Deja, džiaugsmingais mostais tenkinosi ne visi: atsirado ir tokių, kurie krėtė nederamus pokštus, todėl „Portalą“ buvo nutarta išjungti – bent laikinai, rašoma portale apnews.com.

Viešojo meno kategorijai priskiriamos instaliacijos, pavadinimu „Portalas“, debiutas Šiaurės Amerikoje įvyko gegužės 8 d. Instaliacija yra paremta ryšiu tarp dviejų konstrukcijų su įmontuotais apskritais tiesioginio vaizdo ekranais. Vienas ekranas įsižiebė prie garsaus Niujorko pastato – neretai miestą reprezentuojančio dangoraižio „Flatiron Building“, o jo porininkas – Airijos sostinėje Dubline.

Projekto iniciatoriai vylėsi, kad interaktyvioji instaliacija sukurs unikalią progą pasidžiaugti pasaulinius atstumus įveikiančiais tarpusavio saitais.

„Portalai skatiną betarpišką, jokių sienų nevaržomą žmonių bendravimą, leidžia suvokti pasaulį tokį, koks jis iš tiesų yra, t. y. kaip nedalomą visumą“, – ekranų atidengimo proga kalbėjo lietuvių investuotojas, menininkas, instaliacijos sumanytojas Benediktas Gylys.

Projektą buvo numatyta tęsti iki rudens, tačiau praėjus vos kelioms dienoms nuo jo starto, gegužės 13 d., ekranai buvo išjungti. Sprendimą nutraukti tiesiogines transliacijas nulėmė socialiniais tinklais išplatinti vaizdo įrašai, bylojantys apie nederamą žmonių elgesį. Pavyzdžiui, viename įraše priešais ekraną Niujorke stovinti „OnlyFans“ turinio kūrėja demonstruoja krūtis iš Dublino ją stebintiems ir svastikas bei liepsnojančių Pasaulio prekybos centro dangoraižių vaizdus iškėlusiems piliečiams.

Kitos dienos rytą vien vaizdą (be garso) perduodantys ekranai buvo įjungti, bet vakare vėlei užgeso.

Kaip teigė Dublino miesto tarybos atstovas spaudai Michaelas Ryanas, instaliacijos iniciatoriai šiuo metu ieško veiksmingų techninių sprendimų, galinčių padėti užkirsti kelią nederamo elgesio apraiškoms. Įžiebti ekranus ketinama dar šią savaitę, pridūrė jis.

„Dublino miesto taryba sprendimo tikėjosi sulaukti dar tą pačią dieną. Deja, pateiktas sumanymas sulieti rodomą vaizdą neįtikino. Taigi, „Portals.org“ komanda šiuo metu svarsto kitus variantus“, – nurodė M. Ryanas.

Manhatano verslo grupės „Flatiron NoMad Partnership“ atstovas Zacas Roy akcentavo, kad dauguma per miesto portalą bendraujančių žmonių elgiasi tinkamai, ir pridūrė, kad Niujorke įrengta konstrukcija yra aptverta ir prie jos visą parą budi apsauga.

Instaliacijos sumanytojas B. Gylys jokių komentarų nepateikė, o jo įkurta organizacija nurodė raginanti žmones elgtis pagarbiai ir deramai.

„Mūsų tikslas – atverti langą, pro kurį būtų galima pažvelgti į toli esančias kitokios kultūros vietas ir užmegzti ryšį su tenai gyvenančiais žmonėmis“, – nurodė organizacija, anksčiau įgyvendinusi Vilnių ir Liubliną panašiai sujungusį projektą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)