Jono Basanavičiaus gimtinė (Gimtinės g. 17, Ožkabalių I k., Vilkaviškio r.) kviečia nuotaikingai pasitikti rudenį šurmuliuojančiame sodybos klojime. Rugsėjo 7 d. nuo 13 val. muziejuje vyks kasmetinis Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“. Festivalio svečiai galės išvysti net penkis įvairių teatrų sukurtus spektaklius. Pertraukų metu žiūrovams koncertuos Lazdijų kultūros centro Seirijų kultūros namų kapela „SAVI“. Renginį ves Dzūkaitė Marceliutė (Daiva Andruškevičienė). Visus festivalio pasirodymus bus galima pamatyti įsigijus muziejaus lankymo bilietą.

Jono Basanavičiaus gimtinė festivalį „Atžalynas“ organizuoja nuo 1997 metų. Muziejaus vadovė Rūta Vasiliauskienė pasakoja: „Nuo pat festivalio pradžios juo siekiame puoselėti klojimo teatro tradiciją. Apskritai mėgėjų teatrai suburia bendruomenes ir parodo, kad menas yra prieinamas visiems. Klojimas – demokratiška scena, kurioje mus gali nustebinti kaimynas ir kurioje mes įsitraukę galime nustebinti patys save. Visi galime burtis ir dalintis kūrybos džiaugsmu.“

Festivalio lankytojų lauks ir kita bendruomeninė pramoga – bagažinių turgelis. Muziejus kviečia atvažiuoti amatininkus, menininkus ir visus, siekiančius tvarumo ir norinčius parduoti nebenaudojamus daiktus. Informacijos teirautis ir registruotis galima tel. 8 342 69365.

Spektaklių programa

Po festivalio atidarymo 13 val. teatro programą pradės Marijampolės kultūros centro Sasnavos skyriaus Puskelnių kaimo mėgėjų teatras „Kuparas“ su spektakliu apie žmogaus prigimtį „Kunigo naudą velniai gaudo“ (rež. Birutė Labutytė). Tai linksma tragikomedija su siaubo elementais, sukurta pagal Žemaitės apsakymą.

14.30 val. Matuizų kultūros centro mėgėjų teatras „Giraitė“ įtrauks žiūrovus į meilės intrigas komedijoje „Trys dzūkų gražuolės“ (rež. Irena Čeplikienė), sukurtoje pagal Žemaitės pjesę „Trys mylimos“. Spektaklyje, kupiname ugningo dzūkių moterų temperamento ir dzūkų šnektos, apmąstoma, kaip moterys kartais pameta galvas dėl meilės ir taip prisidaro bėdų.

16 val. Lekėčių mėgėjų teatras pristatys spektaklį „Patriotai“ (rež. Vaida Brazaitienė), sukurtą pagal Petro Vaičiūno pjesę. „Patriotai“ – komedija, pajuokianti tarpukario Lietuvos valdžios atstovų patriotizmo povyzą, kuria dangstoma veidmainystė, niekšingi poelgiai, vagystės.

17.30 val. Zanavykų teatras nukels žiūrovus į Ameriką spektaklyje „Išprotėjęs pasaulis“ (rež. Gražina Guzovijienė) pagal Vidos Bladykaitės pjesę. Šioje komedijoje su absurdo prieskoniu pasakojama apie lietuvių siekį prasigyventi svečioje šalyje.

19 val. festivalį uždarys svečiai iš Vilniaus – teatras „Arbatvakariai“ su biografiniu spektakliu „Mūsų Bėja“ (rež. Eglė Tulevičiūtė), sukurtu 2021 m. minint Beatričės Grincevičiūtės 110-ąsias gimimo metines. Beatričė Grincevičiūtė (1911–1988) buvo viena pirmųjų ir ryškiausių kamerinio dainavimo populiarintojų Lietuvoje, palikusi neįkainojamą įrašų lobyną. Žiūrovai pajus, kodėl Beatričė buvo visų mylima ne tik dėl savito skaidraus balso, bet ir dėl daugybės kitų asmenybės bruožų – gyvenimo džiaugsmo, dvasinės bendrystės ir empatijos visam, kas gyva.

Jaunųjų kūrėjų diena

Muziejus suburs ir jaunuosius teatralus. Rugsėjo 6 d. nuo 10 val. Jono Basanavičiaus gimtinės klojime vyks Vaikų ir jaunimo teatro diena „Atžalynas“. Lankytojų lauks du smagūs spektakliai vaikams: Marijampolės kultūros centro Liudvinavo skyriaus vaikų teatro studijos „Gaja“ spektaklis „Pepė Ilgakojinė“ (rež. Vita Gvazdaitienė) ir Veisiejų kultūros namų vaikų ir jaunimo meninės raiškos klubo „Vizija“ spektaklis „Skruzdėlytės Margo svajonės“ (rež. Erika Petrauskienė).

Svečių taip pat lauks žaidimai su renginio vedėja Kamile Volungevičiūte ir gardieji renginio rėmėjo „Art Glacio“ ledai. Šventė padės pirmąją mokslo metų savaitę užbaigti lengvai, nuotaikingai ir skaniai. Joje apsilankyti bus galima įsigijus muziejaus lankymo bilietą, registracija tel. 8 342 69365.

______________________ Lietuvos nacionalinio muziejaus naujienas kviečiame sekti interneto svetai