Sonata M. K. Čiurlioniui

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ųjų gimimo metų minėjimo išvakarėse, režisierės bei aktorės Dianos Anevičiūtės sukurtas monospektaklis „Ilgėjimos’ sonata“ kviečia keliauti kūrėjo gyvenimo bei tragiško likimo vingiais. Istorija atskleidžiama remiantis M. K. Čiurlionio laiškais bei jo žmonos Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės prisiminimais. Jautrią, viltingą, tačiau tuo pačiu tragišką kompozitoriaus, pianisto, tapytojo istoriją palydi amžinai aktuali M. K. Čiurlionio muzika, kurią atlieka fortepijono virtuozas, įvairių tarptautinių konkursų laureatas Linas Dužinskas. Spektaklio metu veikėjų vidinių emocijų balsu bei šaukliu tampa M. K. Čiurlionio tapybos darbų vizijos.

Spektaklis – rugsėjo 16 d., 18 val.

Moterims ir jų vyrams

Nesvarbu kiek jums metų, kur dirbate ar kokiam socialiniam sluoksniui priklausote, kartais reikia stabtelti ir pasikalbėti su savimi. Monospektaklis „Moterims ir jų vyrams“, sukurtas pagal Willy’o Russello pjesę „Shirley Valentine“, pasakoja apie vieną iš daugelio moterų, kuriai reikėjo sustoti, iš naujo permąstyti savo gyvenimą ir išdrįsti keistis. Ši neįtikėtinai linksma ir įtraukianti pjesė apie Širlę Valentain, kuri didžiąją gyvenimo dalį praleidusi tarp keturių sienų ryžtasi nuotykiui.

„Spektaklyje gvildenama situacija dažnai moteriai atpažįstama. (...) Šį spektaklį galima vadinti komedija, bet ji sukelia ne tik juoką, vis dėlto, tai drama, paremta subtiliu humoru“, – dalinasi savo įžvalga Juozo Miltinio dramos teatro aktorė ir šio spektaklio kūrėja Ligita Kondrotaitė.

Spektaklis – rugsėjo 23 d., 18 val.

Sapnas apie Liudviko Rėzos gyvenimą

„Stalo teatro“ spektaklis „Rhesanium“ nukelia į sapną apie Liudviko Gedimino Rėzos vaikystės gyvenimą smėlio karalystėje. Juk kiekvienas ieškome prisiminimų pėdsakų savo širdies stalčiukuose. Rodos tik vakar mama kvietė valgyt, o tėvas tvirta ranka glostė galvą. Rodos tik vakar skambėjo bažnyčios varpai, o šiandien jau garsą užpustė laiko smiltys. „Kas po tūkstančio metų ras pėdsaką tavo, Tėvyne?“.

Objetų teatro įkūrėja režisierė Saulė Degutytė ir jos kūrybinė komanda pasitelkusi kūrybinę vaizduotę nukelia žiūrovus į L. Rėzos gyvenimą, išryškindama tai, kas gali būti tik nujaučiama ar įskaitoma tarp biografijos eilučių. Objektų teatro įrankiais pasakoja apie tai, kas nenusakoma, ir tik teatrine kalba tampa juntama ir drauge išgyvenama.

Iš kūrėjų meninės nuojautos gimęs vyksmas leidžia prisiliesti prie Liudviko Rėzos gyvenimo ir atrasti tai, kas galėjo netyčia pasimesti tarp faktų ir žinių. Valandos trukmės spektaklyje „Rhesanium“, lyg muzikiniame žaidime, atskleidžiama gyvenimo kelionė nuo benamystės iki būtovės bendrabučio.

Spektaklis – rugsėjo 30 d., 18 val.

Pabendraukim neatidarius durų

Režisierės Ingos Jarkovos Šiaulių dramos teatre pastatytas spektaklis „Už durų“ pagal Virgilijaus Veršulio pjesę atskleidžia subtilų pasakojimą apie žmonių poreikį bendrauti ir negebėjimą susikalbėti.

Jaunatviškas režisierės stilius ir patyrusio aktoriaus Juozo Bindoko meistrystė akimirksniu įtraukia į daugiaprasmį dviejų žmonių išlikimo ir atsivėrimo aktą. Spektaklyje per neatsidarančias duris bendrauja du skirtingų kartų žmonės, prieš žiūrovų akis vystosi Senio ir laiptinėje apsigyvenančios jo sūnaus mylimosios Emės dialogas. Pamažu besimezgantis svetimų žmonių ryšys tarsi žada laimingą finalą, bet, kaip dažnai atsitinka, durys atsidaro per vėlai...

Kamerinėms erdvėms skirtas spektaklis „Už durų“ – originalios lietuviškos dramaturgijos, šviežaus režisūrinio braižo ir subtilios aktorystės atspindys, kviečiantis bendrauti.

Spektaklis – spalio 7 d., 18 val.

Kas aš esu?

Aktorės Emilijos Latėnaitės monospektalis „Kai labai norisi gyventi, bet nežinai kaip“, uždarantis MANO/MONO festivalį, kelia klausimus – Kas esu aš? Kas buvo iki manęs? Ką galiu padaryti, kad ir po manęs liktų…? – ir kviečia atsisukti į save.

Monospektaklyje aktorė E. Latėnaitė įkūnyja keturis skirtingų epochų, šalių ir socialinių sluoksnių personažus, ieškančius savasties ir patvirtinančius vieną tiesą, kad laikai keičiasi, o svarbiausi klausimai išlieka tie patys. „Kas yra žmogus be istorijos? Su istorija kiekvienas turime skirtingą asmeninį santykį, kaip su Dievu, dėl to ir Jo temos ten bus...“, – teigia spektaklio kūrėja E. Latėnaitė.

„Kurdama personažus galiausiai pradėjau suvokti, kad iš tiesų kalbu apie save, savąją tapatybę. Todėl tai šviesus spektaklis apie susitikimą su savimi. Apie akimirkas, kai labai norisi gyventi, tačiau nežinai – kaip“, – dalinasi savo atradimais E. Latėnaitė.

Spektaklis – spalio 14 d., 18 val.

Rudenio pirmadieniai – teatre

Penki rudenio pirmadieniai jaukioje Teatro sąjungos salėje siūlo praleisti vakarus susipažįstant su penkiais nemokamais spektakliais, kuriuose skleisis nūdienai aktuali susvetimėjimo, vienatvės, atskirties, savęs paieškos tema, atsigręžiant į istorines asmenybes bei menamus personažus šių dienų ir istoriniame kontekste. Tai unikali galimybė patirti teatro stebuklą ir nelikti atskirtyje kiekvienam meno gerbėjui, kurie negali sau leisti nueti į teatrą Vilniuje ar nuvažiuoti į kitą Lietuvos miesto teatrą.

Teatro sąjungos meno kūrėjų asociacija ir Lietuvos teatro sąjunga ketina tęsti tradiciją, ir kiekvienų metų rudenį subūrus profesionalius teatro kūrėjus iš visos Lietuvos, vilniečiams ir miesto svečiams pristatyti spektaklius nuo klasikinės iki šiuolaikinės dramaturgijos.