Pristatydama 2015-ųjų sausio–gegužės mėnesiais planuojamą koncertų veiklą Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė pabrėžia: „Jau nuo 2006 m. atkakliai plečiame Lietuvos kultūros teritoriją. Pernai ypač svarbios buvo gastrolės Kinijoje. Pagal Baltijos šalių ir Kinijos mainų projektą į Baltijos kultūros festivalį Kinijoje delegavome Čiurlionio kvartetą ir Baltijos gitarų kvartetą bei Artūro Noviko vadovaujamą ansamblį „Jazz Island“. Nors lietuvių išvyko tik kelios dešimtys, pagal 2015–2016 m. mainų programą 2015 m. planuojamame Kinijos menų festivalyje Baltijos šalyse priimsime net kelis šimtus kinų kultūros atstovų – operos, džiazo, etninės muzikos virtuozų. Rengiamės Lietuvoje pristatyti unikalią Pekino operą, Šanchajaus džiazo orkestrą, Vidinės Mongolijos (Inner Mongolia) folkloro ansamblį, o 2016 m. vasarį – Pekino simfoninį orkestrą.“

Įvairaus ryškumo užsienio žvaigždžių Filharmonijos padangėje šį pusmetį netrūks. Iš ryškiausių minėtini Vokietijos jaunimo simfoninio orkestro pasirodymas (balandžio 15 d.), Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas su Ivanu Monighetti ir Walteriu Attanasi (balandžio 11 d.); Lietuvos kamerinio orkestro koncertas su Kauno valstybiniu choru, Sergejumi Krylovu ir Elena Bashkirova (vasario 14 d.) bei Georgu Marku ir Luku Geniušu (kovo 14 d.). Prie esminių šio pusmečio muzikos įvykių dera priskirti kelrode Bacho žvaigžde švytintį V tarptautinį J. S. Bacho muzikos festivalį. Maestro Algirdo Vizgirdos inicijuojamas, Filharmonijos rengiamas festivalis šiemet turėtų vykti kovo 12–balandžio 12 d.

Jau pirmame 2015-ųjų simfoninės muzikos vakare simboliškai susijungs Europos ir Amerikos kultūra, mat su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru koncertuos JAV gyvenantis lietuvių pianistas Andrius Žlabys. Sausio 17 d. Filharmonijos publikos laukia įstabus klasikos vakaras, programą diriguos šį pusmetį Filharmonijos scenoje dažniau pasirodysiantis maestro Modestas Pitrėnas.

Megzdama tarptautines pažintis Filharmonija neapleidžia ir intensyvių kelionių po visą Lietuvą, toliau plėtoja edukacinę veiklą. O ji svarbi ne tik ugdant Filharmonijos publiką Vilniuje, ypač per patrauklius sekmadienio vidudienio koncertus visai šeimai Filharmonijos salėje ar kamerinės muzikos vakarus Taikomosios dailės muziejuje. Privalu šviesti ir klausytojus ugdyti visoje Lietuvoje. Čia ypač paveiki jau kelinti metai Filharmonijos vykdoma programa „Muzikos enciklopedija gyvai“, jos dalyviai – Lietuvos nacionalinis simfoninis ir Lietuvos kamerinis orkestrai, dirigentas Modestas Barkauskas, aktyviai įsitraukęs pastarąjį pusmetį, „Sostinės vario“ bei „Kristupo“ kvintetai, Vilniaus ir Čiurlionio kvartetai, ansamblis „Musica humana“ bei kiti kolektyvai.

Edukacinę veiklą Lietuvoje ir programą „Muzikos enciklopedija gyvai“ energingai ir su išmone kuruojanti LNF generalinės direktorės pavaduotoja Ieva Tamutytė džiaugiasi, kad pernai pavyko keliasdešimčia edukacinių koncertų pamaloninti įvairiausių Lietuvos vietovių klausytojus, o sudėjus visus koncertus – jų 2014-aisiais Lietuvoje surengta iš viso 182. Apsilankyta Tauragėje, Vilkaviškyje, Jonavoje, Visagine, Lazdijuose, Pasvalyje, Pakruojyje, Panevėžyje, Anykščiuose, Kretingoje, Elektrėnuose, Kaišiadoryse bei kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. „Yra vietovių, į kurias grįžtama vėl, tačiau stengiamasi apsilankyti ir miesteliuose, kuriuose klasikinė muzika – itin reta viešnia. Pernai tai darėme su valstybės papildoma parama ir rėmėjų finansine pagalba, viliamės, kad jos sulauksime bei veiklą sklandžiai galėsime plėtoti ir šiemet“, – dalijasi lūkesčiais I. Tamutytė. Daugiau naujienų – „Facebooke“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)