Laisvė, demokratija ir nepriklausomybė – nėra paveldima

A. Fedorukas, paklaustas, koks jo vizito tikslas, sakė, kad atvyko pakviestas lietuvių draugų, kurie padeda ukrainiečiams – nuo pat karo pradžios. „Norėčiau padėkoti lietuviams, Bučos bendruomenės ir visų ukrainiečių vardu“, – sakė jis.

Anot Bučos mero, šiandien svarbu suprasti, kaip svarbios yra tokios parodos, kad jos būtų rodomos skirtingose pasaulio dalyse, ypač ten, kur galvojama, kad karas vyksta kažkur toli.
„Yra manoma, kad tokios sąvokos kaip laisvė, nepriklausomybė, demokratija paveldėjamos, deja, taip nėra. Rusų agresija Ukrainoje, tai, kas vyksta šalyje, nėra vien karas tarp Rusijos ir Ukrainos, tai karas tarp šviesos ir tamsos, demokratijos ir autokratijos. Žinau, kad daugelis lietuvių žino, kaip atrodo karas: ne tik iš parodų, bet todėl, kad jie padeda šaliai, frontui, skirtingiems miestams – savo akimis matė, kaip visa tai atrodo... Lietuvių tauta ir ukrainiečiai turi įvaizdį, kaip tie, kurie kovoja už laisvę, žmogaus teises“, – kalbėjo A. Fedorukas.

Karo baisumai nesibaigė
Bučos meras pasakojo, kad karo baisumai vyksta toliau – Rusija apšaudo Ukrainos miestus ir kaimus kasdien, esančius toli nuo fronto linijos. „Rusai stengiasi sugriauti ir sunaikinti visus Ukrainos miestus. Mūsų šalis susiduria su Rusijos agresija veidas į veidą. Bučoje ši akistata su okupantais baigėsi nekaltomis, išniekintų 419 žmonių mirtimis... Neįmanoma pamiršti to, ką padarė rusai, todėl vyks karo tribunolas po to, kai Ukraina nugalės. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dėka, dėl jų pagalbos mūsų miestui – daromi žingsniai, kad gyventojai sugrįžtų“, – pažymėjo A. Fedorukas.

Iki vasario 24-osios Vilniaus Rotušėje veiksianti virtualios realybės instaliacija „Emocinis lūžis“ yra sukurta „Gedimino legiono“, instaliacija kviečia lankytojus per virtualios realybės akinius pažvelgti į sunaikintą Bučą ir skaitmeninės kelionės metu suvokti laisvės kovų kainą ir prasmę.

Integrali „Emocinio lūžio“ dalis – tai Ukrainos pajėgose tarnaujančio pripažinto menininko Sergijaus Michalčuko fotografijų paroda.

Virtualios realybės instaliacija jau buvo parodyta Londone, iš Vilniaus ji keliaus Briuselį, vėliau – kitus pasaulio miestus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją