Merginos, sekate mamos, pianistės Rūtos Mikelaitytės-Kašubienės, pėdomis. Kodėl pasirinkote tikrai nelengvą muzikių kelią?

Kaja: Mes pačios šios profesijos tikrai nepasirinkome (juokiasi). Mama pasakojo, kad prieš pirmąją klasę buvo išrinkusi visai kitą mokyklą – nunešė dokumentus į prie pat mūsų namų buvusią S. Daukanto progimnaziją. Tačiau nepapuolėme, nes buvo per daug norinčiųjų. Todėl stojome į M. K. Čiurlionio menų mokyklą, nors visai tam nesiruošėme ir nelankėme jokių paruošiamųjų mokyklėlių.

Bandyti groti, pažinti natas pradėjome tik rugsėjo 1-ąją pradėjusios lankyti mokyklą. Tad pasirinkimo kaip ir nebuvo.

Tiesa, išmėginome ir kitą profesiją – jau teko pabūti aktorėmis, kai abi nusifilmavome sėkmingoje „Netflix“ CHEX reklamoje, kuri rodoma jau gal 6 ar 7 metus. Buvo tikrai smagu – mūsų atvažiavo paimti su juodu limuzinu, skaniai maitino, puošė, rengė, grimavo, o vaidinti net nereikėjo – tiesiog žaidėme, dūkome prieš kameras, o už tai gavome ir vis dar kasmet gauname honorarą. Socialiniai tinklai mums taip pat puikiai pažįstami, bet čia jau mūsų paslaptis (šypsosi)...

Iš šalies atrodo, kad dėl talento jums viskas sekasi lengvai ir smagiai. Kiek iš tikrųjų reikia dirbti, kad galėtumėte sužavėti ir konkursų komisijų narius, ir išrankią Europos publiką?

Klėja: Oi, dirbam kiekvieną dieną po tris valandas net ir per mūsų gimtadienius, nors mama sako, kad to per mažai (juokiasi). Nemėgstame dirbti namuose, bet mums labai smagu viską išmokus koncertuoti scenoje. Tai atperka kasdienį sunkų darbą.

Sėkmingai pagrojus scenoje apima toks geras laimės jausmas ir pasididžiavimas. Į mūsų koncertą Berlyno filharmonijoje, kartu su kitais 2000 žiūrovų, atėjo beveik visi mūsų mokyklos draugai. Niekas iš jų net nesitikėjo, kad mes galime būti tokiomis „artistėmis“, nes mokykloje esame tiesiog paprastos mergaitės.

Tarp jūsų tik metų ir trijų mėnesių skirtumas. Abi grojate, dalyvaujate tuose pačiuose konkursuose. Ar jaučiate tarpusavyje konkurenciją?

Kaja: Ne, „sergame“ viena už kitą, nes ir taip užtenka konkurentų iš Kinijos, Japonijos ir viso pasaulio.

Jeigu ne fortepijonas, kuo norėtumėte būti?

Klėja: Net neturiu laiko apie tai pagalvoti ar nuspręsti. Kažkada žaidėme tenisą, lankėme baseiną, dailės būrelį. Dabar – tik mokykla ir universitetas, kur vyksta muzikos pamokos.

Ar turite kažkokią pačią didžiausią svajonę?

Klėja: viena iš svajonių - nuskristi į Niujorką ir pagroti Carnegie Hall salėje. Taip pat svajoju kada nors skirti keletą mėnesių „darbostogoms“ jūroje ir koncertuoti aukšto lygio kruizuose. Šią idėją pernai vykusioje vasaros meistriškumo akademijoje Vokietijoje mums pašnibždėjo viena profesorė. Anot jos, daugelis jaunų muzikantų taip ne tik neblogai užsidirba, bet pakeliauja ir kartu mokosi naujų kūrinių, todėl visai norėčiau pabandyti.

Ar esate ne tik sesės, bet ir geriausios draugės?

Abi: Taip, taip, taip! Tikrai žinome daugiau viena kitos paslapčių nei mūsų draugės ir tėvai kartu sudėjus. Dalinamės viskuo – ne tik rūbais ir scena.

Su kuo jums asocijuojasi Lietuva ir kas jums yra Palanga?

Klėja: Man Lietuva yra mano vaikystė, senelių namai, šuniukas Pufas, bitutės, dieduko medus, uogos... O Palanga mums yra namai, Baltijos jūros kvapas, pušynai, smėlis, dviračiai, kurhauzas su puikiu Bechstein fortepijonu, biblioteka su lietuviškomis knygomis, gražiausia pasaulio bažnyčia, mūsų pirmoji komunija, net ir burbulinės arbatos...

Klėjos mėgstamiausi

Kompozitorius: Claude’as Debussy.

Populiariosios muzikos stilius ir atlikėjas / grupė: R&B – Laufey, Summer Walker, SZA.

Spalva: šviesiai mėlyna, violetinė

Rūbas: platėjančios prigludusios kelnės („Flare leggings“), vasariški marškinėliai.

Desertas: „Pavlova“, macaroons.

Geriausia atostogų diena: tiesiog nieko neveikti gamtoje arba namuose Palangoje, prie jūros.

Kajos mėgstamiausi

Kompozitorius: Ferencas Lisztas, Sergejus Prokofjevas.

Populiariosios muzikos stilius ir atlikėjas / grupė: Drake, J. Cole, Jazeek.

Spalva: šviesiai rožinė.

Rūbas: tiesaus kirpimo džinsai.

Desertai: braunis,

ederio sūris, karameliniai pyragaičiai.

Geriausia atostogų diena: paplūdimyje skaitant knygą, valgant ledus, klausantis muzikos ir bangų ošimo.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Palangos miesto savivaldybė.