„Krasnucha“ neegzistuoja oficialiuose dokumentuose, adresuose ar rinkimų biuleteniuose. Paklaustas kiekvienas piešia skirtingą rajono perimetrą – kaip ir atmosferą. Su šio rajono daugialypiškumu Vilniaus muziejus kviečia susipažinti šiuo metu buvusiame Lietuvos valstybės istorijos archyvo pastate adresu Gerosios Vilties g. 10 pristatomoje parodoje „Krasnucha. Rajonas, kurio nėra?“

Šiuo projektu Vilniaus muziejus tęsia tyrimų ir parodų ciklą apie „neįdomius“ miesto rajonus. Pirmasis šio ciklo projektas buvo įgyvendintas 2022 m. ir skirtas Viršuliškėms. Imdamasis šio ciklo muziejus teigia, kad Vilniaus rajonų vertę galima matuoti ne architektūrinių paminklų skaičiumi, o gyventojams brangių ir reikšmingų, kad ir ne itin senų objektų ir istorijų gausa.

„Vilniaus muziejus siekia ugdyti rūpestingus ir nusimanančius miesto šeimininkus. Nuo pat pirmos parodos muziejus kviečia įdėmiau įsižiūrėti į nuolat supančią aplinką ir joje išvysti ką nors netikėto. Tikimės, kad tokiu būdu vilniečiai geriau pažins savo gatvę ir savo rajoną, o pažinę mieliau ir labiau juo rūpinsis. Apie turistinius ar madingus miesto rajonus visi žinome nemažai. Tuo tarpu tie, vadinamieji „neįdomūs“ rajonai dažnai lieka už kadro. Bet kuri gyvenamoji aplinka turi savų legendų, paminklų ir mitų, vertų įamžinimo ir papasakojimo“, – teigia Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė.

„Krasnucha“ apipinta legendomis, dažnai įsivaizduojama kaip pavojinga ir nesaugi Vilniaus miesto dalis. Egzistuoja stereotipas, kad ši vieta atsirado sovietmečiu, kad ji apibrėžta tam tikru socialinės-ekonominės klasės požiūriu, numanoma, kad joje (su)gyvena įvairių etninių grupių žmonės. Tačiau apie tikrąją urbanistinę „Krasnuchos“ istoriją, jos demografinę sudėtį ar socialinius gyventojų sluoksnius informacijos yra mažai arba visai nėra.

„Šia paroda siekiame paneigti įspūdį, kad tai nuobodus, pilkas rajonas. Jame daug istorinių sluoksnių ir kiekvienas iš jų savaip „sultingas“. Juk rajoną skrodžia istoriškai vienas svarbiausių kelių, atitinkantis dabartinį Savanorių prospektą. Čia žygiavo įspūdingiausios kariuomenės, valdovai, pirkliai, o ir sovietmečiu gausiai užstatant naujais namais buvo suprantama, kad tai savotiški miesto vartai“, – pasakoja vienas parodos kuratorių, iniciatyvos „Gatvės gyvos“ įkūrėjas, gidas Albertas Kazlauskas.

Istorinę ir meninę perspektyvas parodoje papildo vietos senbuvių ir naujakurių pasakojimai, padedantys geriau pažinti ne tik rajoną, bet ir jame gyvenančius žmones.

„Pagrindiniu parodos raktu tapo interviu su gyventojais, kurie ir padiktavo jautrias, skaudamas ar pasididžiavimą keliančias vietas. Mane sužavėjo vietos gyventojų santykis su gamta. Ne vienas jų labai vertina žaliuosius rajono plotus, dažnai atsiminimuose iškyla obelys – kas jas pirko po rublį ir patys sodino, kas dažė kamienus, kas vaikystėje per tvorą vogė vaisius iš kaimyno kiemo. Dar dabar netoli Savanorių pr. stotelės išlikęs obelų sodas, kurio apylinkėse plynes keitė trobos, trobas – daugiabučiai“, – pasakoja viena parodos kuratorių Goda Aksamitauskaitė.

Parodoje kviečiame išsukti iš pagrindinio – Savanorių – prospekto ir vietinių žodžiais, istorine medžiaga bei meno kūriniais pakeliauti po skirtingus laikotarpius ir pavidalą keičiančius rajono kiemus. O vėliau patirti juos tiesiogiai – parodą papildo specialiai sudarytas savarankiško pasivaikščiojimo maršrutas.

Parodoje informacija pateikiama lietuvių, anglų, lenkų ir rusų kalbomis. Šiomis kalbomis parengti ir specialūs žemėlapiai, skirti savarankiškam pasivaikščiojimui.

Parodą „Krasnucha. Rajonas, kurio nėra?“ adresu Gerosios Vilties g. 10 aplankyti galite iki liepos 28 d.

Paroda lankytojų laukia ketvirtadieniais-penktadieniais 15-19 val., šeštadieniais-sekmadieniais 11-19 val.

Parodos lankymas nemokamas, įėjimas iš kiemo.