Dvejos kontrolinės rungtynės su elitine Prancūzijos komanda atsarginiam Lietuvos rinktinės atakų organizatoriui buvo rimtas išbandymas, parodęs, ko galima tikėtis ir atsidūrus pasaulio čempionate.

Bet penktadienį Vilniuje nebuvo nė sekundės, kuomet aikštėje lietuviai būtų be tikro įžaidėjo: treneris Kazys Maksvytis perpjovė visą mačą į dvi dalis, Rokui Jokubaičiui patikėdamas 27 min., o V. Kariniauskui – likusias 13.

Po dvikovos strategas be užuolankų patvirtino tai, kas ir taip darėsi akivaizdu – ši pora keliaus į Filipinus ir ten rūpinsis kamuolio paskirstymu.

„Pasitikime šiais dviem įžaidėjais, jie – skirtingi, su jais turbūt ir eisime iki galo, jei tik bus sveiki“, – pareiškė K. Maksvytis.

Vis dėlto pastabų V. Kariniauskui jis turėjo ir per minutės pertraukėles, ir po rungtynių.

„Vaido prašome, kad neperlaikytų kamuolio, įtrauktų į žaidimą komandos draugus“, – paragino 46-erių specialistas.

Tiesa, V. Kariniausko „+/-“ rodiklis, nors ir vienas prastesnių komandoje, penktadienį nebuvo pats blogiausias. Jam rungtyniaujant, oponentai pelnė 10 taškų daugiau nei lietuviai.

Pats 29-erių dvimetrinis gynėjas surinko 3 taškus, atkovojo tiek pat kamuolių, po kartą asistavo komandos draugui ir suklydo.

Iš viso šeimininkai padarė net 23 klaidas.

„Daug klaidų ir broko – atrodo, 7 ar 8 kėlinio minutes žaidžiame puikiai, vieningai, tada paleidžiame vadžias per likusias kelias. Tokia komanda kaip Prancūzija iškart spurtuos 8:0 ar panašiai, o mums tenka kapstytis iš naujo. Klaidos mus žudo. Šįkart jų buvo kažkiek mažiau, bet vis dar turime pasitaisyti.

Prancūzai daug ginasi aikšte, prieš įžaidėją pastato Nicolas Batumą, ir jis išmuša mus iš visų derinių – palieka laisvus aikštės kampus, leidžia mesti tritaškius, bet trukdo žaisti per baudos aikštelę. Nėra taip, kad N. Batumas gintųsi kažkaip ypatingai kibiai, tiesiog jis turi didelį kūną, todėl ir sudaro problemų organizuojant atakas“, – Delfi komentavo V. Kariniauskas.

Jis įsitikinęs, kad situacija būtų kitokia, jei tolimus metimus Lietuvos ekipa būtų pataikiusi ne tik pirmame kėlinyje.

„Tikrai daug metėme laisvi – kaip ir praėjusį kartą. Čia problemos nematau – meta tie žmonės, kurie ir turi tai daryti, ir jie anksčiau ar vėliau pataikys“, – nenuogąstavo įžaidėjas.

Paklaustas, kaip pats jautėsi susidūręs su tokio lygio priešininkais, jis neslėpė girdėjęs nepalankių Lietuvos krepšinio auditorijos reakcijų. Bet teigė į jas kreipiantis mažai dėmesio.

„Pridariau labai blogų klaidų, gavau daug „sirgalių“ žinučių, kad esu labai prastas žaidėjas. Bet manęs tai neveikia, žaisdamas rinktinėje jaučiuosi gerai, stengiuosi padėti Lietuvai. Kas čia gali būti nemalonaus, jei treneris tave pasirinko atstovauti savo šaliai. Reikia tik už jį arti, ir viskas. Svarbu, kad Lietuva eitų į priekį ir laimėtų, o jokiems kitiems ego vietos čia nėra“, – atsiliepė V. Kariniauskas.

Beje, kiek anksčiau žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų, kad iš Rumunijos į tėvynę V. Kariniauską sugrąžinę Lietuvos krepšinio lygos (LKL) naujokai „M Basket“ negali būti tikri dėl skambiausio savo vasaros pirkinio. Esą naujoko sutartyje palikta daug erdvės manevrui iki sezono starto persikelti kitur gavus geresnį pasiūlymą.

Pats V. Kariniauskas tvirtina, jog klubo vadovams nėra reikalo pasaulio čempionatą stebėti sėdint ant adatų.

„Nieko apie tai nežinau, esu Mažeikių klubo žaidėjas. Jei pateksiu į galutinę rinktinės sudėtį, su ja nuvažiuosiu į pasaulio čempionatą, o iš jo grįšiu į Mažeikius“, – kaip kirviu nukirto krepšininkas.

Jei jo išties laukia kelionė į Filipinus, tai jau nebebūtų pirmas stambus rinktinių turnyras žaidėjo karjeroje. V. Kariniauskas nacionalinės komandos marškinėlius yra vilkėjęs ne tik Europos bei pasaulio pirmenybių atrankose, bet ir 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Tiesa, tuomet Jono Kazlausko pasirinktas krepšininkas tenkinosi epizodiniu vaidmeniu, o ekipai po kelių triuškinančių pralaimėjimų žaidynės baigėsi ketvirtfinalyje.

Pirmasis Lietuvos ir Prancūzijos tarpusavio mačas prieš tris dienas Orleane baigėsi lengva šeimininkų pergale 90:72.

Primename, kad ankstesnėse kontrolinėse rungtynėse K. Maksvyčio auklėtiniai 100:72 pranoko Ukrainą, 104:102 palaužė Gruziją, bet 79:81 nusileido Suomijai.

Lietuvos ekipai prieš čempionatą dar lieka atsakomasis susitikimas su suomiais, pirmadienį vyksiantis Klaipėdoje, bei dvi repeticijos Taivane.

Pasaulio čempionatas startuos rugpjūčio 25 d. trijose valstybėse: Indonezijoje, Filipinuose ir Japonijoje.

Lietuviai turnyrą pradės Filipinų sostinėje Maniloje ir D grupėje varžysis su Meksika, Juodkalnija bei Egiptu.

Savo ruožtu, prancūzai keliaus į Džakartą (Indonezija), kur laukia H grupės akistatos su Latvija, Kanada ir Libanu.

Lietuvos rinktinės kandidatai:

Vaidas Kariniauskas
Rokas Jokubaitis
Tomas Dimša
Margiris Normantas
Deividas Sirvydis
Ignas Brazdeikis
Mindaugas Kuzminskas
Tadas Sedekerskis
Eimantas Bendžius
Ąžuolas Tubelis
Gabrielius Maldūnas
Donatas Motiejūnas
Jonas Valančiūnas

Likęs rinktinės tvarkaraštis prieš pasaulio čempionatą:

08 14 d. 19.30 val. Lietuva – Suomija (Klaipėda)
08 19 d. Lietuva – Puerto Rikas (Taivanas)
08 22 d. Lietuva – Latvija (Taivanas)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)