„Mūsų pasaulis dar niekada nebuvo taip susietas visomis prasmėmis, tačiau tuo pačiu metu visuomenė dar niekada nebuvo tokia susiskaldžiusi. (...) Menas gali pašalinti bet kokius barjerus ir suvienyti mus“, – penktadienį Lietuvos nacionaliniame muziejuje surengtoje spaudos konferencijoje pabrėžė Saype.

Freską menininkas kurs naudodamas aplinkai draugiškus dažus, kurie laikui bėgant visiškai suirs. Kaip pažymėjo Saype, viliamasi, kad kūrinys išliks žmonių atmintyje.

„Tai tam tikras mano būdas palikti pėdsaką. Labai tikiuosi, kad taip bus ir čia“, – sakė jis.

Šis kūrinys yra viena iš Lietuvos sezoną Prancūzijoje atspindinčių programos „Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje“ dalių. Freska bus pristatyta rugsėjo 17 dieną. Tądien sostinėje taip pat vyks ir nemokamas „Fanflures de France“ koncertas.

Lietuvos sezonui Prancūzijoje paminėti – naujas pašto ženklas

Be to, penktadienį Lietuvos paštas išleido kūrybos studijos „Taktika“ dizainerių kurtą pašto ženklą „Lietuvos sezonas Prancūzijoje“. Jo tiražas – 20 tūkst. vienetų.

„Esame laimingi, kad rengiantis Lietuvos sezonui Prancūzijoje užsimezgė ne viena tarpinstitucinė partnerystė, tarp jų ir su Lietuvos paštu, kurio kvietimu galime įprasminti projektą ir išleisti proginį pašto ženklą“, – teigė Lietuvos sezono Prancūzijoje komisarė Virginija Vitkienė.

Anot V. Vitkienės, „Prancūzijos atgarsių Lietuvoje“ renginiai išryškins bendrus abiejų šalių istorijos bei kultūros ryšius, o pats kitą savaitę Paryžiuje prasidėsiantis ir tris mėnesius truksiantis Lietuvos sezonas Prancūzijoje – ilgalaikės partnerystės pradžia.

„Lietuvos kultūra Prancūzijoje yra mažai žinoma, tad Lietuvos sezonas yra kvietimas pabūti šalia ir pajusti kultūrų bendrystę. Visi renginiai – tik pati ilgalaikių partnerysčių pradžia, norime, kad prancūzai pamatytų, jog mes tokie patys kaip ir jie, o jie – kaip mes“, – penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje pabrėžė ji, pristatydama renginio šūkį „Kitas tas pats“.

Sezono programoje – daugiau kaip 200 renginių

Lietuvos sezoną Prancūzijoje atidarys Vilniaus universiteto ir Sorbonos universiteto organizuojama dviejų dienų konferencija. Bendradarbiaujant su MO muziejumi bei Lietuvos nacionaliniu muziejumi, rugsėjo 14 dieną Pompidou meno centre bus atidarytos ir dvi parodos.

Atidarymo savaitgalį Pompidou meno centre taip pat bus minima Poezijos diena, kuri šiemet yra skirta Jonui Mekui. Bus rodomi jo filmai, vyks J. Meko kūrybai skirtos diskusijos, bus skaitomos eilės iš pirmą kartą prancūzų kalba išleistos jo poezijos rinktinės.

Paryžiaus viešosiose erdvėse Šimtmečio dainų šventės repertuarą atliks penki chorai iš Lietuvos, vyks naujo Linos Lapelytės kūrinio „The Speech“ premjera festivalyje Festival d’Automne, Raimundo Malašausko kuruojama programa Wallonie-Bruxelles centre, į naktinę programą „Gaîté Lyrique“ kultūros centre kvies „Radio Vilnius“ su lietuvių elektroninės muzikos atlikėjų programa.

Lietuvos kultūros pristatymo Prancūzijoje sezonas vyks tris mėnesius – nuo rugsėjo 12 iki gruodžio 12 dienos. Planuojama, jog jį iš viso sudarys daugiau kaip 200 įvairių lietuviško meno formų renginių didžiuosiuose Prancūzijos miestuose – Paryžiuje, Lione, Marselyje, Grenoblyje, Bordo, Tulūzoje, Monpelje ir kitur. Juose dalyvaus daugiau kaip 500 menininkų, atlikėjų bei kitų sričių menininkų.

Sezono kontekste vyks debatai, konferencijos, diplomatijos, ekonomikos ir inovacijų skatinimo renginiai, mokslo ir švietimo bendradarbiavimo projektai, skirti supažindinti Prancūzijos visuomenę su šiuolaikine Lietuva ir jos kultūra.

„Prancūzijoje skirtingų šalių sezonų tradicija puoselėjama tris dešimtmečius, prancūzams įprasta domėtis įvairių šalių kultūra ir menu, tad rezonansas po sezono jaučiamas dar kelerius metus“, – sakė Lietuvos sezoną Prancūzijoje organizuojančio Lietuvos kultūros instituto vadovė Julija Reklaitė.

Lietuvos sezonui Prancūzijoje skirta 3,125 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Tokia pat dalimi prie projekto prisideda ir Prancūzija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją