Šimtmečio vakaras – taip pavadintas koncertas, kurį organizatoriai apibūdina kaip muzikinę ir istorinę kelionę, Dainų šventės šimtmetį atvėrusį kaip asmeninį pasakojimą. Žiūrovai, žvelgdami į archyvines nuotraukas istoriniuose dokumentuose ir šeimų albumuose, sužinojo, ką pasakoja, kokį Dainų švenčių laikotarpį atspindi konkretūs istoriniai kadrai, ir patyrė, kas juose yra nežinoma, nematoma, užrašyta kitoje pusėje. Koncerto muzikinį audinį pynė Sauliaus ir Donato Petreikių suburta muzikantų grupė, kartu su saksofonininku Karoliu Šarkumi puikiai žinomas Dainų šventės tradicijos melodijas padėjusi išgirsti naujai.

Premjerų kupiname koncerte dainavo publikos mylimos atlikėjos: grupė „Baltos varnos“, Aistė Smilgevičiūtė, Loreta Sungailienė, Rasa Serra, Vytautė Pupšytė, Gabija Lokytė. Sceną jos dalinosi su chorais „Vilnius“, „Ąžuoliukas“, „Liepaitės“ ir Lietuvos kariuomenės orkestru.

Klausytojus koncerte lydėjo vedėjai žurnalistė Eglė Daugėlaitė ir istorikas Aurimas Švedas. Renginio režisierius – Dalius Abaris, kurio kūrybiniai sprendimai traukė kviesdami prisiminti, sužinoti, išgirsti ir padainuoti – pusantros valandos renginyje klausytojai ir žiūrovai tapo istorijos dalyviais ir balsais.

„Kviečiu visus nepraleisti šio įspūdingo koncerto, – prieš renginį sakė Dainų šventę organizuojančio Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa. – Kito tokio artimiausią šimtmetį tikrai nebus. Naujomis akimis pamatyti šimto metų istoriją yra didelė dovana. Neabejoju, kad didžiulį įspūdį paliks ne tik aukščiausio lygio muzikantai, bet ir techniniai koncerto sprendimai, kurie leis įvertinti, kokį gražų kelią per šimtą metų nuėjo Dainų šventės tradicija ir mūsų muzikinė kultūra.“

Sekmadienį vidurdienį Vilniuje, S. Daukanto aikštėje buvo oficialiai iškelta Lietuvos dainų šventės vėliava.

Taip pat sekmadienį visą dieną Rotušės aikštėje vyko Pasaulio lietuvių ir Lietuvos tautinių bendrijų diena „Aš esu Lietuva. Sujunkime Lietuvą“.

Šeštadienį oficialus šimtmečio Lietuvos dainų šventės atidarymas įvyko Kaune, Dainų slėnyje.

Lietuvos dainų šventė vyks visą savaitę, iki liepos 6 dienos. Tądien ją uždarys nemokamas renginys Vilniuje, Vingio parke – Dainų diena „Kad giria žaliuotų“.