Į vaikų susidomėjimą reikia investuoti

A. Ivanauskas įsitikinęs – gaminimas, ragavimas, laikas prie stalo kartu vaikui duoda labai daug.

„Kaip ir mano pavyzdys. Noriu perduoti linkėjimus savo tėveliams, kurie neuždraudė man, nesakė, kad tu neik geriau į tą virtuvę – žinote, kaip būna virtuvėje po vaikų apsilankymo. Bet net tokiu atveju, galima tiesiog susiderinti tam tikrus patiekalus, nes yra jei vieni patiekalai, pavyzdžiui, su miltais, po kurių gaminimo tikrai gali būti daug negražių, nešvarių dalykų, bet yra tam tikrų lengvai, greitai pagaminamų patiekalų, kai niekas tos virtuvės neišterlioja. Bet jei jūs norite, kad vaikas kažkada jums į lovą atneštų pusryčius, po to jums padengtų stalą vakarienei ir pietums, reikia investuoti truputėlį į visą šitą dalyką“, – laidos „Delfi diena“ rubrikoje „Knyginėjimai trumpai“ kalbėjo A. Ivanauskas.

Pasak jo, ši knyga yra ta kelrodė žvaigždė ir bilietas, kad taip iš tiesų kažkada įvyktų.

„Kadangi manęs tėvai labai dažnai klausinėdavo, kaip padaryti, kad mano vaikas pradėtų gaminti, mano tikslas ir buvo sukurti tokią knygą, kad vaikas pamatytų patiekalą ir užsimanytų jį pagaminti pats, o po to pagamintų ir savo artimiesiems. Daug visokių įvairiausių netikėčiausių receptų stengiausi įdėti, kaip, pavyzdžiui, valgomas sniegas, kuris gali būti rožinis arba baltas – vaikas iškart susidomi. Arba valgomas popierius, kuris yra visiškai sveikas, natūralus, iš vaisių ir uogų – yra tam tikri triukai, rodau, kaip viską galima lengvai ir paprastai pasidaryti namuose“, – pasakojo jis.

A. Ivanauskas sakė, kad kurdamas šią knygą galvojo apie savo vaikystę ir apie knygą, kokios neturėjo.

Kakė Makė virtuvėje su Alfu Ivanausku

„Svajojau, kad kada užaugsiu, norėčiau tokią knygą padovanoti visiems vaikams, kad jie turėtų galimybę eksperimentuoti virtuvėje ir atrasti kažkokius įdomius dalykus. Turbūt vaiko nesužavėsi tiesiog receptu, kaip gaminti keptą vištieną, bet jei tu pasakysi, kad einam gaminti valgomą sniegą ir reikės tik dviejų ar trijų ingredientų, mes nesujauksime virtuvės ir padarysime tai per penkias minutes, manau, kad iškart visi vaikai norės gaminti ir dar kartą kartoti“, – sakė knygos autorius.

Ne tik moko gaminti, bet ir lavina vaizduotę

Virtuvės eksperimentais garsėjantis vyras tikino, kad ši knyga – ne tik apie pažintį su maisto gamyba, bet ir apie kūrybiškumo lavinimą.

„Mano tikslas buvo, kad vaikas, pabandęs pagaminti vieną ar kitą patiekalą, atrastų būdų, kaip kitą kartą pagaminti dar kažkokį kitokį, improvizuotų – tiesiog šita knyga skatina lavinti vaizduotę, atsipalaidavimą, pasitikėjimą savimi. Aš turiu tokią labai gerą frazę, kad kai moki gaminti, gali valgyti tai, ką nori, o ne tai, kas yra“, – kalbėjo jis ir prisiminė, kad vaikystėje su draugais kartais net bėgdavo iš pamokų, kad jis namie ką nors pagamintų.

„Gaminimas taip pat yra galimybė būti su bendruomene, labai gerai praleisti laiką su draugais ir lavinti fantaziją“, – dėstė A. Ivanauskas.

Svarbiausia – rodyti pavyzdį

A. Ivanauskas pasakojo savo aplinkoje matantis įvairių pavyzdžių, kaip vyrai ir moterys jaučiasi virtuvėje.

„Matau labai daug pavyzdžių, kai nemėgsta gaminti tiek vyrai, tiek moterys, bet taip pat mano rate yra labai nuostabiai gaminančių ir vyrų, ir moterų, ir man užsidega akys, kai pamatau gaminančius vaikus. Šeimoje mes turime patys rodyti pavyzdį – kai mes rodome pavyzdį, kad atnešame antrai pusei gėlių, kad kažkur gražiai vakarieniaujame, kažkur gražiai padengiame stalą, kažkur išeiname ir ant žolės padarome iškylą, tai kai vaikai tai mato, jie turi supratimą, kodėl tai reikia daryti ir kodėl mes visa tai darome. O jeigu mes neturime ir nerodome pavyzdžio, tai aišku, bus labai sudėtinga atrasti tą raktą į kulinarinį pasaulį vaikui – bet su šita knyga įmanoma“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją