Bostono „Celtics“ reguliariame sezone iškovojo 64 pergales, demonstravo istoriškai efektyviausią puolimą NBA, o atkrintamosiose varžybose suklupo vos dukart. Dalaso „Mavericks“ turėjo įveikti kur kas sudėtingesnį kelią – Vakarų konferencijoje finišavo penktoje vietoje, o atkrintamosiose perlipo aukščiau už save išsirikiavusių Los Andželo „Clippers“, Oklahomos „Thunder“ ir Minesotos „Timberwolves“ barjerus.

„Celtics“ vienais iš lygos favoritų buvo matomi nuo pirmosios dienos, kai ir taip galingą sudėtį papildė latviu Kristapu Porzingiu ir vienu geriausiu lygos gynėju Jrue Holiday.

Savo ruožtu „Mavericks“ susiformavo tik įpusėjus sezonui, kai mainų būdu gavo centrą Danielį Gaffordą ir puolėją P.J.Washingtoną, puikiai pritapusius ir papildžiusius Luka Dončičiaus ir Kyrie Irvingo duetą.

Bostono ekipa pergalės atveju taikosi į rekordinį, 18-ąjį čempionų titulą, o „Mavericks“ sieks antrojo titulo – 2011 m. ji iškovojo pirmąjį, kai komandoje dar žaidė dabartinis treneris Jasonas Kiddas. „Celtics“ paskutinį kartą čempione tapo senokai – dar 2008 m., kai pasikvietusi Keviną Garnettą ir Ray’ų Alleną pradėjo didžiųjų trejetų erą NBA.

„Mavericks“ yra penktoji komanda, kuri reguliariame sezone užėmė 5-ą vietą ir pasiekė finalą. Iki šiol nė viena iš šių komandų nesugebėjo laimėti žiedų.