Pasijunta ne kaip Panevėžyje

„Iš aplankiusiųjų muziejų dažnai išgirstame, kad čia jaučiasi ne kaip Panevėžyje ir net ne kaip Lietuvoje – kažkur Niujorke ar pan. Įeini ir pasijunti tarsi transformuotas į kitą vietą. Gal mes, panevėžiečiai, savęs tinkamai neįvertiname, jei atidarydami muziejų nesitikėjome tokio jo lygio ir tokių reakcijų“, – pripažįsta „Stasys Museum“ direktorė Vaida Andrijauskaitė. Iki šiol naujo muziejaus etalonu Lietuvoje laikytas jau dešimt metų veikiantis MO muziejus Vilniuje. Dabar šalis turi jos kultūrinį lauką papildžiusį naujos kartos muziejų Panevėžyje.

„Esame tikrai nustebinti ir labai džiaugiamės – pasiekėme apie 20 tūkstančių lankytojų per mėnesį“, – sako „Stasys Museum“ lankytojų patirčių ir kokybės valdymo vadovė Daiva Adašiūnienė.

Didžiausią srautą sudaro panevėžiečiai, turintys progą iki rudens naująjį muziejų aplankyti nemokamai. Visgi, pasak D. Adašiūnienės, maždaug 30 proc. apžiūrėjusiųjų per tris aukštus eksponuojamą S. Eidrigevičiaus retrospektyvinę parodą „Icon O Stasys“ yra atvykusieji iš kitų miestų ar šalių: JAV, Izraelio, Danijos, Lenkijos, Latvijos ir kt.

Ekskursijų anglų kalba nebepakanka

D. Adašiūnienė pažymi, kad „Stasys Museum“ tapo ir savotišku miesto informaciniu centru.

„Panevėžiečiai skuba jį aplankyti darbo dienomis arba po darbo. O atvykstančiųjų daugiausia sulaukiame poilsio dienomis. Turėjome savaitgalį, kai priėmėme 1000 žmonių. Labai gerai, kad kitos miesto kultūros įstaigos irgi jau dirba savaitgaliais. Savo svečiams siūlome ir jas aplankyti, ir miesto maitinimo įstaigose pavalgyti – tiesiog pasidžiaugti Panevėžiu“, – sako lankytojų patirčių ir kokybės valdymo vadovė.

„Stasys Museum“ per pirmąjį veiklos mėnesį jau aplankė 20 tūkst. žiūrovų

Kadangi Panevėžys tapo stotele keliaujančiųjų tarp Lietuvos ir Latvijos, „Stasys Museum“ rengiasi pasiūlyti nuolatines ekskursijas ne tik lietuvių ir anglų, bet ir latvių kalba.

Sudomino užsienio žiniasklaidą

Kartu su „Stasys Museum“ Panevėžys praėjusį mėnesį atsidūrė užsienio žiniasklaidos akiratyje. Rinkodaros vadovė Ieva Bieliūnaitė-Jankauskienė skaičiuoja, kad per tą laiką apie naują muziejų Panevėžyje paskelbta 100 publikacijų užsienio spaudoje. Apie kultūros įvykį Aukštaitijos sostinėje rašė ne tik kaimyninių Latvijos ir Lenkijos, bet ir Vokietijos, Italijos bei kitų šalių spauda.

„Vadinasi, ir Stasys Eidrigevičius, ir muziejus aktualus tarptautinei auditorijai“, – dėmesį atkreipia I. Bieliūnaitė-Jankauskienė.

Traukia ne tik meno žinovus


V. Andrijauskaitės teigimu, muziejaus lankytojai labai įvairūs žmonės: nuo vietinių ir kaimynų iki keliaujančių pasaulio piliečių.

„Ateina ir tie, kurie nėra aktyvūs kultūros lauke, bet naują objektą tyrinėja vedami smalsumo. Sulaukiame ir urbanistinių keliautojų, besidominčių miestu ir užsukančių į muziejų. Daug aktyvių kultūros ir meno lauko dalyvių. Atkreipiau dėmesį, kad besidomintieji menu, taip pat panevėžiečiai, į muziejų sugrįžta jau kelintą kartą, apeina lėtai ir daug dėmesio skiria ekspozicijai“, – pasakoja V. Andrijauskaitė.

Direktorė pripažįsta esanti nustebinta, kad tame lankytojų žemėlapyje ypač daug jaunų žmonių, atvykstančių įvairių kūrybinių disciplinų studentų, nemažai moksleivių.

Ir jie nebūtinai apžiūri muziejaus ekspoziciją – kube prie žmogaus veido kontūrų vandens baseinėlio vakarais niekada nebūna tuščia.

Diskusijos apie meną

Edukacinių programų vadovas Vilius Vaitiekūnas atkreipė dėmesį, kad vos muziejui atvėrus duris, vieni pirmųjų jį aplankė ekskursijas užsisakę privačių įmonių kolektyvai. „Ekskursijų vietos labai greitai užpildomos. Jau turime užsakymų net spalio mėnesiui“, – teigia V. Vaitiekūnas.

„Stasys Museum“ ekskursijos nėra, kaip įprasta, tik vedėjo paskaita apibūdinant meno kūrinius. „Mūsų ekskursijos grįstos dialogo principu, kai kuriamas lankytojo ir ekskursijos vedėjo pokalbis. Tai skatina žiūrovus įsitraukti – jie ir klauso, ir kviečiami diskutuoti, kalbėti apie tai, ką mato, kaip supranta meno kūrinius“, – pasakoja Edukacinių programų vadovas.

Parodyti, ko Lietuva nematė

Pasak V. Andrijauskaitės, „Stasys Museum“ principas – lankytojams pasiūlyti ne iš kur nors atvežtas, kituose muziejuose jau eksponuotas parodas, o kurti originalų turinį, pateikti tai, ko lankytojas nepamatys ir neišgirs kitur. Rudenį į „Stasys Museum“ atkeliaus žymaus austrų avangardininko, prieš keletą metų šį pasaulį palikusio Hermano Nyčės paroda. Menininkas Lietuvoje žinomas, bet iki šiol jo darbų nebuvo eksponuota.


V. Andrijauskaitė neabejoja, kad ši ekspozicija bus aktuali ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Latvijos kultūrinei auditorijai. „Šiuo metu dirbame ir su H. Nyčės darbų įsigijusiais kolekcininkais, ir su jo žmona. Planuojame pristatyti tikrai plačią kolekciją – nuo fotografijų, tapybos darbų iki net vaizdo projekcijų“, – pasakoja V. Andrijauskaitė. Kitų metų planuose – S. Eidrigevičiaus ir M. K. Čiurlionio dialogo projektas. Pasak direktorės, S. Eidrigevičius daug metų sėmėsi įkvėpimo iš šio žymiausio Lietuvos dailininko ir kompozitoriaus, tai vienas mėgstamiausių jo kūrėjų.