Dabar menininkas pasiskelbė per miestą stumsiantis dvejų durų spintą ir prie Stasio Eidrigevičiaus centro (SEMC) ją paversiantis vaivorykšte.

„Toks vieno žmogaus Pride’as, bet užtat Panevėžyje ir per pusnis“, – socialinio tinklo paskyroje būsimąjį performansą pristato S. Leonavičius. Menininkas teigia dar kartą nueisiantis Panevėžio 520-ojo gimtadienio eisenos kelią.

„Tik šį kartą stumdamas dvejų durų spintą. Eisenos pabaigoje, priešais Stasio Eidrigevičiaus menų centrą, tą spintą paversiu vaivorykšte (!) Planuojamą veiksmą įkvėpė šią vasarą vykusi Panevėžio miesto organizacijų ir bendruomenių eisena. Joje dalyvavusiems „Pragiedrulių“ darbuotojams Stasio Eidrigevičiaus menų centro vadovybė neleido naudoti vaivorykštės spalvų argumentuodama, jog Panevėžyje tam dar ne laikas“, – skelbia S. Leonavičius.

Būsimos akcijos autorius viešai tvirtina, jog šis jo projektas „įgyvendinamas Panevėžio savivaldybės kultūros stipendijos dėka“.

Pirma skelbimas, paskui leidimas

S. Leonavičiaus viešą kvietimą eiti per miesto centrą stumiant spintą mačiusi Savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Asta Čeponienė teigia, jog tai, ką pristatė menininkas, ne viskas yra tiesa. Apie renginį performansų kūrėjas paskelbė dar neturėdamas Savivaldybės leidimo jį organizuoti.

„Prašymą išduoti leidimą renginiui atsiuntė tada, kai jau išėjo informaciją į viešumą. Pirmiausia paskelbė, o tik paskui mums įkrito prašymas“, – tvirtina A. Čeponienė. Anot jos, pateikti prašymo S. Leonavičius nevėluoja, tačiau jame yra netikslumų. A. Čeponienės teigimu, pagal nustatytą tvarką, organizatoriai privalo Savivaldybei pateikti sklypo, kuriame numatytas renginys, savininkų sutikimą.

S. Leonavičiaus nurodyta vieta yra šalia SEMC. Tačiau, pasak Kultūros ir meno skyriaus vedėjos, prie prašymo nėra pridėtas šios įstaigos sutikimas.

„Jei renginys daromas bet kokios įstaigos kieme – Dailės galerijos, Kraštotyros muziejaus, Bendruomenių rūmų prieigose ar kt., reikia gauti jų, tai yra sklypo savininkų, sutikimą. S. Leonavičius nurodęs vietą prie Respublikos g. 40, tai Stasio Eidrigevičiaus menų centro adresas. Vadinasi, turi gauti šios įstaigos sutikimą. Teikdamas prašymą to sutikimo nepridėjo“, – komentavo Kultūros ir meno skyriaus vedėja.

Performansą rengiančiam menininkui, pasak A. Čeponienės, galioja ta pati tvarka kaip ir visiems kitiems renginių organizatoriams.

„Jei menininkas pakoreguos, kad jo prašymas atitiktų tvarkos aprašą, o Renginių organizavimo komisija išduos leidimą, jis galės vykdyti savo projektą“, – sako vedėja. Ji pabrėžia, kad leidimus renginiams išduodanti komisija nėra Savivaldybė. Be pastarosios specialistų, į komisijos sudėtį įeina įvairių institucijų atstovai – priešgaisrinės saugos, policijos, ir kt. Į posėdžius jie renkasi ketvirtadieniais.

Pinigai kitam projektui

A. Čeponienė sako nekvestionuojanti performanso temos – autoriaus reikalas, kaip save meniškai atskleisti. Tačiau, pasak Kultūros ir meno skyriaus vedėjos, Savivaldybė su šiuo renginiu neturi nieko bendro, nors S. Leonavičius ir pristato, kad jį įgyvendina gavęs kultūros stipendiją. A. Čeponienė patvirtino, kad Savivaldybė S. Leonavičiui išties yra skyrusi 2500 eurų jo kūrybiniams sumanymams įgyvendinti, tačiau ne šiam po poros savaičių planuojamam renginiui.

