„Jaunųjų kino kuratorių veiklas įgyvendiname jau beveik dešimtmetį. Smagu, kad kino festivaliai ir toliau mato šios iniciatyvos prasmę ir aktyviai bendradarbiauja. Ne viena (-as) profesionali (-us) filmų programų sudarytoja (-as) man yra prisipažinusi (-ęs), kad susitikimai su jaunaisiais kino kuratoriaisjai (-am) pačiai (-iam) suteikia daug atradimų, kartais netgi padeda kitaip pamatyti filmus. Tada suprantu, kad šio projekto tikslas pasiektas. Jis juk ne tik apie kino išmanymą ar lankymąsi kino teatruose. Projektas „Jaunieji kino programeriai“ – apie bendravimą tarp skirtingų kartų, įvairios pasaulėžiūros žmonių, apie erdvę mintims ir jausmams, jų mainus, kurių šiandien užtenka ne visiems“, – sako projekto iniciatorė ir „Meno avilio“ edukacijos projektų vadovė Gintė Žulytė.

Dešimt projekte dalyvaujančių moksleivių, lydimi VDFF programos sudarytojų, ne tik atrinko filmus, bet ir rengiasi juos pristatyti festivalio žiūrovams. „Jaunieji programeriai“ kels klausimus laisvės tema, mąstys apie filmo veikėjų pasirinkimus, taip pat atkreips dėmesį į filmų stilių.

Dalydamiesi pirmosios filmų programos sudarymo patirtimi, projekto dalyviai pasakoja orientavęsi į savo bendraamžių – jaunimo – auditoriją: „Svarstėme, kad išsilaisvinimas iš traumų ir savo praeities sukelia pokyčius, o būtent jaunas žmogus entuziastingai tokių pokyčių imasi“.

Į programą „Prašomės lauk!“ pateko trumpametražis filmas „Namelis ant ratų (rež. Ansis Epners), pasakojantis apie drąsą priešintis sovietiniam režimui ir vangiai aplinkai; „Dahomėja (rež. Mati Diop, 2024) – filmas, atidaręs šių metų VDFF festivalį, kviečiantis mąstyti apie tai, kaip kultūros paveldo netektis veikia šiuolaikinį žmogų postkolonijinėje šalyje; „Mėlynas „Pelikan (rež. Lászlo Csáki, 2023), vaizduojantis ne tik Vengrijos postsovietinę visuomenę, bet ir perteikiantis trijų jaunų bičiulių norą pamatyti Europos platybes; „Virš kapų pakilęs vėjas (rež. Travis Wilkerson, 2024) – apie sudėtingus istorinius įvykius buvusioje Jugoslavijoje ir vis dar jaučiamą jų įtaką. 

„Meno avilio“ „Jaunųjų kino programerių“ seansus VDFF galite išvysti:

Rugsėjo 25 d. 21 val. „Skalvijoje“ dokumentinį filmą „Virš kapų pakilęs vėjas“ pristatys jaunosios (-ieji) programerės (-iai).

Rugsėjo 27 d. 18.30 val. Paupio „Pasakoje“ filmą „Mėlynas „Pelikan“ pristatys jaunosios (-ieji) programerės (-iai).

Plačiau apie programos „Prašomės lauk!“ filmus: https://vdff.lt/