„Šiuo renginiu muziejus skelbia vasaros sezono atidarymą ir kviečia suaugusiuosius ir vaikus, šeimas atrasti naują, jaukią ir kūrybingą vietą Vilniaus senamiestyje. Neabejoju, kad Kultūros naktis su Monika ir Lina kiekvienam suteiks pačių geriausių įspūdžių“, – teigia Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorius Simonas Strelcovas.

Nuo autorinio debiuto 2009-aisiais, anot menotyrininkės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės, M. Furmanos darbai įsiminė ekspresyvumu, emocionalumu, netikėtomis, siurrealistinėmis kompozicijomis, autoerotiniais elementais. Savo kūryboje menininkė atskleidžia moteriškumo ir tapatybės temas.

Urbanistinio meno kūrėją Liną Šlipavičiūtę ypač išgarsino neofreska „Iki pergalės / Do peremogi“, skirta Ukrainai palaikyti, taip pat projektas „Sienos prisimena“, kai Vilniaus senamiesčio sienose ji atgaivino archyvinius Žydų kvartalo vaizdus, praeivius.

Iš kiemelio – į muziejų

Kiemelio lankytojai ir M. Furmana taps vieno didelio kūrinio bendraautoriais: didelėje drobėje naktinėtojai bus kviečiami tapyti ką tik panorėję. Menininkei bene pirmą kartą teks dalyvauti ir vadovauti akcijai, kai vieną darbą kuria visa žmonių grupė ir tai daroma viešai.

„Man smalsu, kas penktadienio vakarą mūsų laukia Litvakų kiemelyje. Tokia kūryba lyg lakmuso popierėlis gali atskleisti visuomenės nuotaikas, nuomones, pažiūras“, – svarsto Monika.

Nebūtų menininkė, jei renginio pabaigoje atsisveikinusi su paskutiniu piešėju nepasistengtų, kad paveikslas įgytų vientiso kūrinio bruožų. Todėl šį tą žada patobulinti, imsis mažyčių korekcijų. Juk Kultūros naktį nutapyti kūriniai bus eksponuojami vienoje Litvakų muziejaus salių.

Monika teigia, kad jei nepristigs laiko, stos į lankytojų eilę pasimokyti Linos kūrybos technikos.

Monika Furmana

Lankytojai išlošia

L. Šlipavičiūtė lankytojams nori atskleisti trafaretinio meno kūrimo procesą, jo technikas. Kiekvienas dirbtuvių dalyvis galės susikurti gatvės meno pavyzdį.

„Mieste jų matome apsčiai. Tačiau tą vakarą aš noriu, kad lankytojai juos padarytų savomis rankomis, parodyti, kaip tokie kūriniai atsiranda“, – savo lūkestį įvardija Lina.

Lina Šlipavičiūtė

Menininkių, Litvakų kiemelio šeimininkių, kūrybos formos akivaizdžiai skiriasi. Ir lankytojai, Linos ir Monikos nuomone, iš to tik išlošia. „Atsivers galimybė į akciją įsitraukti įvairiems žmonėms – ir tiems, kurie mėgsta kolektyvinę kūrybą, pridėti ranką prie didelio vyksmo, ir tiems, kurie pageidauja asmeninio dėmesio ir darbo atskirai nuo kitų“, – sako L. Šlipavičiūtė.

Kiekvienas žmogus yra menininkas, sakė Josephas Beuysas. Tik ne kiekvienas tai žino. Ir Kultūros naktyje dabar atsiranda vieta, kur galima tai sužinoti – ogi Litvakų muziejaus kiemelyje penktadienį nuo 18 valandos.