Keliaujančios MO parodos tapo ilgalaike Marijampolės tradicija – „Vilniaus pokeris“ yra jau ketvirtoji, kurią savo mieste gali aplankyti marijampoliečiai. Pasak muziejaus vadovės Mildos Ivanauskienės, dar iki muziejaus atidarymo Vilniuje prasidėjusios MO kelionės po Lietuvą šiandien yra ne tik būdas megzti naujus ryšius su bendruomenėmis regionuose, bet ir tęstinis jau sukurtų ryšių puoselėjimas, atliepiantis susiformavusius kultūrinius įpročius. „Marijampolėje MO muziejaus parodos lankosi jau ketvirtą kartą – tokiame tęstinume matome didžiulę prasmę. Kiekviena paroda čia sulaukia didelio vietos gyventojų susidomėjimo, leidžia praplėsti jau turimus meno kontekstus, įsitraukti į konstruktyvų dialogą. Vietos bendruomenės atsiliepimai, nuosekliai augantis susidomėjimas moderniu ir šiuolaikiniu metu įrodo, kad keliaujančio muziejaus ilgalaikiškumas – ypač svarbus“, – teigia M. Ivanauskienė.

MO muziejaus paroda, kaip ir ją įkvėpęs legendinis Ričardo Gavelio romanas, nėra pasakojimas vien apie Vilnių: jos centre – universali kovos už proto, kūrybos, žmogaus ir visuomenės laisvę tema, o savo miestą ir jo transformacijas permąstyti gali bet kurio pasaulio kampelio gyventojas. Dėl savo universalumo paroda sulaukė ir tarptautinio pripažinimo – apie „Vilniaus pokerį“ rašė tokie žiniasklaidos gigantai kaip „Forbes“, „Le Monde“, „Artnet“ ir kiti.

„Paroda „Vilniaus pokeris“ yra pasakojimas apie kartą, gimusią vergijoje ir išgyvenusią iki laisvės, kartą, kuri bando atsidurti laisvajame pasaulyje. Esu įsitikinęs, kad tai taps lūžio tašku lietuviams ne tik sąmoningai kuriant modernaus meno viziją, bet ir suvokiant savo tapatybę“, – apie MO didžiąją parodą kalbėjo lenkų menotyrininkas ir režisierius Jarosław Kilian.

Kelionėms pritaikytas „Vilniaus pokeris“ kiekviename Lietuvos mieste taip pat pasipildo tai vietai unikaliu akcentu. Paskutinė parodos stotelė – ne išimtis: ją papildys marijampolietiška korta iš MO kolekcijos, vietos menininko Remigijaus Pačėsos fotografijos. Kaip įprasta, keliaujantį „Vilniaus pokerį“ lydės nemokami mokymai ir edukaciniai užsiėmimai. Kultūros, meno ir švietimo darbuotojai dalyvaus profesiniuose mokymuose su patyrusiais MO muziejaus edukatoriais, o Marijampolės bei aplinkinių regionų moksleiviai kviečiami dalyvauti edukacijose, ugdančiose svarbiausias XXI amžiaus kompetencijas.

MO muziejaus parodos „Vilniaus pokeris“ atidarymas – rugsėjo 5 d. 17.30 val. Marijampolės kultūros centre, Magdalenos Birutės Stankūnienės menų galerijoje. Paroda veiks iki spalio 14 d.; parodos lankymas ir edukacinės veiklos – atviri ir nemokami.