Susipins tradicijos ir modernumas

„Kviečiame įkvėpti senovinių papročių, kviečiame į ramumą, buvojimą, gamtos harmoniją ir nebijoti mūsų lietuviškųjų sutartinių, jas giedoti“, – sako „Suburtynės“ sumanytoja, tradicijas ir modernumą jungianti profesionali dainininkė S. Jančaitė. – „Prisijunkite prie mūsų, kad kartu atšvęstume šią ypatingą naktį, alsuojančią mistika, gamtos jėga ir protėvių išmintimi“.

Joninių Garsovaizdžiuose profesionalūs atlikėjai S. Jančaitė ir G. Balbierius drauge kurs gyvus garsų peizažus. Skambės kanklės, altas, klarnetas, kontrabosas, saksofonai ir kiti instrumentai, jie suteiks šventei unikalumo ir gyvumo, perteikdami tiek tradicinę, tiek šiuolaikinę kultūrą. Muziką, dainavimą, šokius apjungiantys ir įtraukiantys pasirodymai sujungs vidurvasario šventės dalyvius bendrystei.

Suburia gamtos jėgos metas ir sutartinė

„Į sutartinių giedojimus kviečiame visus metus. Šis renginys Joninių metu galbūt kiek kitoks, tačiau dar viena ypatinga proga pažinti kultūros šaknis, prisijungti prie jų puoselėjimo ir augimo yra Žolinė“, – jau penktus metus Kaune Žolinės laikotarpiu visus, neabejingus sutartinei, kvies S. Jančaitės inicijuotas sutartinių maratonas „Suburtynė“.

„Ypatingai kviečiu sutartinių giedotojų ratus, ansamblius, tapti gyvu pavyzdžiu, kad besidomintys sutartine turėtų iš ko mokytis“. Rugpjūčio 14–15 dienomis Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus vidiniame kiemelyje sutartinės nepertraukiamai bus giedamos visą parą – 24 valandas. Būti šių ypatingų lietuviškų daugiabalsių polifoninių dainų giedojimo misterijoje laukiami visi, ir ne tik kauniečiai. Sutartinių giedotojai šiuo metu kviečiami tapti unikalaus renginio programos dalimi ir drauge skleisti sutartinę.

Joninės (Rasos) ir Žolinė žymi gamtos virsmo laikotarpius, jos energinių galių metą. Tokie virsmo etapai nuo seno suburia žmones, kaip ir pati sutartinė. Iki Žolinių vasaros metu įvairiose vietose bus tęsiamos visiems atviros ir viešos repeticijos, kuriose galima išmokti sutartinių ar pamokyti sutartinės kitus. Artėjančiame Joninių renginyje taip pat bus galima jų mokytis ar įsikvėpti jas giedoti.

Kuriant vyksmą – koncertą „Tavo paparčio žiedo šnabždesys“ birželio 23 d. Joninių Garsovaizdžiuose Rumšiškėse dalyvaus ir sutartinių giedotojų ratas, šventės dalyviai kviečiami ne tik klausytis, bet ir dalyvauti bendroje tradicijų ir dabarties patirtyje. Dalyvavimas renginyje – įsigijus Lietuvos etnografijos muziejaus lankytojo bilietą.