Rašytojai buvo 93-eji.

V. Žilinskaitė gimė 1930 m. gruodžio 13 d. Kaune.

1955 metais baigė žurnalistikos studijas Vilniaus universitete, dirbo populiaraus žurnalo „Jaunimo gretos“ redakcijoje. 1961 metais išleido pirmąjį savo eilėraščių rinkinį „Nesustok valandėle“, vėliau kūrė prozą, satyrinius ir humoristinius apsakymus, kuriuose šmaikščiai kritikavo dvasinį primityvumą, kintančias vertybes. Rašytojos knygos išleistos bulgarų, estų, latvių, ukrainiečių, vengrų, vokiečių ir kitomis kalbomis.

Suaugusiųjų literatūroje ji garsi kaip daugybės kandžių humoreskų rašytoja, satyrikė. Vaikų literatūroje žinomi jos apsakymai, literatūrinės pasakos ir eilėraščiai.

Rašytojos kūrybos gerbėjai net kelioms jos knygoms („Kelionė į Tandadriką“, „Robotas ir peteliškė“, „Melagių pilis“) skyrė garbingas vietas geriausių Lietuvos knygų vaikams šimtuko sąraše.

Ne kartą laimėjusi IBBY Lietuvos skyriaus įsteigtą premiją už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams, rašytoja taip pat įtraukta į IBBY Garbės sąrašą, apdovanota Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premija, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

90-ojo jubiliejaus išvakarėse rašytoją kalbino žurnalistė Laisvė Radzevičienė. Jos interviu galima paskaityti čia.

Užuojautą dėl rašytojos mirties pareiškė I. Šimonytė


Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį pareiškė nuoširdžią užuojautą rašytojos Vytautės Žilinskaitės artimiesiems ir kolegoms.

„Netekome talentingos rašytojos, poetės, prozininkės V. Žilinskaitės. Ne viena karta užaugo skaitydama jos tekstus, iš kurių išmintį semiame ir šiandien. Taikliai kritiška V. Žilinskaitės plunksna palietė daugelį opių problemų, paskatino į svarbius dalykus pažvelgti kitu kampu ir šmaikščiai atskleidė žmonių dvasinio primityvumo, šiuolaikinės civilizacijos prieštaringumo bei kitas sudėtingas temas“, – rašoma premjerės užuojautoje.

G. Nausėda: netekome didžios rašytojos


Dėl rašytojos mirties šalies vadovas Gitanas Nausėda taip pat pareiškė užuojautą rašytojos šeimai, artimiesiems, V. Žilinskaitės skaitytojams ir visai Lietuvos kultūros bendruomenei.

„Netekome didžios Lietuvos rašytojos, satyrikės, vaikų ir jaunimo literatūros meistrės, kurios sąmojumi, filosofine mintimi ir šviesa persmelkta kūryba meniškai ugdė ir ugdys daugelį mūsų šalies kartų. Į daugybę kalbų išversti Vytautės Žilinskaitės kūriniai praturtino viso pasaulio literatūrą. Gili ir drąsi Vytautės Žilinskaitės kūryba visuomet bus įkvėpimo bei tikėjimo gėrio pergale – žmogaus širdyje ir pasaulyje – šaltinis“, – rašoma prezidento užuojautoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)