Specialiai „Editorial“ erdvei sukurta paroda „Lobių medžioklė“ veikia kaip asmeninis menininkės „gyvenimo muziejus“, kuriame pristatomi svarbiausi autorės kūriniai. Juose – jos įkvėpimo šaltiniai, išgyvenimai, prisiminimai, džiaugsmai ir vargai. Pasitelkdama asociatyvias formas ir vaizdinius, menininkė šiuos elementus suaudžia kurdama metaforišką ir kiek ironišką naratyvą, atsiskleidžiantį per dešimtmetį trunkančią jos meninę praktiką. Šis pasakojimas byloja apie nuolatines pusiausvyros paieškas kasdienių vilčių labirinte, kur „lobis“ – tai trumpalaikė ramybės akimirka rutinos, streso ir įvairių įtampų apsuptyje. Kiekviena kasdienė užduotis tampa kelionės beieškant mažų, bet prasmingų „lobių“ dalimi. Šis lobis, savo ruožtu, atrandamas džiaugsmo akimirkose, ištinkančiose patyrus naujo įkvėpimo kibirkštėlę kasdieninio pasivaikščiojimo metu ar be kaltės viduryje dienos sušlamštus bulvių traškučių pakelį.

Apie menininkę:

Daria Melnikova (g. 1984 m.) – Rygoje gyvenanti menininkė, kurios mišriomis technikomis kuriami darbai gimsta iš meditatyvaus kasdienybės, klišių, architektūros detalių, paprastų kasdienių akimirkų ir istorinių nuorodų tyrinėjimo. Visi šie kūrybiniai elementai autorės praktikoje toliau plėtojami kruopštaus ir triūslaus proceso metu jungiant rankų darbą bei gamybinius metodus.

Nuo 2011 m. D. Melnikova aktyviai dalyvauja grupinėse parodose ir yra surengusi personalines parodas Rygoje, Vilniuje, Taline, Milane (Italija), Palerme (Italija), Marselyje (Prancūzija), Prahoje, Umeo (Švedija), Ostravoje (Čekija), Maskvoje ir Ciuriche (Šveicarija). 2019 m. menininkė pradėjo tęstinį projektą „Palette“ (angl. „Paletė“) – keliaujančią platformą, veikiančią ir kaip baras. Sutelkiant dėmesį į procesualumą ir patirčių bei idėjų mainais, šiame kūrinyje žiūrovui pateikiama serija epizodų, besiskleidžiančių čia, ten ar bet kur kitur. 2022–2023 m. vasaromis „Palette“ apėmė ir sezoninį kioską / barą, integruotą į Rygos urbanistininį kraštovaizdinį „Sporta Pils“ soduose. Ši intervencija suaktyvino meno kūrinį kaip susibūrimų vietą, įgalinčią menininkus sustikti su žiūrovais ir kitais menininkais neinstitucinėje bei neformalioje aplinkoje. D. Melnikovos darbai yra įtraukti į Helsinkio šiuolaikinio meno muziejaus „Kiasma“, Latvijos nacionalinio meno muziejaus, Rygos meno centro „Zuzeum“ ir kelias privačias kolekcijas.

Tekstų vertimas ir redagavimas: Alexandra Bondarev

Parodą remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Paroda veiks iki lapkričio 30 d.

„Editorial“ erdvė veikia III–V 15–19 val. ir VI 12–16 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją