Liublino unijos metinių proga Romualdo Gražinio vadovaujamas „Aidijos“ choras pristatė trijų dalių programą „Pod Twoją Obrone“ (liet. „Tavo apgynimo šaukiamės“), sudarytą iš įvairių laikotarpių lietuviškos, lenkiškos ir ukrainietiškos muzikos kūrinių.

Koncerto klausytojai, tarp kurių buvo ir Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas su žmona, Liublino Jono Pauliaus II-ojo katalikiškojo universiteto prorektorius Miroslaw Sitarz, Liublino miesto ir regiono atstovai, liepos 1-osios vakarą kartu su choru ilgiau nei valandą keliavo ir bažnytinės, ir pasaulietinės Europos muzikos takais.

Muzikinėje kelionėje į renesanso laikotarpį nukėlė žaismingas Vaclovo Šamotuliečio motetas „In te, Domine, speravi“, į gilų susimąstymą nardino tarp kelių epochų klaidžiojantys Dmitrijaus Bortniansko choralai, kitokios ukrainietiškos muzikos spalvos ir drąsūs harmoniniai sprendimai atsiskleidė chorui atliekant Mykola Leontovyčiaus ir Valentino Silvestrovo kūrinius.

Šiuolaikinę lietuvių chorinę muziką „Aidija“ publikai pristatė atlikdama Vaclovo Augustino ir paties R. Gražinio kompozicijas, o lenkišką programos dalį įprasmino ir apskritai vienu ryškiausių koncerto akcentų tapo XX a. lenkų kompozitoriaus Henryko Mikalojaus Goreckio „Pod Twoją Obrone“ mišriam chorui. Neatsitiktinai pagal šiuos Švč. Mergelei Marijai skirtos maldos ir paties kūrinio žodžius pavadinta ir visa koncertinė programa.

„Mūsų atlikti kūriniai atspindėjo ne tik unijos metu Abiejų Tautų Respublikoje gyvenusių tautų savitumą, jų kalbinius skirtumus, bet ir artimus, bendrus jas siejančius bruožus. Šiuo metu nevalia likti ir nūdienos įvykių nuošalyje – ukrainietiška chorine muzika mes išreiškiame paramą užpultai šaliai, su ja solidarizuojamės“, – sakė choro „Aidija“ vadovas R. Gražinis.

Savo ruožtu dominikonas tėvas Modras pažymėjo, kad lietuvių atvykimas į Liubliną ir kamerinio choro „Aidija“ koncertas simboliškai priminė 1569-ųjų liepos 1 d. įvykius – Abiejų Tautų Respublikos susikūrimą ir Šv. Stanislovo bazilikoje džiugiai ant kelių puolusio karaliaus užtrauktą „Te Deum Laudamus“.

Choro "Aidija" koncertas Liubline / Foto: City of Lublin (Liublino miesto savivaldybė)

Dr. Andrzej Gladysz iš Liublino Jono Pauliaus II-ojo katalikiškojo universiteto Menų fakulteto Muzikologijos katedros neslėpė susižavėjimo choro „Aidija“ profesionalumu. „Džiaugiuosi, kad šią ypatingą dieną Liublino gyventojams pasirodė būtent tokio aukšto lygio atlikėjai. Koncertas buvo išskirtinis, kupinas pakilumo ir apmąstymų, į kuriuos pasinerti leido unikalus choristų jautrumas ir vokalinės savybės“.

Liublino unijai skirtuose renginiuose „Aidija“ dalyvavo ir liepos 2-ąją, sekmadienį. Išskirtinėje Liublino senamiesčio vietoje – Plac po Farze aikštėje, kur kadaise stovėjo Mykolo Arkangelo bažnyčia, choras surengė trumpą teatrališką pasirodymą, kurio metu skambėjo Broniaus Kutavičiaus „Paskutinių pagonių apeigų“ ištraukos.

Šis projektas įgyvendintas bendradarbiaujant su Liublino miesto savivaldybe, Liublino Jono Pauliaus II-ojo katalikiškuoju universitetu, Lietuvos Respublikos kultūros atašė Lenkijos Respublikoje. Projektą finansavo ir Lietuvos kultūros taryba.

Koncerto įrašas – nuo 55 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją