Pastovios lietuviško VR filmo „Angelų takais“ erdvės atidarymo metu M. K. Čiurlionis tapo ir komiku. Lankytojai išvydo pirmąjį į kūrėją įsikūnijusio komiko Sauliaus Andrukonio „stand up“ pasirodymą. Visi norintieji taip pat galėjo gyvai išgirsti kompozitoriaus kūrinius, atliekamus fortepijonu, bei prisidėti prie paramos Ukrainai.

Vilniuje – nauja išmani erdvė

„Šiuolaikinės technologijos, pažangūs vizualiniai ir garso sprendimai leido mums prikelti M. K.Čiurlionio kūrybą, išimti ją iš rėmų ir leisti šimtams tūkstančių žmonių pasivaikščioti po puikiai pažįstamus ir galbūt mažiau matytus paveikslus, išgyventi genijaus kūrybą bei tuo pačiu – visiškai unikalią meditacinę patirtį“, – sako „Angelų takais“ projekto vadovas Lukas Verpetinskas.

Kristinos Buožytės ir Vitalijaus Žuko sukurtą virtualios realybės filmą jau matė daugiau nei 300 tūkst. žmonių visoje Lietuvoje, o nuo šiol sostinės Vienuolio gatvėje įsikūrusiame Pojūčių meno centre jį galės išvysti visi išskirtinių potyrių ieškantys ir Lietuvos istorija bei kultūra besidomintys vilniečiai.

Pojūčių meno centras virtualios realybės patirtį praplės itin moderniais technologiniais sprendimais: 360 laipsnių projekcijos leis laisvai judėti po erdvę, technologijų pagalba tyrinėjant ne tik M. K. Čiurlionio kūrinius, bet ir jo paties biografiją. Didelis dėmesys naujose patalpose skiriamas ir emocinei, meditacinei patirčiai: net ir pasibaigus virtualios realybės filmui, žiūrovai neprivalės iškart sugrįžti į kasdienybę, galės toliau mėgautis patirtį sustiprinančiais vaizdiniais.

„Į Čiurlionio paveikslus įžengti ir juose praleisti malonias atsipalaidavimo, kelionės po naujus pasaulius ir pažinimo akimirkas leidžiantis virtualios realybės kūrinys nuolat keliauja po Lietuvą. Visuose miestuose, kuriuose įsikuriame, sulaukiame itin didelio dėmesio“, – sprendimą sostinėje įkurti nuolatinę erdvę virtualios realybės kūriniui „Angelų takais“ aiškino projekto vadovas Lukas Verpetinskas.

Filmą žiūri kelis ir keliolika kartų

L. Verpetinsko teigimu, filmo žiūrovai – ne vienkartiniai lankytojai.

„Itin daug žmonių sugrįžta patirti M. K. Čiurlionio kūrinių dar ir dar kartą, kartu su mumis keliauja po įvairias šalies vietas. Taip yra todėl, kad „Angelų takais“ – tai ne tik su žinomiausia lietuviška kūryba supažindinantis filmas, bet ir meditacinė, terapinė patirtis. Ji leidžia visiškai atsipalaiduoti ir pasinerti į vaizdu bei autentiška muzika kuriamą turtingą emocijų pasaulį, patirti jį per savo asmeninę perspektyvą, kaskart – vis naujai“, – sakė L. Verpetinskas.

Filmas, leidžiantis peržengti paveikslų rėmus ir atsidurti 60-yje M.K.Čiurlionio kūrinių, fone skambant jo ir Mindaugo Urbaičio muzikai, yra apdovanotas prestižiniuose tarptautiniuose kino apdovanojimuose. „Angelų takais“ kviečia trimatėje erdvėje leistis į pažintį su tiek labai žinomais ir lengvai atpažįstamais, tiek rečiau matomais lietuvių dailininko paveikslais: „Ramybe“, „Angelėliais“, „Aukuru“, „Angelu“, „Žinia“, „Saule“. Filme aptinkami ir atskiri kai kurių paveikslų fragmentai: aplinka, objektai, detalės, šviesos, dangus, žemė.

Rinko paramą Ukrainai

Gatvės muzikos dienoje „Angelų takais“ komanda kvietė ir padėti už savo laisvę kovojantiems kaimynams.Praeiviai galėjo prisidėti tapant paveikslą, skirtą gimdymo namams Chersone, bei aukoti jiems pinigus. Savanoriai paveikslą kartu su parama nuveš paveikslą bei paramą į Ukrainą.

„Džiaugdamiesi savo istorija, menu ir ramybe, privalome ir ją akylai saugoti. Todėl ruošiamės pristatyti ilgalaikę, M. K. Čiurlionio kūrybos įkvėptą paramos Ukrainai programą, kuri, tikime, ne tik morališkai, bet ir realiai padės saugoti ukrainiečių gyvybes bei laisvę“, – teigė „Angelų takais“ projekto rinkodaros vadovė Aldėja Kuralavičiūtė.