Trisdešimties metų jubiliejų švenčiantis festivalis šiais metais klausytojams Vilniuje ir visoje Lietuvoje siūlo net 37 renginius, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tarp jų ir didysis muzikos žvaigždžių maratonas, kurį rugpjūčio pirmąją Vilniaus A. Mickevičiaus bibliotekos kieme pradės geriausiu šių dienų akordeonininku tituluojamas Richardas Galliano. Didžiojoje džiazo scenoje jis įrodė, kad akordeonas – ne vargšų pianinas, o kompozitorių mūza. Vilniuje, A. Mickevičiaus bibliotekos kieme, rugpjūčio 1 dieną R. Galliano su grupe „New York Tango Trio“ atliks Ástoro Piazzollos ir savo autorinius kūrinius.

Rugpjūčio 2 dieną A. Mickevičiaus bibliotekos kieme suskambės fado ambasadorės Christinos Branco balsas. Prestižinėse Prancūzijos, Nyderlandų, Šveicarijos, Argentinos salėse dainuojanti atlikėja Vilniuje surengs išskirtinį koncertą Baltijos šalyse – pristatys naujausią savo albumą „Mãe“ („Motina“). Ši atlikėja, kaip teigia festivalio organizatorė J. Murauskienė, nepaprastai organiškai derina fado muzikos tradicijas bei naujoves, praturtindama šį stilių džiazo ir pasaulio muzikos elementais, sukurdama išskirtinį skambesį, kuris klausytojus užburia laisve bei emociniu muzikos gyliu.

Dar viena festivalio žvaigždė – garsios flamenko muzikų šeimos atstovas, vienas stipriausių flamenko žanro kompozitorių ir atlikėjų, lietuviams jau pažįstamas Carlosas Piñana A. Mickevičiaus bibliotekos kieme pasirodys rugpjūčio 6 dieną. Šiandien C. Piñana – ne tik vienas įdomiausių flamenko kompozitorių ir atlikėjų, kurio gitaros stygose atgyja meilė, aistra, džiaugsmas, nusivylimas, bet ir svarbi flamenko judėjimo figūra. Jis yra daugybės tarptautinių flamenko festivalių ir konkursų laureatas.

Vilniuje muzikas atliks programą „Puro Flamenco“. Ją garsios flamenko muzikų šeimos atstovas pristatys drauge su klasikinės ir flamenko gitaros virtuozu Raineriu Maria Nero.

Raineris Maria Nero – daugelio konkursų laureatas, su pagyrimu baigęs Vienos muzikos ir scenos menų universitetą. Universalus muzikantas yra itin geidžiamas tiek klasikinės, tiek pasaulio muzikos projektuose. „Klasikos muzikantai pasižymi turtingu garsu, flamenko atlikėjai – temperamentu. Štai, kodėl mes puikiai derame ir dovanosime publikai nepaprastą muzikinį malonumą“, – sako C. Piñana.

Rugpjūčio 7 dieną, trečiadienį, Lotynų Amerikos muzikoje A. Mickevičiaus bibliotekos kiemą paskandins a cappella sensacija „Vocal Sampling“ iš Kubos. Tai – 6 dainininkai, kurių venomis teka salsa. Jų instrumentas yra balsas ir kūnas, kuriais jie scenoje sukuria mušamųjų, boso, klavišinių, pučiamųjų iliuziją. Šis efektas yra pakerėjęs ne tik klausytojus visame pasaulyje, bet ir muzikos korifėjus, tarp kurių – Bobby McFerrinas, Peteris Gabrielis, Paulas Simonas.

Grupės nariai susipažino Havanos menų universitete. Dainuoti jie pradėjo, nes studentiškuose vakarėliuose nebuvo geros garso įrangos. Mėgindami ieškoti sprendimo, jie savo balsais pradėjo imituoti įvairiausius instrumentus.

„Vocal Sampling“ – tikri vokalo iliuzionistai, vien tik savo balsais ir kūnais gebantys užkurti tikrą pietietišką fiestą. „, – sako festivalio organizatorė J. Murauskienė ir priduria, kad bilietų į visus šiuos koncertus beveik nebelikę.

Festivalio vadovė ir pagrindinė organizatorė teigia, kad atlikėjų atranka į festivalį yra tikra alchemija, - tik išmėginęs įvairiausius derinius, pajunti, kad štai, radai, ką išties nori parodyti savo festivalio publikai. „Kiekvienas iš šių atlikėjų kuria ypatingą atmosferą, Kristupo festivalį paversdami muzikos švente, bendruomenės susibūrimu, kur kiekvienas – ir organizatorius, ir dalyvis, ir klausytojas – jaučiasi dalimi kažko labai ypatingo“, – neabejoja J. Murauskienė.

Jubiliejinis Kristupo vasaros festivalis nuo liepos pradžios iki rugsėjo 18 dienos vyksta A. Mickevičiaus bibliotekos kieme, Šv. Kazimiero, Šv. Kotrynos ir Šv. Juozapo bažnyčiose.