„Kategoriškai sakau, kad šis jo projektas nėra remiamas Savivaldybės. S. Leonavičius yra gavęs kultūros ir meno stipendiją, bet tai niekaip nesusiję su dabartine renginio tema ir jo performansu“, – pabrėžė Kultūros ir meno skyriaus vedėja.

Anot jos, menininkui skirtas finansavimas kitam jo pateiktam projektui – šešioms videoprojekcijoms parengti. Jos turėjo parodyti kino centro „Garsas“ virsmą į SEMC. Pasak vedėjos, su menininku buvo sudaryta sutartis, kurioje nustatyti tam tikri įsipareigojimai, kas konkrečiai bus padaroma ir pan.

„Tai, ką S. Leonavičius dabar rengiasi pristatyti, ta spinta, yra visiškai skirtingi projektai“, – aiškina A. Čeponienė. Pagal pasirašytą sutartį stipendiją gavęs menininkas neturi teisės vienašališkai jos keisti sugalvodamas, tarkime, naują projekto temą.

Videoprojekcijų nematė

Vedėjos teigimu, stipendininkai savo projektus turėjo baigti iki lapkričio 29-osios, o ataskaitas Savivaldybei pateikti iki gruodžio pabaigos. Viena sutarties sąlygų yra įgyvendinamų projektų viešinimas. Jos žiniomis, S. Leonavičiaus projektas visuomenei dar nebuvo pristatytas, nors terminas jau pasibaigęs. A. Čeponienė kol kas neturi ir žinių, ar pažadėtosios videoprojekcijos apskritai buvo sukurtos.

„Daug menininkų yra gavę tą stipendiją ir jau baigė savo projektus – fotomenininkai Žilvinas Kropas, Edita Voverytė, Stasys Povilaitis ir kiti. Ar S. Leonavičiaus projektas įgyvendintas, man sunku atsakyti, nes atsiskaitymo nematome. Bet visuomenei, mūsų žiniomis, jis nebuvo viešintas, nors tai viena iš sutarties sąlygų“, – teigė vedėja.

Išgirsti paties S. Leonavičiaus pozicijos nepavyko. Visą dieną menininkas buvo nepasiekiamas mobiliuoju telefonu.

Pasitraukė skandalingai

Vos aštuonis mėnesius dirbęs kūrybiškumo centre „Pragiedruliai“, šį rudenį S. Leonavičius paliko vadovo pareigas, kai negavo leidimo Panevėžio gimtadienio šventinėje eisenoje įstaigą reprezentuoti jos logotipą nuspalvinant LGBT vėliavos spalvomis. Menininkas aiškino, kad tokiu žingsniu norėta viešai parodyti, kad „Pragiedruliai“ atviri ir remia LGBT bendruomenę, mat eisenoje nedalyvavo jokia kita organizacija, kuri išsakytų savo atvirumą seksualinėms mažumoms.

Negavus tam leidimo, šios minties buvo atsisakyta. S. Leonavičius eisenoje ėjo vilkėdamas rožinį sijoną, o vėliau paliko darbą apkaltinęs tiesioginę viršininkę – SEMC direktorę Vaidą Andrijauskaitę diskriminacija. Tąkart tiek ji, tiek A. Čeponienė griežtai neigė mestus kaltinimus.

Pasak Kultūros ir meno skyriaus vedėjos, kūrybiškumo centras „Pragiedruliai“ yra „atviras visiems, nepriklausomai nuo statuso, tapatybės, amžiaus, kilmės ar kitų savybių. Tai yra biudžetinė įstaiga, turinti atliepti visų miesto bendruomenės narių poreikius, nediferencijuojant ir neišskiriant kurios nors vienos tikslinės grupės. Įstaiga per savo veiklas tą ir daro“.