Julija Skudutytė Vilnius dailės akademijoje baigė monumentaliosios tapybos magistro studijas, aktyviai dalyvauja parodose ir meno projektuose Lietuvoje bei užsienyje. Menininkė yra surengusi jau keliolika parodų ir ekspozicijų, apdovanota premijomis už knygos iliustracijas, tapybą ir ekspozicijas. Praėjusiais metais šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius’23“, Užupio meno inkubatoriaus stende pristatyta J. Skudutytė komisijos buvo išrinkta geriausia jaunąja mugės menininke.

Labiausiai atpažįstama dėl savo akvarelių, J. Skudutytė nėra prisirišusi prie vieno žanro. Jos kūryboje – natiurmortai, kasdienybę atspindinčios interjero kompozicijos, autoportretai, architektūros, gamtos motyvai ar instaliacijos. Savo darbuose ji gilinasi į žmogaus ir kasdienių daiktų santykį, ieško paradoksų, kur susipina bevertiškumas ir naudingumas, susitinka dvasingumas ir vartotojiškumas. Paieškos neapsiriboja vien daiktais, J. Skudutytė tyrinėja savo pačios materialumą ir naudingumą, tai veda prie meno kūrinių, kuriuose šiukšlės virsta būtybėmis, o žmonės tampa daiktais.

„INFJ“ yra šeštoji asmeninė menininkės paroda, kurioje ji pristatys naujus darbus, kurtus meno rezidencijos Vokietijoje, Diuseldorfe, metu. Šie darbai buvo eksponuojami „Atelier am Eck“ galerijoje. Kaip pasakojo parodos Diuseldorfe kuratorius Matthias Grotevent, kūryboje Julija natūraliai susiduria su savo prigimtimi, todėl nusprendė pasidaryti internete rastą asmenybės testą. Šis testas išskiria šešiolika skirtingų asmenybės tipų, o J. Skudutytės rezultatai apibūdino jos asmenybę kaip itin ypatingą – INFJ. Tik 1 proc. žmonių visame pasaulyje, tokių kaip Jėzus, yra INFJ.

„Staiga pasijutau ypatinga, mane suintrigavo, kaip šis testas paveikė savęs suvokimą. Gautą rezultatą net panaudojau pažinčių programėlėje sau apibūdinti. Kai žmonės paklausdavo apie tai, atsakydavau: „Man patinka manyti, kad esu išskirtinė.“ Tai primena, kaip vaikystėje žavėjausi religiniais apreiškimais. Pasirinkti žmonės buvo laikomi „išrinktaisiais“ ir ypatingesniais už visus kitus“, – teigė J. Skudutytė.

Savo kelionių metu menininkė pradėjo fiksuoti autoportretus šalia šventųjų, išgyvenančių apreiškimą, atvaizdų. Studijoje tapė paveikslus, kuriuose patiria regėjimą, ir pamažu pati tapo vizija savo meninio darbo procese.

Menininkė parodos „INFJ“ instaliacijose naudoja „Glanzbilder“ – karpomas iliustracijas laiškų ir poezijos knygoms dekoruoti – kaip šabloną per nostalgišką ryšį konstruoti estetiką ir kurti savo ikonografiją.

J. Skudutytės paroda „INFJ“ yra ilgamečio Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“ projekto „Meno erdvė jauniems menininkams“ dalis, kurį galerija inicijuoja skirdama ypatingą dėmesį jauniems, perspektyviems menininkams. Paroda veiks iki spalio 19 dienos. Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“ rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją