H grupės rungtynėse Indonezijos sostinėje Latvija sekmadienį sensacingai nugalėjo Prancūziją 88:86, eliminuodama bronzinius praėjusių planetos pirmenybių prizininkus ir Europos vicečempionus iš kovos bei pati užsitikrindama vietą antrame etape.

Grįžę į viešbutį, Lietuvos rinktinės atstovai suspėjo išvysti paskutinius pusantro kėlinio. Ir sunkiai patikėjo savo akimis.

„Gal ir buvo galima tikėtis, kad prancūzai kris nuo Kanados – vienos čempionato favoričių. Bet prieš latvius, netekusius Kristapo Porzingio? Manau, niekas nesitikėjo“, – stebėjosi Tadas Sedekerskis.

„Patirtą šoką vertinčiau devyniais balais. Ne visais dešimt, nes jau buvo šioks toks signalas, kai prancūzus taip sutriuškino Kanados rinktinė. Tokioje situacijoje komanda arba susiklijuoja, arba subyra. Šįkart prancūzai subyrėjo“, – konstatavo Mindaugas Kuzminskas.


Kaip ten bebūtų, dėl tokios atomazgos Lietuvos stovykloje neliūdėjo niekas.

Net ir Vaidas Kariniauskas, kuriam paskutinėse pasirengimo rungtynėse prieš čempionatą alkūne į smilkinį užvažiavo nervų netvardęs Davis Bertanis.

„Aišku, kad pradžiugino. Juk kaimynai, braliukai – reikia už savus sirgti. Smagu, kad susitvarkė ir su įtampa, ir su viskuo. Turbūt jų diena buvo. Ir Artūras Žagaras puikiai sužaidė – smagu dėl jo, nes LKL žaidė. Apskritai latvių rinktinėje – daug mums žinomų veidų“, – šypsojosi Lietuvos rinktinės atsarginis įžaidėjas.

Paradoksalu, tačiau draugiškose rungtynėse lietuviai latvius dar neįpusėjus mačui triuškino daugiau nei 30 taškų persvara, tuo metu prancūzų per du bandymus įveikti nesugebėjo.

„Geras pavyzdys, kad šiais laikais prieš visus gali 30 taškų laimėti, gali ir gauti“, – įvertino V. Kariniauskas.

Tuo metu kitas gynėjas Tomas Dimša pasibaigus latvių rungtynėms rašė sveikinimo žinutę bendraklubiui iš Kauno „Žalgirio“ Rolandui Šmitui.

„Atrodė, kad jiems rungtynės jau pralaimėtos, bet latviai parodė charakterį, ir gausūs sirgaliai padėjo. Labai smagu dėl mūsų kaimynų. Visi turime toje rinktinėje draugų ar komandžiokų, dėl jų labai džiaugiamės. Pats pasveikinau Rolandą. Ar atrašė? Atrašė, atrašė, niekur nedingo“, – juokėsi T. Dimša.

Tuo metu Kazys Maksvytis, treniruojantis tiek Lietuvos rinktinę, tiek „Žalgirį“, žinučių R. Šmitui nerašė – nes „turėjo kitų reikalų“.

Specialistas pokštavo, jog žiūrint pragmatiškai, jam palankesnis būtų latvių pralaimėjimas.

„Iš vienos pusės, Rolandas anksčiau būtų grįžęs į Kauną ir pradėjęs pasiruošimą sezonui. Bet, žinoma, juokauju. Mačiau, kad Rolandas gerai sužaidė rungtynių pabaigą, sveikinu jį dabar“, – pasitaisė K. Maksvytis.

Juokas juokais, bet yra viena rimta priežastis, dėl ko ankstyvas Prancūzijos fiasko nepalankus nei Lietuvai, nei kitoms Europos ekipoms.

Europiečiams pasaulio čempionate atiteks du kelialapiai į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes. O jei tarp dviejų geriausiai pasirodžiusių Senojo žemyno būtų įsiterpę olimpiados šeimininkai prancūzai, bilietą į žaidynes dar būtų gavusi ir trečioji rinktinė.

„Jausmai dėl prancūzų pralaimėjimo – dvejopi. Skaičiuojant pragmatiškai, galbūt ir blogai, kad jie pralaimėjo. Na, bet latviai žaidžia gerai ir to nusipelnė.

Jų pergalė labai nustebino. Galvojau, kad prancūzai – vieni favoritų žaisti finale ir galbūt jį laimėti. Tai parodo, jog komandos, kurios labai gerai žaidė pasiruošimo metu – suomiai, prancūzai – jau nebeturi šansų. Mums patiems reikia pasidžiaugti, kad jau esame tarp šešiolikos geriausių. Čempionatas yra nenuspėjamas ir visko gali nutikti“, – atsiliepė K. Maksvytis.

Jo paties auklėtinių dabar laukia kova dėl D grupės nugalėtojų pozicijos.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Juodkalnijos antradienį prasidės 15.30 val. Lietuvos laiku.

Pirmuose dviejuose turnyro Filipinų sostinėje turuose abi ekipos pranoko Egiptą ir Meksiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)