Su Greta Garbo lyginama Ita Rina

Vienas svarbiausių šių metų ankstyvojo kino festivalio „Pirmoji banga“ programos akcentų – Gustavo Machatý filmo „Erotikonas“ (Erotikon, 1929) rodymas. Šis filmas yra laikomas ankstyvojo čekų kino šedevru, kerinčiu savo vizualiniu grožiu ir subtilia vaidyba. Filmas buvo nufilmuotas bendradarbiaujant su kinematografijos pradininku Václavu Víchu, scenografu Juliu von Borsody ir avangardo menininku Alexanderiu Hackenschmiedu.

Slovėnų aktorė Ita Rina, suvaidinusi pagrindinį vaidmenį „Erotikone“, tapo viena pirmųjų europiečių kino žvaigždžių. Jos vaidmuo šioje juostoje padėjo jai iškilti tarptautinėje kino scenoje ir buvo lyginamas su Greta Garbo sukurtais personažais. Rina sužavi žiūrovus savo jausmingumu ir įtikinančia vaidyba, kuri išlieka įspūdinga iki šiol.

Nuo seksualinio susijaudinimo iki agonijos

„Erotikonas“ pasakoja jaunos merginos Andrėjos ir suvedžiotojo Georgo audringą meilės istoriją. Filmas, savo laiku sukėlęs aršias diskusijas tarp Europos kritikų ir žiūrovų, išlieka provokuojančiu ir jausmingu kūriniu, nepaliekančiu abejingų. Andrėjos emocijos – nuo seksualinio susijaudinimo iki agonijos – perteiktos itin subtiliai ir įtaigiai.

Nepaisant „Erotikono“ meninės vertės, filmo platinimą apsunkino besibaigianti nebyliojo kino era. Čekijos platinimo kompanija „Slava-Film“ atidėjo jo išleidimą iki 1929–1930 m. sezono, kai rinkoje jau dominavo garsiniai filmai. „Erotikono“ versija su įgarsintais dialogais ir Erno Košťalo muzikiniu takeliu buvo išleista 1933 m., tačiau dabar laikoma dingusia.

Atnaujinta muzikinė partitūra

Filmas „Erotikonas“ grįžta į kino ekraną su nauja muzikine partitūra, kurią sukūrė kompozitorius Andrejus Goričaras. 2021 m. Slovėnijos kinoteka užsakė šią partitūrą, ir ji buvo sėkmingai pristatyta Pordenonės nebyliojo kino festivalyje. Būtent šią versiją turės galimybę pamatyti ir išgirsti ankstyvojo kino festivalio „Pirmoji banga“ žiūrovai.

„Erotikonas“ išlieka aktualiu kūriniu šiandieninei auditorijai. Jo temos apie meilę, aistrą, išdavystę ir atleidimą yra universalios ir rezonuoja su žiūrovais įvairiuose laikmečiuose. Filme užfiksuotos emocijos ir konfliktai išlieka įtaigūs ir šiuolaikiniam žiūrovui.

Rugsėjo 12–15 dienomis „Skalvijos“ kino centre vyks 9-asis ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“, šiemet ypatingą dėmesį skiriantis emigracijos vaidmeniui formuojant kino istoriją. Festivalį iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras ir Vilniaus miesto savivaldybė.