„Laukdami Lokarno kino festivalio komisijos sprendimų, jau dabar galime pasakyti, kad dviejų lietuvių filmų dalyvavimas pagrindinėje konkursinėje programoje yra didžiulis Lietuvos kino laimėjimas ir pripažinimas tarptautinėje arenoje. Šie darbai liudija mūsų kino sektoriaus veržlumą, potencialą ir pasiekimus. Tai naujas ir gražus Lietuvos kino istorijos puslapis, kuriuo visi didžiuojamės“, – pažymi Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius.

Lokarno festivalio žiūrovai jau turėjo galimybę pirmieji pamatyti režisieriaus Lauryno Bareišos naujausio filmo „Sesės“ (prodiuseriai Klementina Remeikaitė, Matiss Kaža) pasaulinę premjerą. Pagrindinėje konkursinėje programoje taip pat varžosi režisierės Saulės Bliuvaitės debiutinis ilgo metro filmas „Akiplėša“ (prodiuserė Giedrė Burokaitė).

Trumpametražių filmų konkursinėje programoje dalyvauja bendros Estijos ir Lietuvos gamybos filmas „Kai išskrenda paukščiai“ (rež. Anu-Laura Tuttelberg, prod. Marianne Ostrat, Agnė Adomėnė).

77-asis Lokarno kino festivalis Šveicarijoje vyksta rugpjūčio 7–17 dienomis.

Aplodismentai Lauryno Bareišos „Sesėms“

Festivalyje pristatyta Lauryno Bareišos psichologinė drama „Sesės“ buvo atrinkta į pagrindinę konkursinę programą, kurioje su kitais 16 filmų varžosi dėl pagrindinio prizo – „Auksinio leopardo“ (Pardo d’oro). Nuo rugsėjo 20 d. „Sesės“ bus rodomos Lietuvoje.

Pasaulinė filmo premjera savaitgalį įvyko ypatingoje „Palexpo“ erdvėje, kuri talpina beveik tris tūkstančius žiūrovų. Joje dalyvavo režisierius L. Bareiša, aktoriai Gelminė Glemžaitė, Paulius Markevičius, Giedrius Kiela, Agnė Kaktaitė, prodiuserė Klementina Remeikaitė, kūrybinės komandos nariai iš Latvijos.

L. Bareišą sužavėjo gyva ir emocinga žiūrovų reakcija, kai po filmo premjeros netilo plojimai, o specialioje festivalio erdvėje beveik valandą žiūrovai uždavinėjo klausimus visai kūrybinei komandai.

„Jautėsi, kad festivalio publika domisi autoriniu kinu ir jį vertina. Buvo ir juoko, ir gilių klausimų po peržiūros. Džiaugiuosi pristatydamas filmą Lokarno festivalyje, kuriame pastaraisiais metais naujausius filmus pristatė man imponuojantys režisieriai Albert Serra, Radu Jude, Pedro Costa“, – džiaugėsi L. Bareiša.

Pasak prodiuserės Klementinos Remeikaitės, Lokarno publika filmą „Sesės“ priėmė šiltai ir smalsiai – po premjeros nustebino klausimų gausa, kurie buvo skirti tiek režisieriui, tiek visiems aktoriams.

„Nors Lokarnas kaip ir Kanai, Venecija, Berlynas priskiriamas „A“ klasės festivalių grupei, tačiau jis jaukus ir autorinio kino vėliavą aukštai iškeliantis festivalis. Visa kūrybinė komanda sulaukė ypatingo dėmesio. Džiaugiamės pasauline premjera ir nekantriai laukiame premjeros Lietuvoje bei kaip filmą priims mūsų žiūrovai“, – sako K. Remeikaitė.

Lokarne – žinomi režisieriai ir aktoriai

L. Bareiša tarptautinėje konkursinėje programoje varžysis su naujausiais tokių pasaulyje žinomų režisierių kaip Hong Sang-soo, Wang Bing, Ben Rivers filmais. Į konkursinę programą atrinktas ir debiutinis Saulės Bliuvaitės filmas „Akiplėša“. Konkursinės programos laimėtojai bus paskelbti rugpjūčio 17 d.

„Auksinio leopardo“, kuris laikomas vienu prestižiškiausių autorinio kino apdovanojimų, rinks iš kino pasaulyje žinomų režisierių, aktorių ir prodiuserių sudaryta žiuri. Jai pirmininkaus režisierė Jessica Hausner iš Austrijos, kurios naujausi filmai „Little Joe“ ir „Club Zero“ buvo pristatyti Kanų kino festivalyje. Žiuri narys italų aktorius Luca Marinelli žiūrovų simpatijas pelnė po įsimintinų vaidmenų filmuose „Martinas Edenas“ ir „Aštuoni kalnai“. Kita žiuri narė Indijos režisierė Payal Kapadia šiemet Kanuose už filmą „All We Imagine As Light“ įvertinta „Grand Prix“.

Premjera Lietuvoje – nuo rugsėjo 20 d.

Filmas „Sesės“ žiūrovus nukels į karštą vasaros savaitgalį sodyboje, kur poilsiauti atvyksta dvi šeimos. Paslaptingoje dramoje žodis po žodžio, veiksmas po veiksmo pradeda prasiveržti tarpusavio konkurencija, kuri pasisuka netikėta kryptimi. Lietuvos kino teatruose filmas pasirodys nuo rugsėjo 20 d.

Filmą „Sesės“ kūrė Lietuvos prodiuserinė kompanija „Afterschool“, prie filmo gamybos prisidėjo Latvijos kino kompanija „Trickster Pictures“. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras, LRT, Latvijos nacionalinis kino centras ir Europos Tarybos kino paramos fondas „Eurimages“.

„Sesės“ – antrasis ilgametražis L. Bareišos filmas. Debiutinis režisieriaus filmas „Piligrimai“ 2021 m. laimėjo Venecijos kino festivalio „Horizontų“ programoje. Tai vienas iš aukščiausių įvertinimų Lietuvos kino istorijoje.