Liepos 6 dienos renginiui bilieto nereikia


„Aš manau, kad ši šventė pirmiausia apie bendrystę, kas mus nupiešia, kaip save suvokiame kalbant apie lietuvybę. Natūralu, kad visada galvoji apie atramą istorijoje. 1924 metai, Kaunas, Parodų aikštė, tuometinis prezidentas Aleksandras Stulginskis pakvietė iškilmingai himną sugiedoti ir tokiu būdu prasidėjo tradicija, trunkanti jau šimtą metų“, – priminė Kultūros ministras Simonas Kairys ir sakė, kad šis įvykis bus toks, kuris mums nutinka vieną kartą gyvenime.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad, jo nuomone, priimtas Lietuvos respublikos dainų švenčių įstatymas puikiai veikia ir parodo, kad Dainų šventė yra visos valstybės reikalas.

„Labai nekantriai laukiame šio savaitgalio, kai viskas prasideda, kviečiame ir į mokamus, ir nemokamus renginius. Nuostabu, kad bilietai išpirko tik paskelbus prekybą, bet reikia suprasti, kad pagrindinė yra liepos 6 diena, kai bilieto nereikia – ateikite į Vingio parką ir jus tiesiog įtrauks“, – kalbėjo S. Kairys.

Primena pasirūpinti sveikata

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė priminė, kad būtina iš anksto pasirūpinti ir savo sveikata.

„Visada šventė ar bet koks renginys pavyksta, kai dirbama ranka rankon, kai ne tik organizatoriai, specialiosios tarnybos, bet ir svečiai elgiasi atsakingai. Mes padarėme viską, ką galime, bet į Vilnių atvyksta keli šimtai tūkstančių žmonių, kai kur sąlygos kone spartietiškos, reikia viską įsivertinti“, - neslėpė ji.

Ji priminė šventės dalyviams ir žiūrovams nesėsti ant žolės, turėti repelentų, atbaidančių erkes, dalyviams nesivežti greitai gendančių maisto produktų: „Nebus šaldytuvų, praneša labai karštus orus, tad geriau pasitenkinti tuo, ką maisto tiekėjai tikrai pateiks. Taip pat reikia turėti drėgnas servetėles, jei nebūtų kur nusiplauti rankų, atsivežti kremo nuo saulės, SPF 50, turėti kepuraites, apsiaustus nuo lietaus, turėti gertuves, negerti kitokių gaivinančių gėrimų išskyrus vandenį“.

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė sakė, kad šventėje yra pakviestos 54 papildomos greitosios pagalbos brigados, kurios taip pat padės savanoriai, kurie bus apsivilkę oranžinės spalvos marškinėlius su gyvybės kryžiumi ir prireikus suteiks pagalbą arba palydės iki greitosios pagalbos brigadų.

Policija pasirengusi visiems scenarijams

Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sakė, kad policija yra pasirengusi renginiui, galimos korekcijos nebent, jei būtų gauta informacijos apie galimas grėsmes: „Esame nusimatę veiksmus labai skirtingiems scenarijams, nesitikime, kad būtų, bet turime būti pasirengę, jei prireiktų. Tikrai šventės metu dirbs pakankamai dideli policijos pareigūnų pajėgumai, kasdien iki 150 Vilniuje bus policijos pareigūnų prie įprastų pajėgų“.

„Nuo šiandien ryto pradėjome tam tikras komunikavimo kampanijas, bus dar tų žinučių nuo mūsų, bet pagrindinės mūsų rekomendacijos, nepamiršti galimų pavojų šalia. Kad ir kokios šventinės nuotaikos, pritraukia tokie renginiai ilgapirščių, reikia saugoti daiktus. Taip pat kreipiuosi į vairuotojus, reikalingas ypatingas atidumas, perėjos, šviesoforai, visur, kur gali vykti šventės dalyvių judėjimas - reikia sekti renginio organizatorių, savivaldybės informaciją apie eismo ribojimus. Nesipiktinkime, o pasidžiaukime, kad tie ribojimai yra dėl to, kad mūsų dalyviai būtų saugūs. Linkiu, kad nenutiktų jokių nelaimingų atsitikimų, o jei nutiktų, bus policijos pareigūnai“, - kalbėjo R. Požėla.

Dainų šventės organizatoriaus Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa akcentavo, kad Dainų šventė vyksta Vilniuje ir Kaune: „Seniai sudarytos darbo grupės, sprendžiame visus klausimus nuo to, kaip erdvės atrodys, baigiant transporto sutankinimais, pratęsimais. Ministerijos, žinybos labai sklandžiai įsijungusios, kelis mėnesius intensyviai dirbame, svarstome visus scenarijus, ruošiame atmintines patiems dalyviams - 37 tūkstančiai dalyvių yra ne mažas iššūkis“.

„Iš žiūrovų pusės, reikia suprasti, kad iš tiesų renginiai yra didelėse erdvėse, daug žmonių, tad kviečiame iš anksto ateiti. Nesame futbolo šalis, nesuprantame, kad į stadioną reikia ateiti prieš tris keturias valandas. Kitaip bus, jei kažkas bandys atvažiuoti prieš pusvalandį ir neras vietos automobiliui ir susigadins nuotaiką. Galima ateiti, pabendrauti su pažįstamais, pasiruošti šventei. Pavyzdžiui, į koncertą Kalnų parke lankytojai jau neįleidžiami likus pusvalandžiui iki renginio pradžios. Dėl mašinų parkavimo, sutankinimo, geriau pasinaudoti viešuoju transportu - bus papildomi maršrutai, nebūtinai su savo transportu stengtis į centrines vietas atvažiuoti“, - kalbėjo jis.

„Svarbu, kad patys renginiai yra viešosiose erdvėse, yra nemokamų, Katedros, Rotušės aikštėse, Jonų bažnyčioje, kur vietos limituotos, tad ateikite anksčiau, pasibūkite, susipažinkite su žmonėmis - juk lietuviai iš viso pasaulio atvažiuoja. Tokiam renginiui reikia nusiteikti“, - sakė S. Liausa.