškų, bet jo metimas nėra stabilus.

Kai aš su juo žaisdavau kartu, tritaškiai būdavo paskutinis dalykas, ką jis darydavo, bet dabar jis, sakykime, yra gana vidutinis tritaškių metikas (35,7 proc. – DELFI NBA). O Mike'as D'Antoni vis tiek yra tas puolimo genijus, tai įdomu, kaip jis ten atrodys. Turint ir Chrisą Paulą, ir Jamesą Hardeną, jam tereiks vėl stovėti ir mėtyti“, – teigė L. Kleiza.

Primename, kad iki naujojo NBA sezono pradžios liko jau tik trys savaitės. Pirmasis ginčo kamuolys bus išmestas spalio 16 dieną.